Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejvyšší čas na mír, vyzval Rusko šéf OSN. Ke vzkazu se přidalo více než 50 států

Protesty na ukončení války na Ukrajině
ČTK
 ČTK

Generální tajemník OSN António Guterres a více než 50 států vyzvali Rusko, aby ukončilo válku na Ukrajině a okamžitě se stáhlo z jejího území. Je nejvyšší čas na mír, řekl v New Yorku Guterres, informuje agentura DPA. Dnes to jsou přesně dva roky ode dne, kdy Rusko na Ukrajinu zaútočilo.

Reklama

Společné prohlášení desítek zemí představil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. „Znovu vznášíme náš požadavek na Rusko, aby zastavilo svou agresivní válku proti Ukrajině,“ řekl. Rusko by podle prohlášení mělo především zajistit „úplné, okamžité a bezpodmínečné stažení“ všech svých sil z mezinárodně uznaného ukrajinského území.

„Je nejvyšší čas na mír - spravedlivý mír založený na Chartě OSN, mezinárodním právu a rezolucích Valného shromáždění,“ prohlásil zase Guterres před Radou bezpečnosti OSN. Zdůraznil také, že musí být vyšetřeny četné válečné zločiny, zejména ty spáchané ruskými ozbrojenými silami. Odpovědné osoby musí stanout před soudem.

Další protiruské sankce zasáhnou i firmy z Číny

Za tři dny to budou dva roky od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu, válka stále zuří a nic nenasvědčuje jejímu konci. Západ se rozhodl bojovat mimo jiné i ekonomicky, skrze sankce chce Kreml dostat na kolena. Na druhé výročí ruské agrese chystá EU už třináctý sankční balík. Víme, co je jeho obsahem.

Přečíst článek

„Rusko, stálý člen této Rady, chce, aby se suverénní stát vzdal svého práva na existenci. Kde bychom byli, kdyby tento princip převládl?“ tázala se na stejném fóru německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková, podle níž nemá ruský prezident Vladimir Putin zájem na vyjednávání o míru, ale na dokončení dobyvačného tažení.

Podle Kuleby Ukrajina nikdy nepřijme „nabídku kapitulace nebo vzdání se naší země a svobody pod záminkou míru“. Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová zase zdůraznila, že ve válce na Ukrajině existuje jen jeden agresor, a právě ten ji jediný může ukončit.

Bývalý americký prezident Donald Trump

Karel Pučelík: Jestli Rusko napadne Evropu, Trump se k ní klidně otočí zády

Donald Trump by jako prezident nemohl ze dne na den USA vyvázat z NATO, ale i bez toho může Evropě tváří tvář Rusku pěkně zavařit. Starý kontinent nyní na takového obyvatele Bílého domu není dostatečně připravený.

Přečíst článek

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja naproti tomu tvrdil, že západní země mají na Ukrajině svou skrytou agendu a uplatňují dvojí metr.

Dva roky války připravily o život nebo zmrzačily tisíce ukrajinských civilistů a miliony ukrajinských obyvatel vyhnaly z domovů. Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva k závěru loňského roku evidoval nejméně 10 tisíc úmrtí civilistů a 18 500 zraněných od začátku války, skutečný počet obětí však bude nejspíš ještě mnohem vyšší.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme