Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V USA si brousí zuby na Abramovičovu megavilu za 50 milionů dolarů, začínají se rojit zájemci

Roman Abramovič
ČTK
Dušan Kütner
duk

Ruský miliardář a stále ještě majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič nemá chvíli klidu. Poté, co na něj uvalila sankce Evropská unie a Velká Británie, se nad jeho bohatstvím stahují mračna i ve Spojených státech. A pokud by na něj americká vláda sankce v podobě zmrazení majetku uvalila, v prvé řadě by v sankčních sítích skončila jeho megavila za 50 milionů dolarů ve vyhlášeném horském středisku Aspen v Coloradu.

Reklama

Honosná vila za 50 milionů dolarů ve Skalistých horách kousek od lyžařského centra Aspen v Coloradu vlastněná ruským oligarchou Romanem Abramovičem by podle právníků a realitních manažerů pravděpodobně patřil mezi první majetek zmrazený americkou vládou, pokud by byl sankcionován Bílým domem v reakci na válku na Ukrajině. Tak, jak to již učinila Evropská unie a Velká Británie i Kanada. Podle lidí obeznámených se situací totiž Bílý dům v současné době zvažuje, zda zahrnout Abramoviče do dalšího kola sankcí, uvedl server CNBC.

Superjachta Eclipse Romana Abramoviče

Sankcionovaný Abramovič zřejmě spustil evakuaci svých jachet. Plují neznámo kam

Ruský miliardář a mimo jiné majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič spustil akci na záchranu svého majetku. Podle informací zahraničních médií ve svých dosavadních přístavech zvedly kotvy obě jeho luxusní jachty Eclipse a Solaris. Superjachty v celkové hodnotě přes miliardu dolarů plují neznámo kam. Děje se tak poté, co osmému nejbohatšímu Rusovi minulý týden zmrazila majetek Velká Británie a tento týden stejný krok oznámila EU.

Přečíst článek

Ruský miliardář, jehož na Západě zviditelnily jachtařská flotila za více než miliardu dolarů, úspěšný fotbalový tým Chelsea a obří domy v Londýně či Francii, koupil nemovitost nedaleko Aspenu v roce 2008 za 36,5 milionu dolarů. Místní makléři říkají, že nemovitost by se nyní pravděpodobně prodala za více než 50 milionů dolarů vzhledem k prudce rostoucím cenám. To by z něj učinilo druhý nejdražší dům, který byl kdy v Aspenu a okolí prodán.

Je to neuvěřitelná nemovitost a velmi vzácná,” řekl Riley Warwick z realitní společnosti Douglas Elliman Real Estate. „Mnoho mých klientů se už na ni ptalo,” dodal.

Abramovič také vlastní dům ve stylu horské chaty o rozloze 5500 čtverečních stop ve Snowmass Village, který koupil v roce 2008 za 11,8 milionu dolarů. Nemovitost, jen kousek od jeho většího domu, pravděpodobně slouží jako dům pro hosty, pro správce nebo pro lyžařské účely, protože je hned vedle sjezdovek.

Moskva, Audi

Evropa přijala čtvrté kolo sankcí. Dotknou se i Romana Abramoviče a luxusního zboží

Zástupci zemí Evropské unie schválili čtvrtý balík sankcí proti Rusku od začátku ruské invaze na Ukrajinu před necelými třemi týdny. ČTK to sdělil diplomatický zdroj. Evropský blok nově zakáže vývoz luxusního zboží či komponent pro energetiku stejně jako dovoz ruské oceli. Na sankční seznam přibude desítka oligarchů včetně majitele londýnského fotbalového klubu Chelsea Romana Abramoviče.

Přečíst článek

Odborníci tvrdí, že nemovitosti jsou hlavním cílem pro zmrazení aktiv, pokud bude Abramovič ve Spojených státech sankcionován. Na rozdíl od většiny nemovitostí vlastněných oligarchou v USA byly obě nemovitosti ve Snowmassu podle místních záznamů o majetku zakoupeny a zůstávají na Abramovičovo jméno. Vláda tak může snadněji a rychleji zabavit majetek, který je v oficiálním vlastnictví sankcionované osoby, protože nemusí procházet složitými právními postupy k určení vlastnictví.

Hrozba zabavení vily ministerstvem spravedlnosti již vyvolala rozsáhlé spekulace až intriky v Aspenu, malém městě s obrovským bohatstvím a supervelkými domy. Sídla zde vlastní mimo jiné dědička Wal-Martu Ann Walton Kroenkeová, zakladatel skupiny L Brands  – pod níž patří i značka Victoria´s Secret – Leslie Wexner, magnáti na jídlo a nápoje Stuart a Linda Resnickovi, rodiče Jeffa Bezose a mediální magnát Byron Allen. 

Kolem domu tak začali kroužit potenciální bohatí kupci. Stejně jako mnoho ultrabohatých měst po pandemii má Aspen nedostatek luxusních domů na prodej a mnohem více kupujících než prodávajících. Nabídka rodinných domů v Aspenu podle Douglas Elliman Real Estate klesla o 60 procent oproti předchozímu roku. Průměrná prodejní cena domu v Aspenu je nyní rekordních 13 milionů dolarů. „Mnoho mých klientů se ptá, jaký je stav domu a zda byl vládou zmrazen,” řekl Warwick. „Ale zatím nejsou žádné informace,” podotkl.

Roman Abramovič

Abramovič chce za fotbalový klub Chelsea tři miliardy liber, prodává i londýnské nemovitosti

Ruský oligarcha Roman Abramovič se podle Bloombergu zbavuje svých londýnských nemovitostí, na přetřes ale přichází i jeho fotbalový klub Chelsea. Švýcarský miliardář Hansjoerg Wyss potvrdil, že jej oslovili, aby klub koupil. Podle televize Sky za něj Abramovič požaduje tři miliardy liber (93 miliard korun).

Přečíst článek

Většina amerických nemovitostí vlastněných ruskými miliardáři a oligarchy je držena prostřednictvím anonymních skořápkových společností nebo společností s ručením omezeným, aby se skrylo jejich skutečné vlastnictví. Mnoho oligarchů také v posledních letech převedlo své americké nemovitosti na příbuzné nebo společníky.

Například Oleg Děripaska, na kterého rovněž západní Evropa uvalila sankce, převedl své americké nemovitosti včetně dvou městských domů na Manhattanu a domu ve Washingtonu na příbuzné. Sám Abramovič v roce 2018 převedl vlastnictví tří manhattanských městských domů na svou bývalou manželku Dashu Žukovou, uvedla CNBC.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme