Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Děti Kremlu milují život na Západě. Jejich otcové proti němu zbrojí

Dcera Dmitrije Peskova Elizaveta
ČTK/AP
Petra Jansová
pej

Jejich svět je světem luxusních rezidencí, jacht, tryskáčů a elitních škol. Zatímco jejich rodiče brojí proti Západu, děti ruských oligarchů si život v něm užívají plnými doušky, upozorňuje CNN. 

Reklama

„Jsme svědky extrémního pokrytectví. A oni si ho zřejmě ani neuvědomují. Nevidí totiž rozdíl mezi Ruskem a Západem. Věří v sílu svojí země. Nechápou, proč by se konflikt měl dotknout vzdělávání jejich dětí nebo toho, kde budou vlastnit nemovitosti,“ konstatuje politolog Daniel Tresiman z univerzity v Los Angeles pro CNN, která se zaměřila na podrobnou analýzu životního stylu ruských prominentních rodin.

Právě ten kritizoval během jednoho ze svých projevů minulý měsíc i ruský prezident Vladimir Putin. Rusy, kteří se podle něj dokážou tímto způsobem „mentálně“ napojit na Západ, osočil, že jejich cílem je „zničení Ruska“. 

Biden

USA uvalily sankce na Putinovy dcery či manželku Lavrova, EU se zatím na pátém balíku sankcí neshodla

USA uvalí sankce na dvě dospělé dcery prezidenta Vladimira Putina jako součást nového balíčku sankcí proti Rusku za jeho postup na Ukrajině. Nové postihy se zaměří také na dvě největších ruských bank. Bílý dům hovoří o odvetě za ruská „zvěrstva na Ukrajině“, která se mimo jiné odehrála v městě Buča. Nové postihy oznámila také Británie, naopak lídři Evropské unie se dnes na další podobě sankcí neshodli.

Přečíst článek

„Ruský lid vždy uměl rozpoznat skutečné vlastence od zrádců a jednoduše je vyplivnout jako mouchu, která jim omylem vletěla do úst,“ nechal se slyšet Putin.

Kleptokracie nabíledni

Přitom se to týká i jednoho z jeho nejbližších spolupracovníků, mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova. Spojené státy na něj, jeho manželku a dvě dospělé děti uvalily sankce s tím, že životní styl rodiny se neslučuje s platem státního úředníka. Peskov jmění podle amerických úřadů nabyl jen díky nadstandardním vztahům s Putinem. 

Ruský prezident Vladimir Putin

Rusko bankrotuje. Putinovi nepůjčí už ani Číňané, na válku ale peníze mít bude

Rusko je v bankrotu, říká ratingová agentura Standard & Poor’s. To znamená, že Rusku nepůjčí ani Číňani, přičemž tento stav může trvat desetiletí a Rusům přinese bídu.

Přečíst článek

Peskov si měl v roce 2020 jako mluvčí vydělat 173 tisíc dolarů, což se neslučuje s tím, že nosí hodinky za 600 tisíc dolarů a ve stejném roce trávil dovolenou za zhruba 430 tisíc dolarů.

Nadace proti korupci založená vůdcem ruské opozice Alexejem Navalným rovněž poukázala na to, že Peskovova bývalá manželka a jeho děti vlastní nemovitosti a auta v řádech milionů dolarů. 

Až ohromující a zároveň nevysvětlitelné bohatství takových rodin politologové označují slovem: kleptokracie. „To je systém, v němž vládnou zloději, pro sebe a svůj prospěch,“ upozorňuje Jodi Vittori, odbornice na korupci z univerzity v Georgetownu.

superjachta

Sankce proti oligarchům jsou chabé, čelí jim pouze polovina z dvacítky nejbohatších Rusů

Sankce západních zemí namířené proti ruským oligarchům mají otřást jejich postavením a přimět je, aby využili svůj vliv a přiměli prezidenta Vladimira Putina změnit své válečné plány. Jenže z dvaceti nejbohatších Rusů se dosud uvalené sankce týkají jen poloviny z nich, přičemž na žádném sankčním seznamu EU, USA či Británie nejsou hned čtyři z pěti nejmovitějších ruských boháčů, spočítala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Složitá pavučina fiktivních společností, offshorových bank a utajených transakcí podle ní umožňuje nejenom ruským milionářům zakrýt skutečný tok peněz a původ bohatství, které velmi často požívají na Západě.

„Západní státy mají mnohem silnější právní systém než Rusko. Pokud se jim tedy podaří většinu svých peněz vyvézt na západ, cítí se bezpečněji,“ dodává Vittori.

Pokrytectví Putinových nejbližších spolupracovníků je už dlouhou dobu veřejným tajemstvím a ví se o něm i v Rusku, kde se proti němu snažili zakročit. CNN upozorňuje například na návrh zákona o vzdělávání dětí ruských státních úředníků, podle kterého měla být studia na Západě zakázána. Zákon z roku 2016 ale Státní duma neschválila.

Studium na elitních školách a luxusní životní styl jsou jen špičkou ledovce. Ve skutečnosti rodiny ruských státních úředníků a lidí napojených na Putina vlastní miliardové majetky. 

Radarový snímek oblasti kolem Vilkhuvatky

Navzdory válce začali ukrajinští zemědělci jarní setí. Všude, kde půdu nedrží Rusové

Navzdory pokračujícím bojům na Ukrajině začalo podle tamní vlády jarní setí ve všech částech země. Výjimkou je Luhanská oblast, která je téměř zcela v držení ruských okupačních vojsk, píše agentura Ukrinform s odkazem na ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala.

Přečíst článek

Například Peskovova dcera a její matka vlastní podle Navalného nadace velký byt v jedné z nejdražších částí Paříže v hodnotě minimálně dvou milionů dolarů. Čtyřiadvacetiletá Peskovová označila již dříve západní sankce za nespravedlivé a zároveň uvedla, že je hrdou Ruskou. 

Ona ale, jak upozorňuje CNN, není jediným „dítětem Kremlu“, který si užívá výhod luxusního života v západních metropolích. A ačkoliv ministr zahraničí Sergej Lavrov vyzývá už od roku 2017 k bojkotu západního stylu života, tak svoje dcery poslal studovat do Londýna a New Yorku a pořídil jim k tomu byty.

A týká se to i samotného Putina, na jehož dvě dcery byly ze strany USA a Velké Británie uvaleny sankce minulý týden

>>>>>> Vše k válce na Ukrajině čtěte zde <<<<<<

Reklama

Související

Biden

USA uvalily sankce na Putinovy dcery či manželku Lavrova, EU se zatím na pátém balíku sankcí neshodla

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme