Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pražská plynárenská požádala Prahu o pomoc ve výši dvou miliard korun, má potíže s cash flow

Fronta lidí, kteří přišli o dodavatele energií a v rámci režimu Dodavatel poslední instance se obrátili například na Pražskou plynárenskou.
ČTK
 ČTK

Pražská plynárenská požádala Prahu o pomoc ve výši dvou miliard korun. Informaci serveru Seznam Zprávy ČTK potvrdil pražský radní Jan Chabr (TOP 09). Podle něj jde o pomoc s vyrovnáním peněžních toků, takzvaného cash flow. Ve hře je několik variant řešení včetně půjčky, řekl Chabr.

Reklama

Radní uvedl, že firmě zkomplikovaly fungování dodatečné garance Operátorovi trhu s elektřinou (OTE), zvýšené finanční nároky si podle něj vyžádala rovněž povinnost mít vyšší zásoby plynu. Pražská plynárenská patří mezi největší tuzemské dodavatele energií a jejím vlastníkem je hlavní město.

elektroměr, elektřina

Končí další dodavatel energií, společnost Manta Commodities

Končí další dodavatel energií, společnost Manta Commodities. „Operátor trhu oznamuje, že ve svém systému pozastavuje činnost společnosti Manta Commodities SE z důvodu pozbytí možnosti dodávat elektřinu, a to na základě oznámení této společnosti, které operátor trhu obdržel dne 22. března,“ uvedl Operátor trhu s elektřinou (OTE) na svých webových stránkách. Již včera ze stejného důvodu firma ztratila možnost dodávat plyn.

Přečíst článek

Způsobů, jak situaci řešit, je podle Chabra několik. První je, že by město společnosti peníze půjčilo a ona je splácela. Druhou je, že by se stalo garantem a zajistilo tak úvěr, který by firmě poskytla banka. Třetí možností je navýšení základního kapitálu – to je ale podle Chabra složité kvůli dodržení evropské legislativy.

Radní zdůraznil, že zvažovaná pomoc s cash flow neznamená, že by firma byla v problémech, nebo dokonce krachovala. „S podobnou situací se potýkají další firmy," řekl. Jednání podle něj stále pokračují.

Stop plynu, stop invazi

Lukáš Kovanda: Nejúčinnější „sbírkou“ pro Ukrajinu je odstřižení Západu od ruských energií

Vlnu české solidarity s Ukrajinci kalí účty vystavené Rusy za dodaný plyn a ropu.

Přečíst článek

Pražská plynárenská zásobuje plynem a elektřinou zhruba 425 tisíc odběrných míst. Jediným akcionářem společnosti je Pražská plynárenská Holding ovládaná hlavním městem Prahou.

Evropská komise minulý týden zveřejnila návrh na snížení závislosti EU na ruském plynu o dvě třetiny do konce letošního roku. Zcela ukončit dovoz fosilních paliv z Ruska hodlá výrazně před rokem 2030. Komise také navrhuje, aby státy EU měly povinnost naplnit do 1. října každého roku zásobníky s plynem na 90 procent jejich kapacity.

Kvůli extrémnímu růstu cen energií na velkoobchodních trzích skončila v Česku od loňského podzimu už zhruba dvacítka dodavatelů. Největší z nich, skupina Bohemia Energy, ukončila činnost v polovině října. Měla asi 900 tisíc zákazníků.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme