Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Parlament zbavil poslance Bystroně imunity. Je podezřelý, že bral úplatky od proruské sítě

Poslanec německé Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň
ČTK
 ČTK

Spolkový sněm zbavil imunity poslance Alternativy pro Německo (AfD) Petra Bystroně, který je českého původu. Bavorský zemský kriminální úřad pak prohledal jeho parlamentní kancelář. Bystroň, který je dvojkou na kandidátce AfD pro volby do Evropského parlamentu, čelí podezření, že dostával úplatky od proruské sítě. Poslanec to opakovaně popřel.

Reklama

S prohledáním Bystroňovy kanceláře souhlasily podle médií všechny parlamentní frakce s výjimkou AfD, která se při hlasování zdržela, uvádí německá média.

Mnichovské státní zastupitelství se Bystroňovým případem zabývá od začátku dubna, kdy zahájilo takzvané předběžné vyšetřovací řízení. To právně neznamená, že by poslanec byl podezřelý, ale souvisí s prověřením aktuálních zpráv v médiích. Zda zastupitelství věc přehodnotilo, známo není.

Poslanec AfD Petr Bystroň

Němečtí poslanci se pustili do Bystroně a strany AfD. Jen hlásné trouby Kremlu, uvedli

Alternativa pro Německo (AfD) a její poslanec Petr Bystroň nejsou nic jiného, než hlásná trouba Kremlu, v debatě ve Spolkovém sněmu to prohlásilo několik vládních i opozičních poslanců, kteří debatovali o podezření, že Bystroň dostával úplatky od proruské sítě. Bystroň, který během rozpravy nebyl v sále, už dříve obvinění odmítl.

Přečíst článek

Podle informací Deníku N, týdeníku Die Zeit a veřejnoprávní stanice ARD existuje nahrávka, která Bystroně zachycuje při přebírání 20 000 eur, tedy zhruba půl milionu korun, od propagandisty Arťoma Marčevského, kterého spolu s proruským ukrajinským politikem Viktorem Medvedčukem Česko v březnu zařadilo na národní sankční seznam. Marčevskij stál za mediální společností Voice of Europe, které Bystroň v minulosti poskytoval rozhovory. Medvedčuk podle českého sankčního seznamu toto médium skrytě financoval.

Reklama

Bystroň kauzu opakovaně vysvětloval vedení AfD, které se za poslance postavilo. ČTK k tomu Bystroň nedávno řekl, že jde o kampaň, jejímž cílem je zdiskreditovat všechny strany usilující o ukončení vojenského konfliktu na Ukrajině a ovlivnit tak volby do Evropského parlamentu.

Poslanec SPD Jaroslav Foldyna

Foldyna i člen Pirátů. Jaká je česká stopa kolem proruského webu Voice of Europe?

Asistent poslance SPD Jaroslava Foldyny Milutin Ilić spoluorganizoval v Praze únorovou konferenci, které se zúčastnili zástupci proruského zpravodajského portálu Voice of Europe, který je nově na českém sankčním seznamu.

Přečíst článek

Německá strana Alternativa pro Německo (AfD)

Útok zevnitř na evropskou demokracii. Německá AfD měla mezi sebou čínského špióna

Německá policie zadržela v Drážďanech jednoho ze spolupracovníků Maximiliana Kraha, europoslance a lídra kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) pro volby do Evropského parlamentu. Dnes o tom informovala veřejnoprávní televize ARD. Spolkové státní zastupitelství následně bez upřesnění jména europoslance uvedlo, že zadrženého podezřívá z výzvědné činnosti pro Čínu, které předával informace o chodu europarlamentu a o činnosti čínské opozice.

Přečíst článek

Reklama

Související

Poslanec německé Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň

U německé AfD je živo. Z boje o evropský parlament odstupuje lídr Krah, Bystroň pozastavil kampaň

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme