Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Okolí Putinových nejvěrnějších řídne. Svůj nesouhlas se ale bojí veřejně ukázat

Vladimir Putin
ČTK
Petra Jansová
pej

Jako katastrofální chybu, která dopadne na ruskou ekonomiku a vrátí Rusko o desítky let zpět, hodnotí invazi na Ukrajinu čím dál víc vlivných Rusů ze státního aparátu i byznysu. O aktuální atmosféře, která panuje v Kremlu, hovořili s agenturou Bloomberg v obavě z trestu v utajení.

Reklama

Tito vysoce postavení lidé zároveň podle Bloombergu zatím nevidí reálnou šanci na to, že by Vladimir Putin změnil svůj postoj. Ruský prezident si navíc do své blízkosti pouští už jen své nejvěrnější poradce. Těm, kteří ho i nadále upozorňují na ochromující dopady západních sankcí, naslouchat odmítá. Rusko sice podle Putina zaplatí vysokou cenu, Západ ale zemi jinou možnost než pokračovat ve válce v podstatě neponechal.

Okruh nejbližších Putinových poradců se od začátku invaze na Ukrajinu zúžil podle anonymních zdrojů na hrstku nejvěrnějších stoupenců, zastánců tvrdé kremelské politiky: ministra obrany Sergeje Šojgu, náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova a tajemníka rady bezpečnosti Nikolaje Patruševa.

Vladimir Putin, prezident Ruska

Putin bere čtvrt milionu korun měsíčně, tvrdí Kreml. Na svou jachtu by tak vydělával více než 5 tisíc let

Ruský prezident Vladimir Putin loni vydělal 10,2 milionu rublů. Uvádí to včerejší zpráva ruské prezidentské kanceláře. Taková částka podle loňského průměrného kurzu (1 rubl = 0,29428 koruny) odpovídá takřka na korunu přesně třem milionům korun. Putin tedy loni bral oficiálně 250 tisíc korun měsíčně. Letos by to už bylo jen 225 tisíc korun měsíčně, neboť rubl v důsledku války na Ukrajině a sankcí oslabil.

Přečíst článek

Některé z oslovených osob se navíc stejně jako americké tajné služby obávají, že Putin se může uchýlit i k omezenému použití jaderných zbraní v případě, že se mu nebude nadále dařit v jeho vojenské misi, kterou považuje za milník svojí státnické kariéry.

Reakci na dotaz, zda Rusko použije v konfliktu na Ukrajině jaderné zbraně, se agentuře Bloomberg od mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova ani ministra zahraničí Sergeje Lavrova zatím nepodařilo získat.

Putin se i nadále těší podpoře veřejnosti

Agentura Bloomberg dále upozorňuje, že i přes ojedinělé kritické hlasy zůstává Putinova podpora mezi ruskou elitou a veřejností nadále velmi silná. Počet těch, kteří věří, že pokračování v invazi na Ukrajinu dopadne na ruskou ekonomikou i geopolitické postavení země, nicméně nadále narůstá. 

A o síle svojí podpory je přesvědčen i Putin, který věří, že Rusové jsou připraveni nést dopady jeho vojenského tažení za vyplněním vize velkého Ruska. I protože díky kapitálové kontrole rubl překonal počáteční ztráty, a i když inflace vzrostla, ekonomika zatím relativně běží.

Putin je tedy, i přes počáteční neúspěch – snaha o rychlé převzetí rozsáhlého území na Ukrajině přišla vniveč – nadále odhodlán pokračovat v invazi s cílem převzít alespoň východní část země.

Frustrace z počátečního neúspěchu jsou citelné i uvnitř ruské bezpečnostní služby, která je nástupkyní nechvalně známé KGB.

Izraelský historik a autor několika bestsellerů Yuval Noah Harari

Jsme nejblíže jadernému střetu za posledních šedesát let, varuje uznávaný historik

I když se hrozba jaderné války nezdá příliš pravděpodobná, měli bychom se mít na pozoru, riziko jaderného střetu nyní existuje, varuje uznávaný izraelský historik a autor několika bestsellerů Yuval Noah Harari. Svět je podle něj v nejnebezpečnějším okamžiku světových dějin od kubánské krize v roce 1962, cituje ho server CNBC.

Přečíst článek

Dosud se s politikou Kremlu kvůli invazi na Ukrajinu veřejně „rozešel“ pouze jeden vysoce postavený stání úředník: Anatolij Čubajs, ekonom stojící za privatizacemi z 90. let, který z Ruska odešel a Putin ho následně zbavil funkce.

Další, kteří chtěli vedení státních institicí opustit, jako například guvernérka ruské centrální banky Elvira Nabiullinová, byli donuceni zůstat proto, aby pomohli zvládnout zemi ekonomické dopady plynoucí ze západních sankcí.

„Putin svou moc postavil především na silné podpoře veřejnosti, která mu dala do rukou prostředky pro ovládání elity. V Kremlu neexistuje prostor pro nesouhlas nebo diskusi, každý musí plnit Putinovy příkazy, a dokud bude Putin u moci, lidé ho budou následovat,“ uvedla Tatiana Stanovaya z organizace R.Politik.

Dcera Dmitrije Peskova Elizaveta

Děti Kremlu milují život na Západě. Jejich otcové proti němu zbrojí

Jejich svět je světem luxusních rezidencí, jacht, tryskáčů a elitních škol. Zatímco jejich rodiče brojí proti Západu, děti ruských oligarchů si život v něm užívají plnými doušky, upozorňuje CNN. 

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin

Rusko bankrotuje. Putinovi nepůjčí už ani Číňané, na válku ale peníze mít bude

Rusko je v bankrotu, říká ratingová agentura Standard & Poor’s. To znamená, že Rusku nepůjčí ani Číňani, přičemž tento stav může trvat desetiletí a Rusům přinese bídu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Moskva, rubl, ukrajinská krize

Lukáš Kovanda: Putinovo tažení za silnější rubl zaplatí i Češi. Ještě víc jim zdraží energie

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Nynější sankce Rusko nepoloží, pečlivě se na ně připravilo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme