Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další konflikt na obzoru? Napětí mezi Arménií a Ázerbájdžánem roste

Arménský premiér Nikol Pašinjan
ČTK
 ČTK

Pokud Arménie nepřistoupí na kompromis s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která Jerevan kontroluje od 90. let minulého století, mohla by vypuknout válka. Podle agentur Reuters a TASS to prohlásil arménský premiér Nikol Pašinjan při setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš, který se nachází na severovýchodě země u hranic s Ázerbájdžánem. S Pašinjanem v Jerevanu jednal generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, jenž vyzval k dosažení dohody o normalizaci vztahů mezi Jerevanem a Baku.

Reklama

Pašinjan v posledních týdnech opakovaně dával najevo, že je ochoten vrátit Ázerbájdžánu příslušné vesnice, byť jsou pro Jerevan důležité, jelikož se nacházejí u hlavní arménské silnice vedoucí na sever k hranici s Gruzií, podotkla agentura Reuters. Baku uvedlo, že návrat jeho území je nezbytným předpokladem pro uzavření formální mírové dohody, jež by ukončila konflikt o oblast Náhorního Karabachu.

Arménie i Ázerbájdžán podle agentury nadále kontrolují území, která jsou mezinárodně uznávána jako součást území toho druhého. Pašinjan zároveň uvedl, že Ázerbájdžán nehodlá opustit ty úseky arménské hranice, které se v důsledku konfliktu dostaly pod jeho kontrolu. „Také budeme v roli toho, kdo požaduje,“ uvedl arménský premiér.

Technologická válka vrcholí. Čína v ní poráží Evropu

Čína letos zvýší výdaje na vědu a výzkum ze státního rozpočtu o deset procent oproti loňskému roku. Chce tak umožnit příklon své ekonomiky k rozvoji špičkových technologií. Současně ji motivuje závod se Spojenými státy o technologickou převahu ve světě.

Přečíst článek

Ázerbájdžán a Arménie svedly v posledních třech dekádách dvě války o Náhorní Karabach, region mezinárodně uznávaný jako součást Ázerbájdžánu, v němž historicky žilo většinově arménské obyvatelstvo. Boje v 90. letech si vyžádaly asi 30 tisíc mrtvých a skončily vítězstvím Arménů. Ázerbájdžán ale dobyl řadu území během války v roce 2020.

Po bleskové vojenské ofenzivě z loňského září pak Baku převzalo nad Karabachem plnou kontrolu a většina z asi 120 tisíc etnických Arménů z regionu uprchla ve strachu z ázerbájdžánských represí. Arménie během ázerbájdžánské ofenzívy v Karabachu nezasáhla.

Předchozí válku z podzimu 2020 ukončilo příměří zprostředkované Ruskem, mírové dohody se však dosud nepodařilo dosáhnout. Obě strany uvedly, že nyní chtějí podepsat formální mírovou dohodu, ale rozhovory uvázly mimo jiné na sporech ohledně vymezení společné hranice, která je uzavřená a na obou stranách je množství vojáků. V pohraničí se opakovaně odehrávají ozbrojené střety.

Šéf ANO Andrej Babiš

Dalibor Martínek: Babiš jako nepřítel státu? Omyl. Babiš je nový „český Papež“

Andrej Babiš vyslal přes svoji MF Dnes veřejnosti vzkaz, že je pro zachování územní celistvosti Ukrajiny. A že je prozápadní, pro NATO a pro EU. Je to samozřejmě účelové sdělení před sněmovní debatou o bezpečnostních otázkách.

Přečíst článek

Arménie a Rusko jsou od rozpadu Sovětského svazu spojenci, v poslední době se však mezi nimi prohlubují rozpory. Vztahy se zhoršily v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu, kterou Jerevan nepodporuje a naopak poslal humanitární pomoc napadené zemi, a hlavně kvůli situaci v Náhorním Karabachu. Jerevan viní Rusko a jeho mírové jednotky nasazené v Karabachu po roce 2020, že nedokázaly Ázerbájdžán zastavit. Rusko argumentovalo tím, že jeho jednotky k zásahu neměly mandát. Moskvě se zároveň nelíbí snaha Jerevanu prohloubit vazby se Západem a uvolňování jeho vazeb s vojenským blokem vedeným Moskvou nazvaným Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB).

Pašinjan dnes záměr Arménie navázat užší vztahy se Západem zdůraznil při jednání se Stoltenbergem. Jerevan by podle něj uvítal snahu NATO pomoci normalizovat vztahy mezi Arménií a Ázerbájdžánem. „NATO podporuje arménskou suverenitu a územní celistvost i mírové ambice,“ řekl Stoltenberg, který se o víkendu setkal s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem v Baku, kde vyzval k dosažení trvalé mírové dohody.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov k Stoltenbergově návštěvě zemí na Kavkaze prohlásil, že snahy aliance „rozšířit svůj vliv“ v oblasti pravděpodobně nepřispějí ke stabilitě. Stoltenberg kromě Arménie a Ázerbájdžánu navštívil během třídenní cesty také Gruzii.

Reklama

Související

Karabašská republika přestane existovat; více než polovina obyvatel uprchla

Karabašská republika přestane existovat, ze státu utíkají desetitisíce lidí. Je to akt etnické čistky, řekl arménský prezident

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme