Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rishi Sunak se stěhuje do Downing Street. Potřebujeme stabilitu a jednotu, prohlásil

Rishi Sunak,
ČTK
 ČTK

Bývalý britský ministr financí Rishi Sunak se stal lídrem britské Konzervativní strany. Bude také novým premiérem.  Dvaačtyřicetiletý Sunak je prvním premiérem s indickými kořeny, který stane v čele Británie.

Reklama

Můžu potvrdit, že jsme obdrželi jednu platnou nominaci a Rishi Sunak je tímto zvolen lídrem Konzervativní strany,” oznámil Graham Brady, předseda Výboru 1922 sdružujícího konzervativní zákonodárce. Sunak později před členy výboru předstoupil s neveřejným proslovem, v němž podle britských médií za své základní priority označil stabilizaci britského hospodářství a splnění slibů, které konzervativci dali voličům v roce 2019. Odmítl údajně také možnost nových voleb, po nichž volá britská opozice.

šéfka britské diplomacie Elizabeth Trussová

Stanislav Šulc: Británie prožívá nejhlubší krizi identity ve svých dějinách

Britská premiérka Liz Trussová rezignovala po pouhých 45 dnech v úřadu. Není se čemu divit, s průšvihem, který si bývalé impérium na sebe upletlo, nedokázala nic dělat. Stejně jako to nedokázal Boris Johnson, před ním Theresa Mayová. A nedokáže to ani příští britský premiér. Tady je hned několik důvodů, proč se Británie bude dusit ve vlastní šťávě ještě několik let. A možná dekád. 

Přečíst článek

Sunak v pondělí v souboji o lídra konzervativců vyhrál poté, co jeho protikandidátka Penny Mordauntová z klání odstoupila. V čele země Sunak nahradí dosavadní premiérku Liz Trussovou, která ho letos na počátku září předstihla v obdobné volbě do čela konzervativců a čela vlády.

S pokorou a zásadami

Nový lídr Konzervativní strany a budoucí britský premiér Rishi Sunak slíbil, že bude Británii sloužit s pokorou a zásadově. Úvodem svého prvního veřejného projevu ve funkci vzdal Sunak hold končící premiérce Liz Trussové.

Británie je významnou zemí. Není ale pochyb o tom, že čelíme hlubokým ekonomickým problémům. Nyní potřebujeme stabilitu a jednotu," uvedl Sunak ve svém jen asi minutovém projevu, který přečetl, aniž by dal najevo jakékoli emoce. Svoji řeč neuzavřel poděkováním, všimla si britská média.

Lizz Trussová

Británie ruší většinu ohlášených reforem, trhy je nepodržely. Trussové hrozí politický pád

Britská vláda zruší téměř všechny plánované daňové škrty, které před třemi týdny představil kabinet konzervativní premiérky Liz Trussové a které znepokojily trhy. Oznámil to nový britský ministr financí Jeremy Hunt.

Přečíst článek

O sestavení vlády nyní nového šéfa konzervativců požádá král Karel III., podle britských médií by tak panovník mohl učinit už v úterý. Rezignaci Trussové přijme panovník, který je nyní na cestě do Londýna, dnes nebo v úterý.

„Vybrali jsme si nového premiéra. Jde o historické rozhodnutí, které znovu ukázalo, jak rozmanitá a talentovaná naše strana je. Rishi má mou plnou podporu,” uvedla jen několik minut před vyhlášením výsledků nominací Mordauntová.

Lizz Trussová

Británie ruší většinu ohlášených reforem, trhy je nepodržely. Trussové hrozí politický pád

Britská vláda zruší téměř všechny plánované daňové škrty, které před třemi týdny představil kabinet konzervativní premiérky Liz Trussové a které znepokojily trhy. Oznámil to nový britský ministr financí Jeremy Hunt.

Přečíst článek

Podle BBC nebo listu The Telegraph měla Mordauntová v tu dobu přes 96 hlasů, na potřebných 100 ale nedosáhla. Přesto, když zhruba o půl hodiny později vstoupila do místnosti, kde se sešel konzervativní výbor, přivítalo ji bouřlivé bouchání pěstmi o stoly - tradiční gesto souhlasu konzervativců.

Sunak je již třetím premiérem, který letos stane v čele britské vlády. Nejprve v červenci po řadě skandálů rezignoval Boris Johnson, kterého po dlouhé volbě nahradila v čele vlády Trussová. Na premiérském postu ale nezůstala ani dva měsíce, její mandát tak je nejkratší v historii. O lídrovi Konzervativní strany, a tedy i o dalším premiérovi v nové volbě rozhodovalo 356 konzervativních poslanců.

 

 

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme