Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Odvrátili jsme eskalaci na frontě, tvrdí ruští bojovníci na straně Ukrajiny

Válka na Ukrajině je teď v módu očekávání dlouhého konfliktu
ČTK
 ČTK

Ruští dobrovolníci bojující na straně Ukrajiny tvrdí, že díky svým nedávným vpádům z ukrajinského území do ruského pohraničí pomohli předejít eskalaci bojů na ukrajinské frontě. Uvedli to na tiskové konferenci, kterou uspořádala ukrajinská agentura Ukrinform.

Reklama

Ruští dobrovolníci z Legie Svoboda Rusku minulý týden ohlásili, že se jim podařilo překročit i s tanky ukrajinsko-ruskou hranici a ovládnout vesnici Ťotkino v ruské Kurské oblasti. Ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že se mu pokus o vpád podařilo odrazit a že ruské síly způsobily útočníkům značné ztráty. Soudě z dalších oznámení ruského ministerstva obrany pokračovaly střety na ukrajinsko-ruské hranici i v dalších dnech.

„Přesměrovali jsme na sebe taktické letectvo. Provedlo přes 230 úderů, přičemž všechny bomby spadly na ruské území. Díky naší operaci mohly ukrajinské ozbrojené síly stabilizovat frontu a zajistit ochranu úseků, kde se očekával rozsáhlý útok Ruska,“ sdělil na konferenci představitel Legie Svoboda Rusku Alexej Baranovskij.

Arménský premiér Nikol Pašinjan

Další konflikt na obzoru? Napětí mezi Arménií a Ázerbájdžánem roste

Pokud Arménie nepřistoupí na kompromis s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která Jerevan kontroluje od 90. let minulého století, mohla by vypuknout válka. Podle agentur Reuters a TASS to prohlásil arménský premiér Nikol Pašinjan při setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš, který se nachází na severovýchodě země u hranic s Ázerbájdžánem. S Pašinjanem v Jerevanu jednal generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, jenž vyzval k dosažení dohody o normalizaci vztahů mezi Jerevanem a Baku.

Přečíst článek

Na konferenci vystoupil kromě toho také představitel oddílu Ruský dobrovolnický sbor a zástupce uskupení Sibiřský prapor, které se taktéž hlásí k operacím v ruském pohraničí.

Rusové podle Baranovského chtěli ještě před blížícím se uvedením ruského prezidenta Vladimira Putina do úřadu v jeho novém funkčním období přejít do většího útoku na ukrajinské frontě. „Naše operace tyto útočné plány ruské armády ve vojenském smyslu překazila. Byli donuceni převést značné množství sil od Kupjansku v Charkovské oblasti, aby udrželi svoji Belgorodskou a Kurskou oblast,“ sdělil Baranovskij.

Technologická válka vrcholí. Čína v ní poráží Evropu

Čína letos zvýší výdaje na vědu a výzkum ze státního rozpočtu o deset procent oproti loňskému roku. Chce tak umožnit příklon své ekonomiky k rozvoji špičkových technologií. Současně ji motivuje závod se Spojenými státy o technologickou převahu ve světě.

Přečíst článek

Ruské síly podle Baranovského při střetech v pohraničí přišli o 651 lidí. Dalších 908 jich utrpělo zranění a 37 upadlo do zajetí. Proukrajinským bojovníkům se kromě toho údajně podařilo zničit 121 kusů vojenské techniky a 50 dalších kusů vyřadit z provozu. Podobná prohlášení nelze bezprostředně ověřit. Ruské úřady se ke svým ztrátám při potlačování bojů na rusko-ukrajinské hranici nevyjádřily.

Do ruského pohraničí se ruským milicím bojujícím na straně Ukrajiny podařilo vpadnout už loni na jaře. K vpádům se tehdy přihlásila rovněž uskupení Ruský dobrovolnický sbor a Legie Svoboda Rusku.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme