Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Boris Johnson - informace o tématu

Bývalá britská premiérka Theresa Mayová

Karel Pučelík: Nejlepší z nejhorších. Expremiérka Mayová končí v parlamentu

Theresa Mayová se stala britskou premiérkou hned po brexitovém referendu, aby uklidila nepořádek, který nezpůsobila. Ačkoli za to jako respektovaná a pracovitá politička úplně nemůže, započala tím útrpnou sérii konzervativních kabinetů, na které historie rozhodně nebude pohlížet s uznáním.

Přečíst článek

Karel Pučelík: Británie si připomněla výročí brexitového referenda. Není však, co slavit

Přečíst článek
Nadhim Zahawi odvolaný předseda Konzervativní strany.

Britský premiér odvolal předsedu Konzervativní strany. Podal nesprávné daňové přiznání

Britský premiér Rishi Sunak odvolal z vlády předsedu Konzervativní strany Nadhima Zahawiho kvůli jeho pochybení při platbě daní. Podle nezávislého vyšetřování Zahawi vážné porušil ministerský kodex, uvedla agentura Reuters. Zahawiho odvolání žádala i opozice.

Přečíst článek
Zavřeno hlásí celá řada provozů i v nejrušnějších částech Londýna

Kritika brexitu sílí. Exportéři přicházejí o kšefty

Zázračný ekonomický růst a blahobyt, které slibovali zastánci brexitu, se zatím nekonají. Naopak. Naříkají především britští exportéři, že je odchod z Evropské unie připravil o byznys.

Přečíst článek
Rishi Sunak,

Rishi Sunak se stěhuje do Downing Street. Potřebujeme stabilitu a jednotu, prohlásil

Bývalý britský ministr financí Rishi Sunak se stal lídrem britské Konzervativní strany. Bude také novým premiérem.  Dvaačtyřicetiletý Sunak je prvním premiérem s indickými kořeny, který stane v čele Británie.

Přečíst článek
Rishi Sunak

Británie hledá premiéra. Johnson kandidaturu vzdal

Hlavním favoritem na úřad britského premiéra je bývalý ministr financí Rishi Sunak. Jako jediný zatím dostal podporu 100 poslanců. Pokud by to tak zůstalo, stane se již v pondělí v 15 hodin novým britským premiérem.

Přečíst článek
Boris Johnson

Johnson má dostatečnou podporu. Mohl by kandidovat na předsedu, tvrdí média

Bývalému britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi se podařilo shromáždit podporu alespoň 100 konzervativních poslanců a bude tak moci kandidovat na předsedu Konzervativní strany. Informují o tom britská média s odkazem na zdroje z Johnsonova okolí. Informaci potvrdil i konzervativní poslanec a Johnsonův stoupenec James Duddridge. Podporu stovky poslanců má i další potenciální kandidát na šéfa konzervativců a tedy i na příštího premiéra i exministr financí Rishi Sunak.

Přečíst článek
Novou premiérkou Velké Británie se stane Liz Trussová

Británie bude mít premiérku. Johnsona střídá Liz Trussová

Novou premiérkou Velké Británie se stane Liz Trussová, která byla zvolena šéfkou Konzervativní strany. V úřadu střídá Borise Johnsona, který rezignoval. Svůj hlas jí odevzdalo 81 326 konzervativců. Její oponent Rishi Sunak získal 60 399 hlasů. Královna Alžběta II. novou šéfku vlády jmenuje do funkce v úterý na skotském zámku Balmoral.

Přečíst článek
Dosluhující premiér Bors Johnson

Horší než v Česku. Britský zdravotní systém kolabuje, chybí doktoři i sestry

V britském zdravotním systému v současnosti chybí 12 tisíc lékařů a 50 tisíc zdravotních sester. Podle odborníků přitom vláda nemá jasný plán, jak situaci řešit.

Přečíst článek
Končící britský premiér Boris Johnson

Stanislav Šulc: Po Johnsonovi zůstane spálená země. Jako po každém populistovi

Vláda Borise Johnsona se sesypala během pouhých několika dní. Jeho permanentní populismus dokonal v Británii dílo zkázy, které odstartovalo Brexitem. Co bude dál a kdy se z toho Británie vzpamatuje, neví nikdo. Jak důsledně populismus likviduje kdysi významnou zemi, však Johnsonova vláda ukázala dokonale. Tady jsou hlavní faktory, které se mohou opakovat třeba i v České republice.

Přečíst článek
Boris Johnson

Úleva i vděk. Johnsonův pád provází rozporuplné reakce britských politických komentátorů

Politický pád, který nemá v dějinách britské demokracie obdoby - tak označují komentáře britských médií čtvrteční rezignaci premiéra Borise Johnsona, který se s úřadem loučí po sérii skandálů a po masivní ztrátě důvěry svých spolustraníků.

Přečíst článek
Londýnská burza, ilustrační foto

Už i trhy mají Johnsona dost. Po zprávách o rezignaci rostou

Akcie a měny nemají nejistotu obvykle v lásce. V Británii ovšem už trpělivost s premiérem přetekla, takže i trhy slaví spekulace o rezignaci.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme