Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Británie bude mít premiérku. Johnsona střídá Liz Trussová

Novou premiérkou Velké Británie se stane Liz Trussová
ČTK

Novou premiérkou Velké Británie se stane Liz Trussová, která byla zvolena šéfkou Konzervativní strany. V úřadu střídá Borise Johnsona, který rezignoval. Svůj hlas jí odevzdalo 81 326 konzervativců. Její oponent Rishi Sunak získal 60 399 hlasů. Královna Alžběta II. novou šéfku vlády jmenuje do funkce v úterý na skotském zámku Balmoral.

Reklama

Trussová v krátkém projevu po dnešním oznámení výsledků vnitrostranické volby poděkovala „svému příteli” a končícímu premiérovi Borisi Johnsonovi. Ten se v reakci na dlouhotrvající krizi důvěry veřejnosti i spolustraníků v jeho osobu rozhodl v červenci odejít z funkce.

„Budu vládnout konzervativně. Prosadím odvážný plán snížení daní, který přinese růst naší ekonomice. Vyřeším krizi cen energií,” prohlásila Trussová. Slíbila také „velké vítězství” Konzervativní strany ve volbách v roce 2024.

Končící britský premiér Boris Johnson

Stanislav Šulc: Po Johnsonovi zůstane spálená země. Jako po každém populistovi

Vláda Borise Johnsona se sesypala během pouhých několika dní. Jeho permanentní populismus dokonal v Británii dílo zkázy, které odstartovalo Brexitem. Co bude dál a kdy se z toho Británie vzpamatuje, neví nikdo. Jak důsledně populismus likviduje kdysi významnou zemi, však Johnsonova vláda ukázala dokonale. Tady jsou hlavní faktory, které se mohou opakovat třeba i v České republice.

Přečíst článek

Trussová a Sunak se o přízeň konzervativců ucházeli celé léto, kdy cestovali napříč Británií a setkávali se s členy strany. „Naši dva skvělí kandidáti podstoupili 14 hodin rozhovorů a odpověděli na více než 600 otázek,” řekl Andrew Stephenson, místopředseda Konzervativní strany, než na pódium uvedl předsedu konzervativního Výboru 1922 Grahama Bradyho, který oznámil výsledky hlasování.

Čelní představitelé britské opozice dnes nově zvolenou šéfku Konzervativní strany a příští britskou premiérku Trussovou kritizovali.

Předseda opozičních labouristů Keir Starmer například prohlásil, že od Trussové bylo slyšet mnohem více o snížení daně z příjmu právnických osob než o úlevách pro soukromé domácnosti. „Ukazuje to, že je nejen odměřená, ale že nestojí ani na straně pracujících lidí,” prohlásil šéf Labouristické strany. Dodal, že by se Trussová měla zaměřit na krizi rostoucích životních nákladů, špatný systém zdravotnictví a také na kriminalitu.

Kritikou nešetřil ani předseda liberálních demokratů Ed Davey. „Za vlády Liz Trussové nás čeká další krize a chaos jako za vlády Borise Johnsona. Konzervativci ukázali, že je jim to jedno a nemají žádný plán, od mimořádných životních nákladů až po krizi NHS (britského státního zdravotnického systému),” napsal na Twitteru. Trussová by podle něj měla zarazit nárůst cen energií a poté vyhlásit všeobecné volby.

První reakce skotské premiérky Nicoly Sturgeonové zněla o něco pozitivněji. „Gratuluju Liz Trussové. Naše politické rozdíly jsou hluboké, ale budu se snažit vybudovat si s ní dobrý pracovní vztah, jako jsem to udělala s posledními třemi premiéry. Nyní musí zmrazit účty za energie pro lidi a podniky, poskytnout větší peněžní podporu a zvýšit financování veřejných služeb,” napsala na Twitteru.

Britská královna Alžběta II. ji v úterý ve skotském Balmoralu oficiálně jmenuje premiérkou a pověří ji sestavením nové vlády.

Do funkce Trussovou uvede královna Alžběta II. v úterý ve 14:30 SELČ na Balmoralu. V Británii je nicméně už od doby vlády královny Viktorie v 19. století zvykem, že noví premiéři jsou uvedeni do funkce v Buckinghamském paláci. Změna místa pravděpodobně vyvolá další spekulace o zdravotním stavu šestadevadesátileté královny, která v posledních měsících kvůli zdravotním obtížím odřekla účast na několika veřejných akcích, uvedl analytik BBC Sean Coughlan.

Panovnice v úterý nejprve oficiálně odvolá z funkce Borise Johnsona a poté povolá Trussovou, které se zeptá, zda je připravena sestavit vládu. Je zvykem, že končící předseda vlády před cestou ke královně pronese projev před premiérským sídlem v Downing street.

Boris Johnson

Johnson neustál politický tlak. Rezignoval na post předsedy strany, premiérem bude do podzimu

Britský premiér Boris Johnson odstoupil z pozice lídra Konzervativní strany. Začíná tak proces výběru nového vůdce konzervativců, a tedy i příštího ministerského předsedy. Johnson před sídlem britských premiérů v Downing Street řekl, že zůstane ve funkci předsedy vlády, dokud nový vůdce konzervativců nebude vybrán. Nejen od opozice, ale i z řad konzervativců ovšem zaznívají hlasy, že uvolnění premiérského křesla by mělo být okamžité, nebo alespoň velmi rychlé.

Přečíst článek

 

Londýnská burza, ilustrační foto

Už i trhy mají Johnsona dost. Po zprávách o rezignaci rostou

Akcie a měny nemají nejistotu obvykle v lásce. V Británii ovšem už trpělivost s premiérem přetekla, takže i trhy slaví spekulace o rezignaci.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme