Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Místo klasické recepce kavárna. Penta boří zavedená pravidla vstupu do kancelářských budov

Místo recepce kavárna či bar. Penta zkouší nový koncept vstupu do kancelářských budov
Penta RE
Denisa Holajová

Provoz recepce je nákladný na personál, vstupní lobby zase na metry čtvereční. Jak využít prostory lépe a ekonomičtěji teď zkouší developer Penta Real Estate v právě dokončené budově Metalica na Nové Waltrovce v Praze 5. Klasickou recepci nahradila kavárna a moderní technologie. A pokud je třeba lidský kontakt, například pro lepší orientaci v budově, mohou se příchozí obrátit pro radu na vyškoleného baristu.

Reklama

„O změně konceptu klasické recepce jsme interně uvažovali už delší dobu. Inspirovali jsme se u některých nových hotelových konceptů, kde je recepce integrována s barem,“ říká ředitel komerční výstavby Penty RE Pavel Streblov. „Důraz je tam kladen primárně na zážitek hosta, nikoliv na proces registrace, která už často probíhá dopředu online,“ pokračuje Streblov.

Lobby kancelářských budov jsou reprezentativním místem, jež stojí developery a posléze vlastníky nemovitostí nemalé náklady. Standardní recepce ale příchozí ničím neláká k tomu, aby tam strávili víc času, než vyžaduje vstupní procedura. V případě kavárny platí pravý opak.

„Náš záměr je vytvořit příjemné místo, kde se budou lidé potkávat a trávit čas. Provoz kavárny kombinujeme se systémem virtuální recepční. Návštěvy, které by se standardně přihlašovaly na recepci, ji budou moct využít k rychlé registraci,“ vysvětluje Streblov.

Marek Dospiva, spoluzakladatel a spolumajitel středoevropské investiční skupiny Penta Investments

Penta loni vydělala 11,6 miliardy korun, hodně investovala do pozemků, lekáren a nemocnice

Investiční skupině Penta loni meziročně klesl čistý zisk o 15 procent na 11,6 miliardy korun. Je to druhý nejlepší výsledek v historii firmy od jejího založení v roce 1994. Tržby firem v portfoliu skupiny stouply o deset procent na 192 miliard korun. K celkovým výsledkům skupiny přispěly podle ní zejména firmy Dr.Max, Slovalco a Empik. Pozitivní vývoj zaznamenaly také společnosti Penta Real Estate, Primabanka, Privatbanka a polský Iglotex.

Přečíst článek

Barista a recepční v jednom

Zároveň si nájemci budou moci pozvat návštěvu rovnou s QR kódem, který ji do příslušné části budovy pustí bez nutné registrace na místě. Penta už zahájila testovací provoz, aby vychytala případné problémy ještě před oficiálním otevřením budovy Metalica pro nájemce.

„Pro zaměstnance je přístup velmi jednoduchý díky chytré aplikaci, která ji bude celou řídit. Odpadá tak nutnost mít u sebe stále přístupovou kartu nebo čip. Vše je v telefonu,“ popisuje Streblov s tím, že i tak se má návštěvník na koho obrátit. „Nechceme udělat tlustou čáru za tradičním lidským kontaktem. Proto bude barista v kavárně proškolený tak, aby v případě potřeby pomohl návštěvě se správnou orientací,“ dodává.

Pusto, prázdno. V Praze již rok nezačala výstavba jediné kancelářské budovy

Pusto, prázdno. V Praze již rok nezačala výstavba jediné kancelářské budovy

Ve druhém čtvrtletí nezačala ani jedna výstavba kancelářské plochy v Praze. Naposledy byla zahájena stavba kancelářské budovy v metropoli před rokem. Neobsazenost kanceláří od začátku letošního roku klesá, mezičtvrtletně tomu bylo o 0,3 procenta na 7,3 procenta. Poptávka po kancelářích meziročně narostla o 23 procent. Informovalo o tom Prague Research Forum (PRF), které sbírá data od společností CBRE, Colliers, Cushman & Wakefield, iO Partners, Knight Frank a Savills.

Přečíst článek

Masaryčka drží návrh od Zahy Hadid

Jak velkou úsporu nákladů nový koncept přinese, nechce v této fází Penta odhadovat. Jisté je, že namísto mzdy pro samostatnou recepční, bude vlastník budovy jen přispívat na baristu, aby věděl, že je tam i pro návštěvníky, kteří nemusí využít služeb kavárny. Další potenciál skýtá příjem z pronájmu prostor kavárny.

Pokud se pilotní projekt na Nové Waltrovce osvědčí, chce ho Penta zavést i v dalších budovách, jejichž výstavbu připravuje.

 V případě rovněž čerstvě dokončeného projektu Masaryčky se ale Penta rozhodla zachovat původní design vstupní lobby od ateliéru Zahy Hadid a ponechat tam recepční pult. Prostor recepce nicméně otevřela do sousední retailové jednotky, v níž je kavárna Loka, ze které si lze jít s kávou posedět i do lobby.

Novinky z trhu nemovitostí sledujte v Realitním Clubu zde

Otevření nejdražší a nejzelenější budovy v Praze se posunulo. Do Masaryčky se na kávu ale dostaneme už v září

Opening „zlatého domu“ z pera světoznámého architektonického studia Zaha Hadid Architects se uskuteční v pondělí 4. září. Většina gastro provozů tak zahájí provoz během září, ale například kavárna Loka se dle vyjádření personálu, otevře již v pátek 1. září. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Pavel Streblov, Penta

Streblov z Penty: Investice do nemovitostí se dlouhodobě vyplatí. V portfoliu by je měl mít každý

Přečíst článek
Scott.Weber kupuje od Penty coworking v komplexu Churchill

Pražský trh sdílených kanceláří se konsoliduje. Scott.Weber kupuje od Penty coworking v komplexu Churchill

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme