Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

To byla poslední Plzeň? Rusům začíná chybět zahraniční pivo i chmel

Pilsner Urquell, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Ruským pivařům bude brzy chybět zahraniční pivo. Zásoby v moskevských barech kvůli západním sankcím pomalu dochází.

Reklama

„Promiňte, to byla poslední láhev českého piva,“ řekl číšník v jedné z moskevských restaurací měsíc poté, co Moskva vyslala vojáky na Ukrajinu a Západ odpověděl uvalením rozsáhlých sankcí proti Rusku.

Po více než 100 dnech, které uplynuly od začátku toho, co Rusko nazývá speciální vojenskou operací na Ukrajině, je v moskevských hospodách stále k dostání zahraniční alkohol, ale kdysi bohaté zásoby se ztenčují, píše agentura Reuters.

„Některé hospody si udělaly velké zásoby, když to všechno začalo. Ale pokud vím, po 24. únoru už nebyly objednány a potvrzeny žádné nové dodávky,“ řekl Alexander Skripkin, který v Moskvě provozuje dva bary.

Plynovod Jamal - ilustrační foto

Lavrov: Sankce nám jsou jedno, ropu prodáme ještě dráž

Rusko v letošním roce zaznamená prudký nárůst zisků z vývozu energie, protože politika západních zemí vedla ke zvýšení cen. Uvedl to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Přečíst článek

Mnoho zahraničních společností, včetně předních západních pivovarů, které v zemi působily - Carlsberg, Anheuser-Busch InBev a Heineken - pozastavilo prodej v Rusku. Zároveň prudce poklesl objem lodního obchodu. Ruská ekonomika se dostala pod tlak a Rusové, dosud uvyklí na bohatý výběr alkoholu zahraniční výroby, si musí zvykat na novou realitu.

„Situace s pivem je velmi neradostná,“ řekl Anton, 36letý IT expert, který pracuje pro státní finanční organizaci v Moskvě. „Když pominu značky Paulaner, Pilsner Urquell a další dobroty, nejsem si jistý ani tím, jak dlouho vydrží ruské pivo. Protože problémy jsou nejen s dovozem piva, ale i s dovozem chmele,“ dodal.

Rusové jsou závislí i na dovozu chmele

Ruské pivovary jsou do značné míry závislé na dovozu surovin, včetně zmíněného chmele. „Komplikace s posíláním peněz dodavatelům v Evropě a Americe a narušení dodavatelských řetězců jsou nyní dva největší problémy,“ uvedlo ruské sdružení výrobců piva s odvoláním na společnost Beer Resource, jednoho z největších ruských distributorů surovin pro pivovary.

Začátkem března společnosti Carlsberg, AB Inbev a Heineken zastavily výrobu a prodej svých vlajkových piv v zemi a od té doby uvedly, že své podniky v této zemi prodají.

Největší zahraniční kontejnerové společnosti na světě - včetně tří největších MSC, Maersk a CMA CGM - dočasně pozastavily přepravu nákladu do Ruska a z Ruska, zatímco země Evropské unie, které mají společné hranice s Ruskem a Běloruskem, zakázaly vjezd nákladním vozidlům registrovaným v těchto zemích.

Závod proti zdražování potravin začíná na rezavých sovětských železničních tratích.

Závod proti zdražování potravin začíná na rezavých sovětských železnicích

Rusko jako součást své invaze na Ukrajinu blokuje tamní přístavy. Dostat obilí z Ukrajiny – která jej každý rok vyváží více než celá EU dohromady – je kritickou misí, která nutí vlády a společnosti prohledávat mapy a hledat nové trasy, hlavně ty železniční. Jen tak je možné zastavit razantní zvyšování cen obilí ve světě, kvůli kterému hrozí další zvýšení míry hladu ve světě, napsala agentura Bloomberg. 

Přečíst článek

„Guinness už není a nevrátí se, alespoň prozatím,“ řekl barman ve velké hospodě White Hart v anglickém stylu, která stojí v centru Moskvy vedle centrální banky. Dříve se zde toto černé pivo prodávalo za 690 rublů (asi 260 korun) za půllitr.

Společnost Diageo, která vyrábí vodku Smirnoff a Guinness, zahájila vlastní distribuci v Rusku v roce 2006 a svého času zaznamenala v zemi obrovský růstový potenciál. V březnu oznámila, že pozastavila veškerý vývoz do Ruska i místní výrobu svých piv.

Guinness, jehož trvanlivost je při skladování v sudech jeden rok, byl však stále k dostání ve dvou moskevských hospodách. Sami barmani ale říkali, že prodávají zásoby s malou nadějí, že budou v dohledné době doplněny. „Máme zásoby, které by měly vystačit na půl roku,“ řekl zástupce dovozce piva Nice Beer se sídlem na moskevském předměstí.

Nedostatkovým bude v Rusku i tvrdý alkohol zahraniční výroby

Také tvrdý alkohol zahraniční výroby by se mohl stát nedostatkovým zbožím. Sklady jsou téměř prázdné a restaurace prodávají staré zásoby, řekl Sergej Mironov, ombudsman moskevského restauračního podnikání, kterého citovala ruská státní tisková agentura RIA.

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že sankce se vrátí Západu jako bumerang a poskytnou nové příležitosti ruským firmám, které budou moci obsadit prostor uvolněný zahraničními značkami.

Elektřina, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Energetické akcie jsou terno. Není lepší sázky

Akcie firem jako ČEZ nebo MOL podle expertů ochrání úspory před inflací. Cenné papíry českého polostátního gigantu by měly podle některých z nich stoupnout o 40 procent během následujících 12 měsíců.

Přečíst článek

Vzhledem k vysychajícím tokům alkoholu ze zahraničí uvažují bary a obchody o nápojích místní výroby. „Začali jsme hledat domácí alternativy k zahraničním pivům a v důsledku toho se výběr drasticky změnil. Dovážený alkohol je nyní o 20-50 procent dražší, zatímco místní piva jsou o něco levnější, než byla ta dovážená před 24. únorem,“ uvedl Skrip.

Nivea v Berlíně

Nivea jede. Vytlačila z nejvyšší německé burzovní ligy Čuprova konkurenta

Německá burza vykopává z prestižního indexu DAX jednorožce, kteří nedělají zisk, a chce tam vrátit zpět těžké německé stroje.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme