Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruské úřady daly matce Navalného ultimátum. Požadují tajný pohřeb

Zesnulý opoziční vůdce Alexej Navalný
Profimedia
 ČTK

Ruské úřady daly matce zesnulého opozičního vůdce Alexeje Navalného ultimátum: buď svolí k tajnému pohřbu svého syna bez účasti veřejnosti, anebo bude Navalnyj pochován ve vězení, kde před týdnem za nejasných okolností zemřel. Uvedla to dnes Navalného mluvčí Kira Jarmyšová. Ljudmila Navalná ultimátum podle ní odmítla.

Reklama

„Před hodinou Alexejově matce zavolal vyšetřovatel a dal jí ultimátum. Buď během tří hodin bude souhlasit s tajným pohřbem bez veřejného rozloučení, anebo Alexeje pohřbí ve vězení,“ napsala Jarmyšová na sociální síti X.

Navalného matka podle ní odmítla vyjednávat s vyšetřovateli, protože ti nemají pravomoci rozhodnout, jak a kde má pochovat svého syna. Požaduje, aby byl dodržen zákon, který ukládá vyšetřovatelům vydat tělo během osmačtyřiceti hodin od určení příčin smrti. Podle lékařských dokumentů, které podepsala, těchto osmačtyřicet hodin uplyne v sobotu. Navalná trvá na tom, aby ji úřady nechaly uspořádat pohřební obřad v souladu se zvyklostmi.

Navalného matka ve čtvrtek uvedla, že ji konečně ukázali synovo tělo. Úřady ale podle ní chtějí, aby ho pochovala tajně, bez obřadu, a vyhrožovaly jí, že pokud nebude souhlasit, může se s Navalného tělem něco přihodit. Vyšetřovatel jí řekl, že čas není na její straně a tělo podléhá rozkladu, dodala Ljudmila Navalná ve vyjádření na serveru YouTube. Natočila jej poté, co podle vlastních slov strávila 24 hodin u vyšetřovatelů v Salechardu na severu Ruska. Tam ji také odvezli na tajnou návštěvu márnice.

Americká odplata za smrt Navalného. Země chystá rozsáhlý balík sankcí proti Rusku

Spojené státy v pátek přijmou rozsáhlý balík sankcí proti Rusku v souvislosti s úmrtím vězněného ruského opozičníka Alexeje Navalného, uvedl Bílý dům, podle kterého nové kolo sankcí bude také reflektovat nadcházející dvouleté výročí od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu.

Přečíst článek

Komentátoři předpokládají, že Kreml se před prezidentskými volbami, které se uskuteční v půlce března, obává, že by se pohřeb s případnou účastí desítek tisíc lidí mohl přeměnit v demonstraci proti Putinovu režimu.

Navalnyj, který si udělal jméno odhalováním korupce na vrcholcích režimu, byl roky hlavní tváří ruské opozice a hlasitě kritizoval prezidenta Vladimira Putina, kterého také obviňoval, že jej nařídil otrávit. Hned po vyléčení z otravy v Německu a návratu do vlasti byl v lednu 2021 uvězněn.

Před týdnem vězeňská služba uvedla, že 47letému politikovi se po procházce ve vězeňské kolonii za polárním kruhem udělalo špatně, ztratil vědomí a nepodařilo se ho oživit. Ruská opozice i řada západních představitelů přičítá vinu za Navalného úmrtí ruskému prezidentovi Putinovi.

Reklama

Související

V Rusku zatkli přes sto lidí na pietních akcích za Navalného

Navalnyj je po smrti, potvrdila jeho mluvčí. Na pietních akcích bylo zatčeno přes tři sta lidí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme