Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Slovensko se bojí invaze. Varovali jsme dlouho dopředu, říkají politici

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová
ČTK
Katarína Krajčovičová

„Jedná se o konflikt mezi Ruskem a USA,“ prohlásil bývalý premiér Slovenska a šéf strany Smer Robert Fico. Bývalý ministr financí Ivan Mikloš naopak právě expremiéra Fica označil za jednoho z politiků, kteří dlouhodobě podněcovali protizápadní nálady na Slovensku.

Reklama

Jednou ze zemí, které se právem obávají ruské invaze na Ukrajinu, je Slovensko. To by se totiž v krajním případě pohlcení Ukrajiny Ruskem stalo novým „nárazníkovým pásmem“ mezi Evropskou unií a de facto i NATO a rozpínajícím se Ruskem.

Právě mezi těmito dvěma entitami přitom probíhá aktuální konflikt, domnívá se slovenský expremiér a předseda strany Smer Robert Fico.

Proti ruské invazi demonstrovali lidé na různých místech světa, jako například v izraelském Tel Avivu.

Stop Putler!, Putin je vrah, Putin je nový Hitler. Lidé v Česku i ve světě demonstrují proti ruské invazi

Na mnoha místech ve světě se dnes sešli lidé, aby vyjádřili svou podporu Ukrajině a odsoudili invazi ruské armády na Ukrajinu. Mnozí se dožadovali ukončení invaze, jiní se zaměřili přímo na šéfa Kremlu Vladimira Putina. Jejich transparenty tak zdobily nápisy jako „Stop Putler!“, „Putin je vrah“, „Putin je nový Hitler“. Podívejte se na fotogalerii:

Přečíst článek

„Toto je spor mezi Ruskem a USA. Ostatní státy a tedy i Ukrajina se staly obětí tohoto konfliktu,“ prohlásil Fico. Zároveň však uvedl, že ačkoli se konflikt pozvolna blíží slovensko-ukrajinským hranicím, Slovensko nemá důvod se prý cítit ohrožené. Neodpustil si však výpad vůči vládě a současné prezidentce Zuzaně Čaputové. „Kroky prezidentky a současné vlády, které podporují vznik amerických základen v Kuchyni a na Sliači, však k tomuto konfliktu přispívají.“

Agresorem je Rusko

Naopak vláda si stojí za tím, že jasným viníkem a agresorem je Rusko. A souhlasí s ní i většina politické reprezentace.

Prezident Putin se rozhodl prosazovat svoje nepřijatelné teritoriální a politické ambice cestou přímé vojenské agrese. Zaútočil na slabšího, jehož jediným proviněním je to, že chtěl žít mírumilovně podle vlastních představ jako ostatní suverénní národy. Všechny oběti, které válka přinese, budou jen oběťmi Putina, který za to ponese plnou zodpovědnost,“ uvedli ve společném prohlášení prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová, slovenský premiér Eduard Heger a předseda Národnej rady SR Boris Kollár.

Miloš Zeman

Prezident Zeman: Šílence je třeba izolovat a nebránit se proti němu jen slovy

Rusko se vpádem Ruska na Ukrajinu dopouští zločinu proti míru. Je načase sáhnout k tvrdším sankcím, než byly plánovány. Šílence je třeba izolovat a nebránit se proti němu jen slovy, uvedl v televizním projevu prezident Miloš Zeman s tím, že vyjádřil plnou podporu ukrajinskému lidu a jeho vedení. Projev hlavy státu ocenil premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek

Ukrajině musíme pomoct

K největším kritikům ruské invaze patří bývalý ministr financí SR Ivan Mikloš, který byl poradcem bývalého ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana.

Putin je vzorový zločinec a šílenec, kterého je potřeba zastavit veškerými možnými prostředky. Sankce budou muset být ještě tvrdčí, navíc jsem předsvědčen, že samotné sankce Putina nezastaví. Ukrajině je nutno pomoct, aby se mohla účiněji bránit vojensky a aby náklady, které Rusko ponese, budou co nejvyšší,“ prohlásil Mikloš.

Bývalý ministr navíc upozornil na přehnané proruské nálady na Slovensku, které se ozývaly i poměrně nedávno při schvalování obranné dohody mezi Slovenskem a USA.

Joe Biden, americký prezident

Američané mají z ruské invaze větší strach než Češi. A drahý benzín prohrává volby

Zprávy o vstupu ruských vojáků na východ Ukrajiny v úterý dominovaly titulním stranám novin i televizním zprávám. Jak moc se ale Američané zajímají o dění na východě Evropy? Více než by se mohlo zdát, jak píše náš zvláštní zpravodaj z USA.

Přečíst článek

„Robert Fico, Peter Pellegrini, Marián Kotleba a jim podobní jsou spoluzodpovědní za to, co se dnes na Ukrajině děje. Pokud dneska odmítají a kritizují ruskou agresi, není to jen falešné, ale také zbabělé,“ dodal Mikloš.

Gennadij Timočenko (vlevo)

Miliardy v tahu. Kdo z ruských oligarchů nejvíce zchudl?

Nejbohatší z ruských oligarchů přišli vlivem burzovního propadu dohromady o více než 30 miliard dolarů (asi 691 miliard korun). Ztratili tak asi desetinu z jejich celkového majetku. A bude to víc, jen co se projeví sankce Západu. Aktuálně zatím nejvíce zchudl spolumajitel producenta plynu Novatek Gennadij Timčenko, který přišel o 6,5 miliardy dolarů, tedy asi o třetinu majetku, píše Bloomberg.

Přečíst článek

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Guvernér ČNB Rusnok: Sazby zase půjdou dolů. Nehnal bych se do dlouhých fixací hypoték

Šest let působení guvernéra České národní banky bylo poněkud divokých. Musel se potýkat nejen s dopady covidu na ekonomiku, ale i s rekordní inflací, jakou země jednu generaci nezažila. V červnu ve funkci končí, jeho nástupce určí prezident. Základní sazby, od kterých se odvíjejí třeba ceny hypoték, jsou na rekordní úrovni. Příští rok by podle něj však měl být klidnější. Jisté to však není.

Přečíst článek

Reklama

Související

WSJ: Po obilí přišlo na řadu dřevo. Rusové na Ukrajině kácí ve velkém celé lesy

Po obilí přišlo na řadu dřevo. Rusové na Ukrajině nelegálně kácí ve velkém celé lesy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme