Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Koalice SPOLU přidala do kroku

Koalice Spolu
ČTK
Jana Havligerová

Koalice ODS, TOP09 a KDU-ČSL v boji o sněmovní lavice posiluje, podle výsledků nejnovějšího šetření agentury Kantar by dokonce součet jejího volebního zisku s hlasy pro Piráty a STAN znamenal obsazení 102 křesel v dolní komoře parlamentu.

Reklama

Podle dat sbíraných v září SPOLU šlape na paty babišovcům. Má také největší volební potenciál ze všech kandidujících politických subjektů. Pokud by jí dali hlas všichni, kdo její volbu zvažují, získala by až 31,5 procenta. Šanci ještě růst tedy má. Hra čísel je ale ošidná, a stále platí, že konečné volební skóre mezi ANO a oběma opozičními koalicemi významně ovlivní osud „trpasličích“ stran, které oscilují kolem pětiprocentní hranice. Nejde jen o to, že hlasy, které propadnou, získají úspěšnější strany, počínaje tou, která ve finále zvítězí. Hraje se i to, jaká bude nabídka pro složení vládní většiny.

Povolební výhled

Lídr SPOLU Petr Fiala tvrdí, že občanští demokraté jsou v názoru na spolupráci s ANO jednotní. Že nevidí jediný důvod jít do vlády nebo dělat koalici s lidmi, kteří tuhle zemi za osm let zdevastovali, rozdělují společnost a do katastrofálního stavu dostali státní finance. Jak říká, není to jen jeho názor, jedná se o přesvědčení celé koalice.

Andrej Babiš (ANO), představení volebního programu

ANO je na výsluní, ČSSD na dně

Letošní volební sezóna je krajně nejistá. První tři volební formace – ANO, Spolu a PirStan, mají zhruba stejný volební potenciál. Téměř polovina lidí se ale ještě nerozhodla, koho bude volit, a tak se podpora stran a hnutí může dynamicky měnit až do říjnového finále. Na výsledku se pak podepíše každý získaný hlas.

Přečíst článek

Spolupráci s Babišem striktně vylučují také šéfka TOP09 Markéta Pekarová Adamová a lidovecký předseda Marián Jurečka. V koaliční smlouvě je dáno, že ODS, TOP09 a KDU-ČSL jdou spolu do voleb, budou společně jednat po volbách a budou spolu i po celé další volební období. Hlasy o možné spolupráci s anoisty – v případě, že by netrvali na tom, aby byl premiérem Babiš, se ale z ODS ozývaly. V posledních týdnech však ve veřejném prostoru nadobro utichly.

Podle Fialy je jasné, že pokud to bude početně vycházet, šéf ANO udělá koalici s SPD a komunisty. Pohyb volebních preferencí však momentálně naznačuje i jinou variantu. Babiš ztrácí hlasy, koalice SPOLU posiluje, jenže na úkor Pirátů a STAN. Říjnové parlamentní volby by tak mohly skončit i patem sto na sto. Navíc, ani pro opoziční koalice, tedy SPOLU a Pir/STAN, by nebylo úplně jednoduché dohodnout se na společném vládnutí. Fiala to nevyvrací, domluvit by se muselo pět stran. Podle něj to ale takhle v české politice bylo skoro vždy, a dá se to překonat.

Co udělá Zeman

Prezident už před časem řekl, že volební výsledky koalic ho nezajímají. Pro jeho názor na to, koho pověří sestavováním vlády, bude rozhodující počet poslanců jednotlivých stran. Pokud ve sněmovně získá nejvíc křesel ANO, pověří Babiše.

Bartoš a Rakušan

Piráti a starostové potřebují nabrat dech

Koalice Pirátů a STAN, do níž oba subjekty investovaly hodně politického kapitálu, v podzimních předvolebních průzkumech pravidelně obsazuje třetí příčku. Srazilo ji na ni protipirátské tažení Andreje Babiše. Horká fáze kampaně se ale právě rozjíždí, výsledek voleb je stále otevřený.

Přečíst článek

Zeman to zopakoval i při nedávném setkání s Fialou. Ten po schůzce v Lánech potvrdil, že pokud jde o volby, hlava státu zastává stále své názory. Lídr SPOLU je naopak přesvědčen, že sestavením vlády by měl být pověřen ten, kdo sežene většinu ve sněmovně. Stejný názor mají i předsedové dalších dvou stran sdružených v koalici. Šéf lidovců Marián Jurečka si navíc myslí, že Zeman – přese všechno co proklamuje, je pragmatik. Proto si nedokáže představit, že by chtěl rozehrát dlouhodobou hru o tom, kdo bude vládnout. Kdyby ano, je koalice podle něj připravená obrátit se na Ústavní soud.

Souboj o voličské hlasy bude s největší pravděpodobností velmi těsný. Babiš při „malé výhře“ bude složitě hledat partnery pro sestavení kabinetu i v případě, že se do sněmovny dostanou komunisté. Předseda SPD Tomio Okamura mu vzkázal, že ve vládě, které by velel trestně stíhaný premiér, by jeho strana rozhodně nezasedla. Cena za změnu jeho postoje by byla vysoká. Vzhledem k možnému volebnímu patu bude tentokrát stejně důležité jako dát dohromady sněmovní většinu i to, kdo bude zvolen do čela dolní komory parlamentu. Předseda Poslanecké sněmovny má v rukou třetí pokus o jmenování premiéra.

>>>>>>Vše kolem předvolebního klání sledujte v naší rubrice Volby<<<<<<

Politický diář Jany Havligerové

Politický diář Jany Havligerové: Miloš Zeman a alkohol

Prezident Zeman začal úřadovat hned týž den, co byl po osmi dnech propuštěn z nemocnice. Na zveřejněném fotu z návštěvy předsedy ODS Fialy v Lánech stála před hlavou státu na stole sklenka s vínem. Mluvčí Hradu okamžitě přispěchal s vysvětlením, že se jednalo o víno nealkoholické. Jakoby se jen mírně vyčerpaný člověk, který je vlastně v pohodě, nemohl napít kapky alkoholu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Sledování výsledků komunálních a senátních voleb ve volebním štábu koalice Spolu, 24. září 2022, Praha. Uprostřed lídr pražské kandidátky Bohuslav Svoboda (ODS).

Dalibor Martínek: Tanec kolem pražského magistrátu. Napínavý příběh zakázané lásky mezi ODS a ANO

Přečíst článek
Volební koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL)

Viliam Buchert: Opoziční koalice si slibují věčnou lásku, volby to mohou změnit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme