Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putinovy naděje na neomezené partnerství s Čínou vzaly zasvé, míní americký institut

Si Ťin-pching a Vladimir Putin na archivním snímku z února 2022, ještě před ruskou invazí na Ukrajinu.
ČTK
 ČTK

Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi se pravděpodobně nepodařilo dojednat neomezené dvoustranné partnerství s Čínou, ve které doufal, uvedl v noci na dnešek ve své pravidelné zprávě k válce na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW). Závazky, které obě země přijaly při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskvě, jsou podle něj nevyvážené.

Reklama

Dvojice politiků spolu v úterý v Kremlu jednala čtyři a půl hodiny a vydala také společné prohlášení, v němž se mimo jiné staví proti "všem jednostranným sankcím" vyhlášeným s opomenutím Rady bezpečnosti OSN. Varovala i před zhoršováním krize na Ukrajině a jejím přechodem do "nekontrolovatelné fáze".

Jen vágní diplomatická ujištění 

ISW ale poznamenává, že Si nevyjádřil žádný záměr podpořit ruskou válku kromě "vágních diplomatických ujištění", což je podle amerických analytiků pravděpodobně méně, než v co Putin doufal.

Vladimir Putin

Soud v Haagu vydal na Putina zatykač

Mezinárodní trestní tribunál vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Přečíst článek

"Putinovi se pravděpodobně nepodařilo zajistit přesně takový druh partnerství, jaký potřebuje a po jakém touží, a Si pravděpodobně odjede z Moskvy s ujištěními, která jsou jednostrannější, než Putin zamýšlel," je přesvědčen ISW.

Dokládá to tím, že Putin na rozdíl od Sia slíbil řadu opatření, která "ukazují na pokračující orientaci Ruska na Čínu a jeho závislost na ní v energetickém a hospodářském sektoru, což se ve srovnání s relativně umírněnými závazky Sia jeví jako velmi jednostranné".

Oscarem oceněná ruská opozice se potácí v chaosu

Ruská opozice vůči Kremlu a Putinovi byla oceněna Oscarem. Potácí se však v chaosu

Poté, co západní dokumentární film o vězněném opozičním politikovi Alexeji Navalném získal Oscara, byli tento týden kritici Kremlu oslavováni. Jeho politické hnutí se však zmítá v chaosu a někteří ukrajinští politici tvrdí, že si cenu nezaslouží, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Putin mimo jiné slíbil, že zvýší export plynu do Číny a že je připraven pomoci čínským firmám nahradit západní společnosti, které opustily ruský trh kvůli agresi na Ukrajině.

Vše o ruské invazi na Ukrajině čtěte zde

Spojené státy sestřelily nad Atlantickým oceánem čínský balón, který byl podle nich vybavený špionážní technikou. Poté zahájily operaci na vyzvednutí trosek. Informovala o tom agentura AP, která zároveň připomněla, že balón se dříve pohyboval mimo jiné nad citlivými vojenskými objekty.

Od startu k sestřelu. Umělá inteligence zmapovala let čínského špionážního balonu

Začátkem února byl nad severoamerickým kontinentem poprvé spatřen obří bílý balón, který vyvolal spekulace o jeho původu a účelu. Balon, který americká i kanadská vláda považovala za špionážní a Čína jen za meteorologický, byl sestřelen 4. února u pobřeží Jižní Karolíny. Deník The New York Times spolupracoval s umělou inteligencí Synthetaic na detekci a analýze balónu na satelitních snímcích pořízených Planet Labs a výsledkem je zmapování jeho třítýdenní cesty. Jak vypadala a kudy vedla?

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme