Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Piráti a starostové potřebují nabrat dech

Bartoš a Rakušan
ČTK
Jana Havligerová

Koalice Pirátů a STAN, do níž oba subjekty investovaly hodně politického kapitálu, v podzimních předvolebních průzkumech pravidelně obsazuje třetí příčku. Srazilo ji na ni protipirátské tažení Andreje Babiše. Horká fáze kampaně se ale právě rozjíždí, výsledek voleb je stále otevřený.

Reklama

Ještě na začátku léta se koalici Pir/STAN dařilo oslovit voliče, kteří se odvrátili od systémových stran, byli rozčarovaní děním, a hlavně restrikcemi kolem covidu a rozhlíželi se proto po novém politickém uskupení. Utíkali především od Babiše, a novou, tak trochu protestní alternativu to pasovalo do role favorita. Klidné léto vrátilo část z nich anoistům, část se přesunula mezi nerozhodnuté. V závěrečném souboji musí Piráti a Starostové zabodovat u této kohorty.

Rakušan a Středočeský kraj

Pro celkový zdar jednotlivých partají je důležité, jaké skóre uhrají v Praze a Středočeském kraji. V minulých volbách se v obou obvodech rozdělovalo dohromady padesát mandátů a strany a hnutí, které nyní vytvořily dvě opoziční koalice, byly celkem úspěšné. Středočeský kraj, kde vede kandidátku Pirátů a STAN předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan ovšem není v preferencích tak jednolitý jako hlavní město. V roce 2017 středočeští voliči preferovali ANO. Piráti, tehdy vedení Ivanem Bartošem byli třetí, Starostové a nezávislí pátí. Loňské krajské volby ale ukázaly, že voliči hodně slyší právě na respektované starosty.

Volební koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL)

Viliam Buchert: Opoziční koalice si slibují věčnou lásku, volby to mohou změnit

Říjnové volby do Poslanecké sněmovny jsou výjimečné tím, že do nich vznikly dvě velké koalice, Piráti+STAN a Spolu (ODS, TOP 09 a lidovci), které mají v plánu porazit Andreje Babiše a pak vládnout. Zkušenosti z minulosti ale ukazují, že to bývá pouze vábnička na voliče a podobná seskupení se pak rychle rozpadnou. Může to být teď jinak? Spíše ne.

Přečíst článek

Na předních místech kandidátky Pir/STAN pro sněmovní volby však převažují Piráti. Starostům i tak spojení s nimi, přes jisté třenice, svědčí. Rakušan připouští, že pokud by se jeho formace s nimi nedohodla, svou pozici na politické scéně by tolik neposílila. Věří, že společně s Piráty stále můžou volby vyhrát. Přiznává, že v kampani udělali chyby a ujel jim vlak, jak ale zdůraznil v pořadu Prostoru X časopisu Reflex, vše rozhodne závěr kampaně, kde si nebudou brát servítky. Lídr středočeské kandidátky v něm otevřeně mluví i o tom, co by mohlo nastat po volbách. Striktně zamítá spolupráci s ANO. Naopak, pokud by Piráti, STAN a SPOLU získali většinu, a prezident pověřil sestavením kabinetu Babiše, měli by hrát velmi tvrdě. Nedat vládě důvěru, a také neschválit rozpočet na příští rok.

Dámský gambit Praze

O hlasy pražských voličů se poprvé neuchází ani jeden z volebních lídrů politických stran. V čele kandidátky Pir/STAN stojí výrazná osobnost, pirátská místopředsedkyně Olga Richterová. Na ní je, aby minimálně zopakovala výsledek z posledních parlamentních voleb. Těm v Praze dominovali topkaři, následovala ODS, Piráti a STAN. Koalice SPOLU má v metropoli na prvním místě kandidátky také ženu – šéfku TOP09 Markétu Pekarovou Adamovou. Souboj Richterová s Adamovou bude patřit k těm sledovaným, může leccos napovědět o celkovém výsledku obou uskupení. Kolik se ale bude v Praze rozdělovat mandátů, není kvůli novým volebním pravidlům úplně jasné, na změně zákona dá se vydělat i prodělat.

Poslanci Radek Vondráček (vlevo) a Jaroslav Faltýnek (oba ANO)

Jana Havligerová: Jeden rekord za druhým. A skutek utek

Poslanci mají dva týdny na to, aby se pokusili znovu schválit alespoň ty zákony, které jim do dolní komory vrátil Senát. Takových je dvanáct. Na poslední schůzi se zákonodárci scházejí uprostřed volebního boje, na víc už se nezmůžou.

Přečíst článek

Bartošova volba

Že se Ivan Bartoš, nominant koalice na premiéra, rozhodl kandidovat zrovna v Ústeckém kraji, kde se piráti v žádných volbách zatím příliš nechytali, bylo překvapivé. Navíc, silnou základnu tu nemají ani Starostové a nezávislí. Tenhle kraj zkrátka patří Babišovi. Pirátský lídr rozhodnutí zdůvodňuje tím, že koalice má recepty na řešení mnoha problémů, které lidi na severu Čech tíží. Nabízí se ale také dohad, že za riskantním rozhodnutím stojí i kalkul s hlasy Čechů volících v cizině. Ty se v letošních volbách budou započítávat právě do zisků v Ústeckém kraji. Piráti i starostové u nich bodují. Před čtyřmi lety díky voličům zpoza hranic ti první získali přes devatenáct procent, STAN sedm procent. Proti síle „Ústečáků“ to ale příliš neznamená. Ústecký kraj patří k těm větším, i když tak důležitý jako Středočeský nebo Praha není. Bartošovým přímým soupeřem bude předseda hnutí ANO Andrej Babiš. 

Ivan Bartoš, předseda Pirátů

Viliam Buchert: Bartoš si jde na Ústecko pro symbolickou porážku

Politika je i hra symbolů. Když člověk získá vítězství, nebo utrpí porážku, má to velký symbolický význam pro veřejnost i média. Je ale nepochopitelné, že si jde někdo pro porážku dobrovolně. Jako šéf Pirátů Ivan Bartoš na Ústecku, kde téměř jistě prohraje v říjnových volbách s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Přečíst článek

Ivan Bartoš, předseda Pirátů

Komentář Dalibora Martínka: Sliby Pirátů důchodcům? To není punk, ale zoufalství.

Piráti proklimbali velkou část doby, kdy mohli dělat předvolební kampaň. Možná ještě hůř, jejich šéf Ivan Bartoš se jako můra do pavučiny zamotal ve svém Ústeckém kraji do přirovnání tamní situace s Rumunskem. Ostatní partaje i lidé na sociálních sítích mu to dali řádně sníst.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zleva místopředsedové Richard Brabec, Radek Vondráček, Alena Schillerová, předseda Andrej Babiš, první místopředseda Karel Havlíček a nový místopředseda Robert Králíček

ANO neochvějně dominuje předvolebním průzkumům, hnutí je na nejvyšších číslech od roku 2014

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme