Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Soud v Haagu vydal na Putina zatykač

Vladimir Putin
 ČTK

Mezinárodní trestní tribunál vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Reklama

Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu zahájil stíhání ruské hlavy státu v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Zatykač vydal tribunál vedle Putina také na zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Marii Lvovou-Bělovou. V obviněních stojí, že Rusko unášelo ukrajinské děti z okupovaných území do ruských převýchovných táborů a Kreml útočil na ukrajinskou civilní infrastrukturu. ICC to oznámil ve zveřejněném prohlášení.

„Existují oprávněné důvody se domnívat, že Putin nese individuální trestní odpovědnost za výše uvedené válečné zločiny,” stojí v prohlášení. 

Rusko obvinění popírá

Rusko jurisdikci ICC neuznává a vedení země popírá, že by na Ukrajině páchalo válečné zločiny.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová na oznámení z Haagu reagovala prohlášením, že „Rusko není součástí Římského statutu a tudíž vůči tomuto soudu nemá žádné závazky.”

„Rozhodnutí vydat zatykač na prezidenta Putina nemá vůbec žádný význam,” dodala Zacharovová podle agentury Reuters.

Rusko navzdory důkazům vyšetřovatelů, médií i očitým svědectvím odmítá, že by jeho jednotky na Ukrajině útočily na civilní cíle a zmíněné únosy ukrajinských dětí a dospívajících označuje za humanitární program.

Soud v Haagu hodlá poprvé stíhat údajné ruské válečné zločiny na Ukrajině

Soud v Haagu hodlá poprvé stíhat údajné ruské válečné zločiny na Ukrajině

Mezinárodní trestní soud v Haagu (ICC) hodlá ve dvou případech zahájit stíhání za válečné zločiny související s ruskou invazí na Ukrajinu. S odkazem na své zdroje mezi současnými i bývalými představiteli soudu to napsal list The New York Times (NYT), podle kterého ICC také požádá o vydání zatykačů na několik osob.

Přečíst článek

Postup soudu uvítali ukrajinští představitelé. Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak podle Reuters prohlásil, že zatykač na Putina „je jen začátek”, a ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin rozhodnutí označil za „historické".

České ministerstvo zahraničí vítá, že soud v Haagu vydal zatykač na Putina v tak krátké době. „Putin je bezpochyby odpovědný za válečné zločiny a za zločin agrese a má stát před soudem. Velmi vítáme, že ICC k tomuto kroku přistoupil, a oceňujeme, že to zvládl v tak krátké době,” uvedl šéf české diplomacie Jan Lipavský.

ICC soudí jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny. Uznává ho přes 120 zemí, na jeho jurisdikci kromě Ruska nepřistupují například ani Spojené státy. Návrhy na zahájení procesu může podávat stát, jehož se případ týká, žalobce tribunálu nebo Rada bezpečnosti OSN.

Lekce z ruské agrese. Potřebujeme odolnější energetiku i propojení trhů EU a Ukrajiny

Tsunami a havárie jaderné elektrárny ve Fukušimě v roce 2011 zásadně změnily požadavky na bezpečnost atomových zdrojů i daleko za hranicemi Japonska. Brutální destrukce ukrajinské energetiky, kterou se Putinova armáda snažila zlomit odpor houževnatého protivníka, mění pohled na bezpečnost v rámci celého odvětví. Proměna energetiky, a to nejenom na Ukrajině, směřuje k vyšší odolnosti proti hrozbám reálných i hybridních válek. Zkušenosti z poslední ukrajinské zimy budou studovat bezpečnostní analytici i byznysmeni, kteří chtějí zachytit nejnovější trendy, píše ve své analýze na Export.cz Jan Žižka, editor časopisu Moderní ekonomická diplomacie.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme