Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V kauze Turów nevyhrál nikdo. Obětování byli lidé z hraničních obcí

důl Turów
Tereza Zavadilová/Newstream
 Hrot

O tom, že polský důl přestane komplikovat život lidí v Česku, lze vážně pochybovat. Stejně tak, že v silách Petra Fialy bylo dosáhnout víc.

Reklama

Na klíčových detailech kontroverzní dohody o dalším provozu hnědouhelného dolu Turów se premiéři Petr Fiala a Mateusz Morawiecki dohodli až na poslední chvíli. Na pětileté trvání smlouvy a odškodnění ve výši 45 milionů eur, tedy o pět milionů méně, než předjednal bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec, kývl podle informací týdeníku Hrot právě až Fiala.   

Krátká platnost smlouvy, nízká cena za zničení životního prostředí na české straně hranice a také vážné pochybnosti o funkčnosti podzemní stěny, která má zabránit odtokům podzemní vody, jsou hlavními výtkami četných kritiků uzavřeného kontraktu. Zvlášť když vše nasvědčovalo tomu, že veškeré trumfy byly na české straně.

Faktem však je, že pro Polsko byla i pětiletá doba trvání smlouvy naprosto nepřijatelná a s arogantním přístupem, s jakým se země zatím k problému jménem Turów stavěla, hrozilo, že Česko nedostane odškodnění vůbec žádné, pokud by situace ještě více eskalovala.

Ani Morawiecki si přitom neodnesl z nejvážnějšího mezinárodního sporu posledních let žádné oslnivé vítězství, kterým by se mohl chlubit. „Dohoda je v Polsku poměrně hodně kritizována. Hlavní výtka je, že Poláci zaplatí moc peněz, že se to dalo vyřešit dřív a dalo se to vyřešit levněji,“ říká Michal Lebduška, analytik Asociace pro mezinárodní otázky. 

Vzájemnou dohodu tak lze hodnotit jako kompromis bez vítězů, v jehož rámci byli obětováni obyvatelé příhraničních obcí, kterým Turów znepříjemňuje a bude znepříjemňovat život.

Více čtěte v týdeníku Hrot

Hnědouhelný polský důl Turów

Lukáš Kovanda: Proč Polsko nezavře důl Turów? Vyplácí se mu, i s pokutou

Podle pondělního rozhodnutí Soudního dvora EU má Polsko platit pokutu půl milionu eur denně za to, že nezastavilo těžbu na hnědouhelném dole Turów. Tato pokuta však není dostatečná, aby vedla k ekonomické nesmyslnosti těžby. Tím pádem nelze předpokládat, že na jejím základě Varšava těžbu v dole zastaví.  

Přečíst článek

Hnědouhelný polský důl Turów

Akcie majitele dolu Turów se staly největším propadákem varšavské burzy

Majitel dolu Turów, polský podnik PGE, se včera stal největším propadákem varšavské burzy. Akcie podniku, v němž přes 57 procent drží polský stát, se propadly o 5,1 procenta. Tedy nejvíce ze všech titulů, jež jsou zahrnuty do hlavního indexu varšavské burzy, WIG 20. Jedná se o největší propad PGE od loňského listopadu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Hnědouhelný důl Turów

Česko trvá na úhradě desítek milionů eur za škody způsobené těžbou v dole Turów

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme