Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na Slovensku nově vede Fico. Šimečka je až třetí

Robert Fico
ČTK
 ČTK

Po sečtení téměř třetiny volebních okrsků ovládá průběžné výsledky sobotních slovenských parlamentních voleb strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) bývalého premiéra Roberta Fica, která získala téměř 25 procent hlasů.

Reklama

Na druhém místě je hnutí Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) někdejšího Ficova spolustraníka Petera Pellegriniho se ziskem přes 16 procent. Až třetí příčka s necelými 13 procenty zatím patří hnutí Progresivní Slovensko, kterému první odhady výsledků hlasování přisuzovaly vítězství.

Do konečných výsledků však patrně promluví zatím nesečtené okrsky z Bratislavy, kde má liberální PS velkou podporu.

Pokud by současné poměry hlasů vydržely až do konce, mohl by Fico s Pellegrinim sestavit vládní koalici s proruskou Slovenskou národní stranou a s populistickým hnutím Republika, které jsou podobně jako Směr-SD proti vojenské pomoci Ukrajině. Dohromady by tyto strany získaly 90 mandátů ve 150členné sněmovně.

FOTOGALERIE: Připomeňte si letošní první kolo prezidentských voleb v Česku

Slovenští komentátoři hovoří o tom, že klíčové pro sestavování koalice bude, zda se posledním dvěma zmíněným formacím podaří překonat pětiprocentní práh pro vstup do parlamentu. Podle projekce, kterou na základě průběžných výsledků a minulého sčítání vytvořil Denník N, ani jedna v Národní radě nebude.

Místo záchrany klimatu kulturní války? Britský premiér Sunak představil bizarní reformu

Místo záchrany klimatu kulturní války? Britský premiér Sunak představil bizarní reformu

Britská vláda oddálila konec spalovacích motorů a v rámci změny klimatické politiky kuriózně zrušila i neexistující opatření. Rozčílila tak odborníky, automobilky i některé přední konzervativce. Politické zisky přitom patrně budou minimální.

Přečíst článek

Dostat by se tam naopak měla koalice Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) expremiéra Igora Matoviče, která má zatím necelých devět procent hlasů. Nad prahem se pohybuje i konzervativní Křesťanskodemokratické hnutí s více než sedmi procenty a nečekaně také strana Aliance zastupující maďarskou menšinu. Naopak liberální Svoboda a solidarita Richarda Sulíka je průběžně mírně nad čtyřmi procenty, městští voliči ji však podle projekce do parlamentu mohou dostat.

Reklama

Související

Korčok nebo Pellegrini? Slováci volí nového prezidenta

Stanislav Šulc: Slabý versus cinklý. Kdo se na Slovensku nepostaví Robertu Ficovi?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme