Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Raketou, jež zasáhla Polsko, se asi Ukrajina snažila sestřelit ruskou střelu

Raketou, jež zasáhla Polsko, se asi Ukrajina snažila sestřelit ruskou střelu
ČTK / AP
 ČTK

Podle předběžných zjištění zřejmě vypálily raketu, která v úterý zasáhla Polsko, ukrajinské ozbrojené síly - mířily na přilétající ruskou střelu. Napsala to agentura AP s odvoláním na tři nejmenované americké činitele. Polské ministerstvo zahraničí dříve uvedlo, že ve vsi Przewodów na východě země nedaleko hranic s Ukrajinou dopadla raketa vyrobená v Rusku, zemřeli dva lidé. Nespecifikovalo, kdo raketu vypálil.

Reklama

Americký prezident Joe Biden prohlásil, že vzhledem k její trajektorii je nepravděpodobné, že by raketa byla odpálena z Ruska, ale incident se ještě vyšetřuje.

Ruské rakety podle USA usmrtily na východě Polska dva lidi. Jak odpoví NATO?

Při výbuchu na východě Polska nedaleko hranic s Ukrajinou přišli v úterý odpoledne o život dva lidé. Podle nejmenovaného vysoce postaveného představitele amerických tajných služeb na místo dopadly ruské rakety, informuje agentura AP. Ve středu se kvůli incidentu sejdou na žádost Polska velvyslanci NATO.

Přečíst článek

Ukrajinu a její energetickou infrastrukturu v úterý znovu zasáhla smršť střel odpálených z Ruska. Předběžná zjištění naznačují, že inkriminovanou raketu vypálily ve snaze zastavit přilétající ruskou střelu ukrajinské ozbrojené síly, uvedli podle AP tři nejmenovaní američtí činitelé, kteří hovořili pod podmínkou anonymity, jelikož nemají oprávnění o záležitosti veřejně hovořit.

Varšava zvažuje vyvolat jednání NATO 

Toto hodnocení a také Bidenův komentář stojí v rozporu s úterními informacemi vysoce postaveného představitele amerických zpravodajských služeb, který agentuře AP řekl, že hranice Polska překročily ruské rakety. Mluvčí polské vlády později oznámil, že země zvýší pohotovost mimo jiné u některých vojenských jednotek. Varšava zároveň uvedla, že zvažuje aktivaci článku 4 Severoatlantické smlouvy, jenž znamená konzultace v případě ohrožení některé z členských zemí NATO.

Banksy

Banksy navštívil Ukrajinu. Na troskách budov vytvořil sedm graffiti

Britský umělec Banksy potvrdil serveru The Art Newspaper, že na Ukrajině vytvořil sedm graffiti, a to v Kyjevě a také v Irpini a Boroďance, které nejvíce utrpěly ruským bombardováním a ostřelováním v jarní fázi války.

Přečíst článek

Polský prezident Andrzej Duda byl ohledně původu střely opatrnější než polské ministerstvo zahraničí a uvedl, že úřady zatím s jistotou neví, kdo ji odpálil ani kde byla vyrobena, podotkla dříve AP. Uvedl, že byla "s největší pravděpodobností" zkonstruována v Rusku, ale tato informace se ověřuje. Moskva už dříve své zapojení popřela.

Francie vyzvala k "maximální opatrnosti" ohledně původu rakety, protože "mnoho zemí" v regionu má stejný typ zbraní, citovala agentura AFP Elysejský palác.

Výbuch v Polsku přiměl Bidena ke svolání mimořádné schůzky představitelů zemí G7 a NATO, kteří se účastní summitu G20 v Indonésii. Úmyslný nepřátelský útok na člena Severoatlantické aliance by mohl vyvolat kolektivní vojenskou reakci NATO, podotkla AP. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý uvedl, že Polsko zasáhly ruské rakety a situaci označil za "významnou eskalaci" konfliktu, který letos rozpoutalo Rusko.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme