Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Poslední šance pro důležité zákony. Co může spadnout pod stůl?

Poslanecká sněmovna
ČTK

Na poslední řádné schůzi budou poslanci projednávat důležité zákony týkající se energošmejdů, obnovitelných zdrojů, jaderných elektráren, dopravy, ale také pěti týdnů dovolené.

Reklama

Poslanci se sejdou příští týden zřejmě na poslední řádné sněmovní schůzi před říjnovými volbami do dolní komory. Zabývat by se měli zejména předlohami, které jim k opětovnému projednání vrátili senátoři. Jde mimo jiné o přísnější podmínky pro zprostředkovatele dodávek energií nebo pro reklamní telefonické nabídky, nebo o návrh KSČM o pětitýdenní dovolené. Schůze Sněmovny začne v úterý odpoledne.

Poslanci by se už neměli zabývat předlohami v úvodním a ve druhém čtení ani mezinárodními smlouvami v prvním čtení. Vedle zákonů, které vrátil Senát, by měli projednat některé zákony a smlouvy v závěrečném schvalovacím kole.

Politický diář Jany Havligerové

Politický diář Jany Havligerové: Arogantní Zeman

Armádní a politické špičky na pražském Vítkově vzpomínkou na padlé vojáky symbolicky ukončily misi českého vojska v Afghánistánu. Vrchní velitel ozbrojených sil se pietního aktu nezúčastnil. Zpupnost prezidenta Zemana dosáhla nového vrcholu.

Přečíst článek

S úpravami senátoři vrátili k nového posouzení třeba předlohu proti nepůvodním druhům rostlin a živočichů, v níž chtějí zachovat nynější pravidla plánování mysliveckého hospodaření, a novelu o veřejném zdravotním pojištění kvůli fungování center duševního zdraví. Poslanci znovu projednají také bezpečnostní záruky plánované výstavby nového bloku jaderné elektrárny v Dukovanech, stanovování podpory obnovitelných zdrojů energie a po odkladech možná také uzákonění výše učitelských platů v návaznosti na průměrnou mzdu.

Co se neschválí, padá pod stůl

V závěrečném kole schvalování by se poslanci měli přednostně věnovat novelám, které nebudí rozpory. Jde třeba o požární ochranu pobytových sociálních zařízení a o vymezení úředního razítka a pečetidla s malým státním znakem. V návrhu programu jsou ale také kontroverzní předlohy KSČM o uzákonění nejméně pětitýdenní dovolené a SPD o zpřísnění podmínek pro vyplácení dávek v hmotné nouzi.

Dodatečně by se měla dostat do programu schůze poslanecká novela o posuzování vlivů staveb na životní prostředí, která se týká části dostavby dálnice D1. Poslanci by ji mohli schválit zrychleně už v prvním čtení.

Jana Maláčová a Matěj Stropnický

Viliam Buchert: Zoufalost ČSSD vrcholí. Proto křísí třídní boj

Česká strana sociálně demokratická už léta marně hledá své ztracené voliče. Hrozí jí po říjnových volbách vypadnutí z Poslanecké sněmovny, a ČSSD proto v zoufalství vystrčila v kampani do popředí ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou. Ta zahájila socialistický džihád a rozhodla se vyvolat ducha někdejšího komunistického třídního boje.

Přečíst článek

Pokud by Senát některý ze schválených zákonů zamítl nebo vrátil, Sněmovna už se k jeho projednání nedostane. Taková předloha by s říjnovými volbami takzvaně spadla pod stůl.

Zářijová schůze poslanců je plánovaná jakou dvoutýdenní. Ve druhém jednacím týdnu by se ale poslanci měli sejít podle neoficiálních informací ČTK z dolní komory už jen v úterý a ve středu.

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

ČNB asi přistoupí ke zvýšení úroků, nejvíc od roku 1997

ČNB už tento měsíc asi zvýší úroky nejvíce od roku 1997. Hrozí, že inflace i tak lidem zdraží hypotéky na desetiletá maxima a nelze vyloučit ani bouře proti klimatickým cílům EU.

Přečíst článek

Manifesto Market na Andělu.

Jak být zelenější? Manifesto na Andělu inspiruje na cestě k udržitelnosti

Prostor nového Manifesta na Andělu o víkendu 11. a 12. září zaplní akce v rámci festivalu udržitelnosti Sustainability Festival. Newstream byl mediálním partnerem akce.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme