Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Národní plán obnovy dostal od von der Leyenové zelenou. Česko obdrží miliardy

Ursula von der Leyenová oznámila schválení dalších peněz pro ČR
ČTK
 ČTK

Evropská komise schválila Česku revidovaný Národní plán obnovy, země tak získá dodatečných 2,2 miliardy eur, tedy zhruba 53,6 miliardy korun. Peníze poslouží pro financování čisté energetiky a transformace průmyslu, řekla v Praze po jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) předsedkyně komise Ursula von der Leyenová.

Reklama

Ta s Fialou mluvila i o migraci, ocenila přitom českou pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Podle ní by pomáhající země mohly získat díky revizi unijního financování na zvládnutí přílivu běženců víc peněz.

Podle vyjádření EK má nyní celý Národní plán obnovy objem 9,2 miliardy eur (asi 224,2 miliardy korun). Česko do něj doplnilo nové investiční plány, jako výstavbu dostupného bydlení a posílení a digitalizaci svých systémů pro distribuci elektřiny. Rozšířilo také své záměry na posílení kybernetické bezpečnosti ve veřejné správě. Česko rovněž doplnilo do plánu novou kapitolu zaměřenou na čerpání peněz z projektu REPowerEU, která počítá s 15 reformami a devíti investicemi zaměřenými na zbavení se závislosti na ruských fosilních palivech.

Velký protikorupční úklid Pekingu. Si Ťin-pching chce nastartovat ekonomiku, ale opak bude zřejmě pravdou

Peking přitvrdil v protikorupčním tažení. Si Ťin-pching chce oživit ekonomiku, šíření strachu ale způsobí opak

Čínský prezident Si Ťin-pching a vládní aparát Pekingu letos spustil největší protikorupční tažení za posledních devět let, které stálo místo stovky úředníků, zástupců armády i státních organizací. Cílem je vrátit důvěru Číňanů v ochabující ekonomiku a nastartovat její růst, ale ve výsledku to může znamenat opak, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Von der Leyenová také uvedla, že EK plánuje zvýšit částku pro pomáhající země ke zvládnutí přílivu uprchlíků, a to o 15 miliard eur (zhruba 366 miliard korun). Přesun částky má umožnit revize víceletého finančního rámce. Podpora je závislá na dohodě členských států. Šéfka komise věří, že Česko přijde s konstruktivní podporou při jednáních.

V souvislosti s migrací mluvila von der Leyenová s Fialou i o ochraně vnější hranice EU. „My jsme připraveni se podílet na ochraně vnější hranice EU. Naším cílem musí být to, aby se lidé do Evropy vůbec nevydávali, abychom zabránili pašerákům s lidským neštěstím v jejich aktivitě. S tím souvisí zrychlený proces vyhošťování a další věci,“ uvedl Fiala. Dodal, že snížení počtu ekonomických uprchlíků a ochrana hranic je lepší než řešení následných problémů s migrací. Podotkl, že ČR povinné přerozdělování „nelegálních migrantů“ dál odmítá. Označil ho za nehumánní a nefunkční.

Místo recepce kavárna či bar. Penta zkouší nový koncept vstupu do kancelářských budov

Místo klasické recepce kavárna. Penta boří zavedená pravidla vstupu do kancelářských budov

Provoz recepce je nákladný na personál, vstupní lobby zase na metry čtvereční. Jak využít prostory lépe a ekonomičtěji teď zkouší developer Penta Real Estate v právě dokončené budově Metalica na Nové Waltrovce v Praze 5. Klasickou recepci nahradila kavárna a moderní technologie. A pokud je třeba lidský kontakt, například pro lepší orientaci v budově, mohou se příchozí obrátit pro radu na vyškoleného baristu.

Přečíst článek

Politici jednali i o české energetice. Fiala po schůzce řekl, že vidí velkou šanci na to, že Česko získá notifikaci komise pro státní podporu při stavbě nového bloku jaderné elektrárny Dukovany. Zdůraznil, že jaderná energetika je základním zdrojem elektřiny v Česku a bude hrát i klíčovou roli při dekarbonizaci české energetiky. Podotkl, že Česko má v této oblasti silnou expertizu, a to jak na univerzitách, tak ve výzkumu a vývoji. Von der Leyenová k tomu uvedla, že komise si uvědomuje význam jaderné energetiky pro Česko.

Fiala a von der Leyenová dnes dopoledne vystoupili také na konferenci k takzvané Zelené dohodě pro Evropu (Green Deal). Podle Fialy zatím tento projekt nedokázal nasměrovat země EU k inovacím a proměnám ekonomiky. Pokud se to nepodaří zajistit, hrozí podle premiéra, že mnoho lidí bude plán dál odmítat.

Reklama

Související

Válka na Ukrajině

Finanční injekce pro Ukrajinu. Část peněz ze zmrazených ruských aktiv by mohla dostat již letos

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme