Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jsme nejblíže jadernému střetu za posledních šedesát let, varuje uznávaný historik

Izraelský historik a autor několika bestsellerů Yuval Noah Harari
Flickr / Creative Commons / CC BY-NC-ND 2.0
Petra Jansová
pej

I když se hrozba jaderné války nezdá příliš pravděpodobná, měli bychom se mít na pozoru, riziko jaderného střetu nyní existuje, varuje uznávaný izraelský historik a autor několika bestsellerů Yuval Noah Harari. Svět je podle něj v nejnebezpečnějším okamžiku světových dějin od kubánské krize v roce 1962, cituje ho server CNBC.

Reklama

Izraelský historik z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě upozorňuje na neustále zvyšující se riziko, že ruský prezident Vladimir Putin přistoupí kvůli zesílení a urychlení svého útoku jaderné a chemické zbraně.

„Jde o reálnou možnost a neměli bychom ji opomínat,“ dodal pro CNBC. Aktuální geopolitickou situaci přirovnává Harari k atmosféře kubánské krize, konfliktu mezi Spojenými státy a Sovětským svazem na počátku šedesátých let, kdy se podle něj svět přiblížil k možnosti vypuknutí jaderné války nejblíž v moderní historii světa.

OBI v Rusku končí.

Řetězec OBI v Rusku končí. Obchody zdarma převedl na nejmenovaného investora

Německý řetězec hobbymarketů OBI se v rekordním čase zcela stáhl z ruského trhu a odevzdal svých 27 ruských poboček nejmenovanému investorovi. Ani za ně nechtěl zaplatit.

Přečíst článek

Cestou, jak se dostat ven z konfliktu, není podle něj změna ruského režimu, ale posílení postavení Ukrajiny natolik, aby byla schopna zastavit ruské síly a dokázala opět nastolit mír.

Změna ruského zřízení je Rusech 

Státníky Západu proto vyzývá, aby se nesnažili zasahovat do vnitřních záležitostí Ruska. „Cílem bojů by měla být ochrana svobodné Ukrajiny, nikoliv změny v Kremlu. To je na ruském lidu,“ dodal.

Pokud by Vladimir Putin své tažení ukončil vítězstvím, dojde podle Harariho ke změně postojů evropských vlád. Na úkor jiných výdajů budou nuceny navýšit výdaje do armády. To se mimochodem děje už nyní, sedm týdnů od zahájení invaze. Zvýšení výdajů o více než dvě procenta HDP a obranu už oznámilo například Německo.

Dcera Dmitrije Peskova Elizaveta

Děti Kremlu milují život na Západě. Jejich otcové proti němu zbrojí

Jejich svět je světem luxusních rezidencí, jacht, tryskáčů a elitních škol. Zatímco jejich rodiče brojí proti Západu, děti ruských oligarchů si život v něm užívají plnými doušky, upozorňuje CNN. 

Přečíst článek

Kolik přesně do armády investuje Putin není známo, nicméně Harari odhaduje, že jde o 20 procent tamního ekonomického výkonu. „Pokud by rozpočty na obranu byly všude ve světě 20 procent místo nynějších průměrných šesti procent, šlo by to na úkor zdravotní péče, obecně blahobytu a boje proti změnám klimatu. Byla by to katastrofa pro celé lidstvo,“ varuje Hariri.

Válku na Ukrajině vnímá Harari jako obranu míru a světa, na který si lidé zvykli natolik, že ho berou jako samozřejmost. „Pokud nebudeme opatrní, vrátíme se zpět do světa válek a násilí, ve kterých jsou navíc státy nuceny utrácet víc peněz za tanky a rakety místo za platy učitelů a zdravotních sester,“ uzavřel s tím, že Putinova porážka je nezbytná pro zachování starého řádu.

> > > > > Vše o ruské invazi na Ukrajině čtěte zde < < < < <

Sídlo Světové banky ve Washingtonu.

Světová banka připravuje balíček pomoci pro Ukrajinu ve výši 1,5 miliardy dolarů

Světová banka spravovaná OSN připravuje balíček podpory ve výši 1,5 miliardy dolarů (asi 34 miliard korun) pro válkou zničenou Ukrajinu, včetně platby jedné miliardy dolarů z fondu rozvojového věřitele pro nejchudší země, uvedl v úterý prezident Světové banky David Malpass.

Přečíst článek

ilustrační foto

Finové se bojí Ruska. Kvůli Ukrajině radikálně změnili postoj a chtějí rychle do NATO

Finové mění kvůli válce na Ukrajině svoje postoje ke svému východnímu sousedovi. Čím dál tím víc obyvatel této severské země považuje Rusko za vojenskou hrozbu, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Vládu čekají těžká rozpočtová škatulata. Závazek vůči NATO je neúprosný

Přečíst článek
Orbán opět „boduje“. Ukrajina není suverénní zemí, nemá peníze ani vojáky, prohlásil

Orbán opět „boduje“. Ukrajina není suverénní zemí, nemá peníze, ani vojáky, a Putin není zločincem, prohlásil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme