Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Písařík z Bohemia Energy: Banky nás nepodržely, nerozdělený zisk nestačil

Jiří Písařík z Bohemia Energy
ČTK

Banky Bohemia Energy nepodržely. Podle jejího majitele Jiřího Písaříka jí neposkytly potřebné financování. K nákupu energií, a tím pádem i prodloužení dodávek svým zákazníkům, firma použila například nerozdělený zisk z předchozích let čtyři miliardy korun, uvedl Písařík na tiskové konferenci.

Reklama

Majitel energetické skupiny Bohemia Energy Jiří Písařík se na dnešní tiskové konferenci omluvil zákazníkům skupiny za současnou situaci. V emotivním projevu přirovnal rozhodnutí o ukončení činnosti společnosti k pohřbívání někoho blízkého. Uvedl, že neočekává, že by se k podnikání v energetice znovu vrátil. Bohemia Energy dodávala elektřinu a plyn zhruba 900 tisícům odběratelům a v říjnu ukončila činnost.

„Jsou to již tři týdny od doby, kdy jsme museli učinit to velice těžké rozhodnutí. Stále ještě nejsem úplně schopen o tom mluvit. Bohemku jsme budovali 16 let a byla každodenní součástí našeho života. To, že tomu tak už nebude, to je něco, co je pro nás naprosto nepochopitelné. Nevím, jestli si to vůbec dokážete představit, ale je to jako byste pohřbívali někoho blízkého,” řekl. „Každý den se probudím a říkám si, že je to jen zlý sen,” uvedl podnikatel.

Záznam z tiskové konference si můžete přehrát zde:

Záznam konference s Jiřím Písaříkem z Bohemia Energy

Zástupci dosud největšího uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku zopakovali, že důvodem byl především přetrvávající extrémní růst cen energií na velkoobchodních trzích. Jedním z důvodů ukončení činnosti skupiny Bohemia Energy je podle Písaříka neposkytnutí potřebného financování od bank. K nákupu energií, a tím pádem i prodloužení dodávek svým zákazníkům, firma použila například nerozdělený zisk z předchozích let čtyři miliardy korun.

Jiří Písařík z Bohemia Energy

Tisíce lidí přijdou o elektřinu od další firmy skupiny Bohemia Energy

Dalších asi 8,5 tisíce odběratelů přijde o elektřinu a asi 450 klientů o plyn od další firmy ze skupiny Bohemia Energy. Činnost ukončí Amper Market, učinit tak plánuje v příštím roce, uvedl majitel Bohemia Energy Jiří Písařík (na snímku). Firma je podle něj ztrátová. Bohemia Energy podle něj skončila proto, že banky odmítly skupině kvůli vysokým cenám energií na trhu poskytnout potřebné financování.

Přečíst článek

Písařík uvedl, že Bohemia Energy jednala s bankami o navýšení financování už od léta. V úvahu přicházelo také prodloužení současných úvěrů, Bohemia Energy měla k dispozici dvoumiliardový úvěr se splatností v dubnu 2022. Zlom nastal podle něj 12. října, kdy firma jednala s bankéři 25 bank.

„Pětadvacet bankéřů z různých bank přišlo na jednání, kde jsme neočekávali žádné problémy, a sdělili nám nejenom že neprodlouží, ale přišli rovnou s oddělením vymáhání. Já osobně to považuji za velký podraz ze strany bank,” řekl Písařík, který se během emotivní tiskové konference několikrát rozplakal.

Obchodní ředitel Bohemia Energy Libor Holub označil současný růst cen energií za nepredikovatelný, situaci pojmenoval jako extrémní. „Ten nárůst, který se odehrál letos, se měl odehrávat deset let, tohle nemohl nikdo předjímat,” řekl Holub.

Klienti skupiny se nejdříve dostali k takzvanému dodavateli poslední instance (DPI), kde mohou zůstat maximálně půl roku. Energetický regulační úřad (ERÚ) i ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) opakovaně vyzvaly, aby lidé v tomto institutu dlouho nezůstávali.

miliardář Marcel Soural, šéf developerské společnosti Trigema

Lidé zapomněli, že peníze se vydělávají prací, říká miliardář Soural

Marcel Soural se letos poprvé dostal do žebříčku sta nejbohatších Čechů, který sestavuje časopis Forbes. Ten majetek jednoho z největších českých developerů odhadl na 2,6 miliardy korun. V klubu nejbohatších Čechů tak obsadil 97. místo. Po pádu Bohemia Energy Jiřího Písaříka je o příčku výše. První velký rozhovor po oznámení výsledků poskytl Soural pro newstream.cz. 

Přečíst článek

Písařík dnes uvedl, že firmy tento institut zneužily a legislativa v oblasti je v Česku nedostatečná.

Majitel Bohemia Energy poukázal především na rozptyl mezi částkami, které lidé u DPI platí. „To, co DPI provedli, a k čemu je vůbec institut DPI určen - to znamená, aby zákazník jenom překlenul nějaké minimální období, našel si nového dodavatele a obchodník v DPI mu dodal za, z logiky věci, nákladovou cenu - nerýžoval, nevydělával na tom dodatečné peníze. To se tady bohužel naprosto minulo,” řekl. Písařík s rodinou byl ještě podle letošního žebříčku časopisu Forbes 37. nejbohatším Čechem s majetkem 8,3 miliardy korun.

Mluvčí ČEZ Roman Gazdík řekl, že podle vyjádření Bohemia Energy mohou za současnou situaci jejich bývalých zákazníků všichni, jen ne Bohemia Energy. „Může za to situace na trzích, mohou za to banky, ostatní energetické firmy nebo stát. Je to ale úplně obráceně. Bohemia Energy zklamala stovky tisíc lidí, kteří s ní podepsali smlouvy. Tato firma smlouvy vypověděla v nejhorší možný okamžik – tedy v době extrémně vysokých cen energií a před topnou sezonou. Nechala své zákazníky na holičkách a nyní kritizuje to, že všichni ostatní dělají, co mohou, aby se o ně postarali,” uvedl.

MPO a ERÚ se minulý týden s dodavateli poslední instance dohodly na snížení záloh za energie pro klienty v režimu DPI v listopadu a prosinci o 50, respektive 40 procent z vyměřené částky. V dalších měsících by už lidé platili plnou výši zálohy. Vysoké zálohy, které museli zaplatit v říjnu, už podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) nejde vyřešit. Není ani možné, aby dodavatelé zpětně platby klientům vrátili, podle ministra by to způsobilo zmatek.

>>>>>>Více k energetické krizi čtěte zde<<<<<<

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme