Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Němečtí poslanci se pustili do Bystroně a strany AfD. Jen hlásné trouby Kremlu, uvedli

Poslanec AfD Petr Bystroň
ČTK
 ČTK

Alternativa pro Německo (AfD) a její poslanec Petr Bystroň nejsou nic jiného, než hlásná trouba Kremlu, v debatě ve Spolkovém sněmu to prohlásilo několik vládních i opozičních poslanců, kteří debatovali o podezření, že Bystroň dostával úplatky od proruské sítě. Bystroň, který během rozpravy nebyl v sále, už dříve obvinění odmítl.

Reklama

Kauza, kterou zveřejnily český Deník N a německý magazín Der Spiegel s odvoláním na zdroje v české Bezpečnostní informační službě, podle poslance AfD Stefana Keutera ukazuje buď na neprofesionalitu české tajné služby, nebo na to, že jedná na politickou objednávku.

Sociálnědemokratický poslanec Dirk Wiese v souvislosti s Bystroněm odkázal na přísloví o zaplacené loajalitě. „Už (německý teolog) Martin Luther rád citoval lidovou moudrost „koho chleba jíš, toho píseň zpívej“. Jistě ji zná i Petr Bystroň z AfD,“ řekl Wiese. „Před chlebem z Ruska bych ale byl velmi opatrný, protože může být nebezpečný,“ poznamenal. Dodal, že Bystroň také dozajista zná varování z dětství, že bychom si neměli nic brát od cizích lidí.

Niedermayer: Politika potřebuje otočit kormidlem. Směrem k větší odpovědnosti

V Evropské parlamentu jde o to, aby si vás ostatní všimli. Jedině tehdy, když si vás kolegové všimnou, vás začnou brát vážně, zdůrazňuje volební lídr TOP 09, trojka koaliční kandidátky SPOLU a europoslanec Luděk Niedermayer. Voličům chce nabídnout i postoje, za něž se netleská.

Přečíst článek

Christoph de Vries z unie CDU/CSU označil členy AfD za užitečné idioty režimu ruského autoritářského prezidenta Vladimira Putina. „Putin se v Evropě snaží roztáhnout svou síť a rozložit Evropu zevnitř. A dovoluji si to říct zcela jasně: v Německu k tomu našel užitečné idioty v AfD,“ řekl. De Vries rovněž prohlásilřekl, že poslanci AfD, kteří jednají ve prospěch Ruska, rozhodně nejsou patrioti. „Jsou to vlastizrádci,“ uvedl. Konzervativní CDU/CSU považuje stranu AfD za krajně pravicovou.

Podle zákonodárkyně za liberální svobodné demokraty (FDP) Renaty Altové, která se narodila na Slovensku a která v minulosti působila v československých a slovenských diplomatických službách, nejde AfD o demokracii a svobodu. „Vám jde jen o vlastní moc a osobní prospěch. Je to ostudné. Myslíte si, že jste patrioti, ale Evropu prodáváte Kremlu,“ řekla.

Bystroň, který je českého původu a který je dvojkou na kandidátce AfD pro volby do Evropského parlamentu, svou aféru v pondělí vysvětlil vedení strany. To se za Bystroně postavilo, stejně tak poslance podpořila i parlamentní frakce AfD. Bystroně pak dnes v parlamentu hájil jeho stranický kolega Keuter, který celou kauzu označil za snahu politicky poškodit AfD před volbami.

Poslanec SPD Jaroslav Foldyna

Foldyna i člen Pirátů. Jaká je česká stopa kolem proruského webu Voice of Europe?

Asistent poslance SPD Jaroslava Foldyny Milutin Ilić spoluorganizoval v Praze únorovou konferenci, které se zúčastnili zástupci proruského zpravodajského portálu Voice of Europe, který je nově na českém sankčním seznamu.

Přečíst článek

„Buď pracuje česká zpravodajská služba zcela neprofesionálně, nebo je celá akce řízena politicky. Myslím si, že to druhé,“ prohlásil Keuter. Poznamenal, že Bystroň osobně straně a také jemu vysvětlil, že žádné úplatky nebral on ani jeho rodina.

Bystroňova kauza souvisí s nyní zablokovaným proruským zpravodajským portálem Voice of Europe, kterému poslanec v minulosti poskytoval rozhovory. Bystroň tvrdí, že od spolupracovníků Voice of Europe a ani od Rusů žádné peníze nikdy nepřijal.

Reklama

Související

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň

Poslanec německé AfD Bystroň se brání. Peníze ani kryptoměnu jsem od Rusů nedostal, říká

Přečíst článek
Poslanec německé Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň

Ovlivňování eurovoleb. Německý politik českého původu Bystroň měl za to dostat peníze od Rusů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme