Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Podpora ANO u voličů klesla, pohoršilo si i hnutí SPD

Šéf ANO Andrej Babiš
ČTK
 ČTK

Volby do Sněmovny by nyní vyhrálo opoziční hnutí ANO, jeho podpora ale meziměsíčně klesla o čtyři procentní body na 34,5 procenta. Druhá by byla ODS s 16 procenty, třetí Piráti s 10,5 procenta.

Reklama

Do Sněmovny by se dostalo ještě hnutí SPD, které by volilo osm procent lidí, a STAN s 6,5 procenta hlasů. Vládní TOP 09 a lidovci by skončili pod potřebnou pětiprocentní hranicí. Pokud by vládní strany kandidovaly v koalici Spolu (tvořené ODS,TOP 09 a KDU-ČSL), volilo by je 21,5 procenta lidí, ANO by mělo 35,5 procenta, vyplývá z průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi.

Hnutí ANO se v průzkumech dlouhodobě drží na první pozici. V modelu s jednotlivými stranami, který Kantar zveřejnil před měsícem, dosáhlo rekordní podpory 38,5 procenta. Nyní by mělo o čtyři procentní body méně.

Fotografie padlého ukrajinského vojáka u památníku na náměstí Nezávislosti v Kyjevě

Ukrajinská armáda se potřebuje nadechnout. Dokáže posílit, aniž by zdecimovala celou generaci?

Přibližně milion mužů, kteří slouží v ukrajinské armádě, je omlácený a vyčerpaný. Mnozí vojáci jsou v bojové službě už dva roky. Desítky tisíc jich přišly o život nebo utrpěly vážná zranění. Zoufale jsou proto zapotřebí noví rekruti. Ukrajina však naráží na zásadní demografické omezení, ke kterému se schylovalo dlouho: má málo mladých mužů, píše list The New York Times.

Přečíst článek

Některé vládní strany si oproti minulému průzkumu mírně polepšily. Občanští demokraté by nyní získali o 1,5procentního bodu více hlasů, Piráti si polepšili o jeden procentní bod. Opoziční hnutí SPD by si naopak o procentní bod pohoršilo. STAN by podle průzkumu volilo 6,5 procenta lidí, meziměsíčně o půl procentního bodu méně.

Ostatní strany by se podle aktuálního modelu do Sněmovny nedostaly. Vládní TOP 09 by získala 4,5 procenta hlasů, lidovci tři procenta. Stejného výsledku jako KDU-ČSL by dosáhli sociální demokraté a komunisté. Přísaha a Svobodní by obdrželi 2,5 procenta hlasů, o půl procentního bodu méně Zelení a strana PRO.

Do průzkumu agentury Kantar se mezi 18. březnem a 5. dubnem zapojilo 1015 respondentů.

Reklama

Související

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Stanislav Šulc: Konec šetření. Volby se blíží a rozdávání peněz z eráru je zpět

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme