Reklama

Nová éra rusko-čínských vztahů. Si Ťin-pching má s Putinem jednat o obcházení západních sankcí

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching
ČTK
 ČTK

Čínský prezident Si Ťin-pching během své plánované návštěvy Ruska pravděpodobně hodlá s ruským prezidentem Vladimirem Putinem jednat o obcházení západních protiruských sankcí. Ve své nejnovější zprávě o vývoji války na Ukrajině to uvedl americký Institut pro studium války. Do Ruska má Si Ťin-pching podle čínského ministerstva zahraničí přicestovat začátkem příštího týdne.

Reklama

Čínský prezident podle amerických analytiků patrně hodlá s Putinem a dalšími ruskými činiteli hovořit o schématech obcházení sankcí, která budou podporovat export čínského zboží do Ruska. Institut uvedl, že čínské firmy už podle médií prodaly Rusům pušky, části dronů a další vybavení, které může být použito pro vojenské účely.

Čínské výrobky by přitom podle amerických analytiků mohly do Ruska proudit přes Bělorusko. Si Ťin-pching podle nich už 1. března podepsal s běloruským lídrem Alexandrem Lukašenkem balíček dohod, které by export čínského zboží do Ruska usnadnily.

Joe Biden, americký prezident

Zatykač vydaný na Putina je oprávněný, uvedl Biden. Nehorázné a nepřijatelné, zní z Moskvy

Vydání zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina v souvislosti s válkou na Ukrajině je podle americké hlavy státu, Joea Bidena, oprávněné. Ruský prezident spáchal válečné zločiny, míní Biden, kterého citovala agentura Reuters. Zatykač na Putina vydal v pátek Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska. Začíná být jasné, že nikdo nestojí nad zákony, řekl v reakci německý kancléř Olaf Scholz.

Přečíst článek

Si Ťin-pching se také patrně pokusí vykreslit Čínu jako neutrální zemi, která by mohla zprostředkovat jednání mezi Ruskem a Ukrajinou, domnívají se analytici. Peking v den výročí ruského vpádu na Ukrajinu 24. února představil dvanáctibodový plán ukončení války. Mimo jiné v něm vybídl, aby se obě země zdržely útoků na civilní obyvatelstvo, vyzval ke zřízení humanitárních koridorů, ale i k ukončení západních sankcí proti Rusku.

Podle pátečního oznámení Kremlu Putin a Si během chystané návštěvy podepíší deklaraci, která bude znamenat začátek „nové éry“ rusko-čínských vztahů.

Reklama

Související

Si Ťin-pching a Vladimir Putin na archivním snímku z února 2022, ještě před ruskou invazí na Ukrajinu.

Lukáš Kovanda: Si Ťin-pching v Moskvě Putinovi do náruče úplně nepadl. V otázce plynu volí vyčkávací taktiku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme