Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ANO je na výsluní, ČSSD na dně

Andrej Babiš (ANO), představení volebního programu
ČTK
Jana Havligerová

Letošní volební sezóna je krajně nejistá. První tři volební formace – ANO, Spolu a PirStan, mají zhruba stejný volební potenciál. Téměř polovina lidí se ale ještě nerozhodla, koho bude volit, a tak se podpora stran a hnutí může dynamicky měnit až do říjnového finále. Na výsledku se pak podepíše každý získaný hlas.

Reklama

Na čele volebního pelotonu se drží anoisté, jejich vedoucí pozici potvrdil další výzkum volebních preferencí, tentokrát agentury Median. Srpnové ankety hnutí ANO přisuzují zisk sedmadvaceti i více procent, jeho náskok před konkurenty ale není nijak oslnivý. Při minimálním koaličním potenciálu nemůže být Andrej Babiš s možností „prostého“ vítězství spokojen. Jistotu výhry ovšem dodává hnutí pevné voličské jádro – kolem šestačtyřiceti procent seniorů a lidé s nižším nebo středoškolským vzděláním. Těch, kteří slyší na slib, že všeho bude dost, i kdyby si měl vůdce tělo roztrhat.

Hnutí ANO si s věrohodností slibů hlavu neláme a levicovým voličům, které přebralo sociálním demokratům a komunistům, jich nabízí plnou nůši. Na téhle frontě je klid, Babiš se může intenzivně věnovat útočení na politické soupeře. Předvolební koalici Pirátů a Starostů už nervy pocuchal, podstatně mírněji to zkouší u Spolu. Kromě toho se pokouší lovit i v nových vodách. Třeba u potenciálních voličů SPD slibem nulové tolerance vůči migrantům nebo pomluvami Evropské unie. I do projevu, kterým odstartoval kampaň hnutí, podprahově zařadil nevyřčené heslo Čechy Čechům.

Jana Maláčová a Matěj Stropnický

Viliam Buchert: Zoufalost ČSSD vrcholí. Proto křísí třídní boj

Česká strana sociálně demokratická už léta marně hledá své ztracené voliče. Hrozí jí po říjnových volbách vypadnutí z Poslanecké sněmovny, a ČSSD proto v zoufalství vystrčila v kampani do popředí ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou. Ta zahájila socialistický džihád a rozhodla se vyvolat ducha někdejšího komunistického třídního boje.

Přečíst článek

Zadobře s Hradem

Jak moc, a jestli vůbec otevření druhé bojové fronty anoistům pomůže, se dá při měnících se náladách značné části voličů těžko odhadnout. Co jasné je - Babiš si to v žádném případě nesmí rozházet na pražském Hradě, pomoc prezidenta bude potřebovat. Nenaštvat Zemana a jeho souputníky je sice nepsaným, ale jedním nejdůležitějším programovým bodem hnutí ANO a jeho předsedy.

Nepoměrně hůř si stojí nynější Babišův koaliční partner. Sociální demokracie je v hluboké defenzívě. Mimo jiné doplácí právě na vládní spojenectví s ANO. Hlasité stížnosti, že hnutí parazituje na sociálnědemokratickém programu, na voliče nezabírají, byť je to v mnoha bodech pravda. Socialistům chybí přesvědčivé osobnosti. Pět minut slávy jejich předsedy v červené mikině je dávno zapomenuto, Hamáčkovo jméno se těsně před volbami znovu skloňuje v souvislosti s jeho zamýšlenou cestou do Moskvy v době, kdy už se vědělo, kdo může za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích.

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Viliam Buchert: Česká levice může „umřít“ už při říjnových volbách

Za necelé tři měsíce se poprvé v historii Česka může stát, že v Poslanecké sněmovně nebudou klasické levicové strany. Sociální demokraté i komunisté tvrdě doplácejí na spolupráci s Andrejem Babišem (ANO).

Přečíst článek

Tíha volební kampaně tak leží především na bedrech politicky ne tak zkušené ministryně práce Maláčové. I tu se ale Babiš snaží pro jistotu „sestřelit“. Oznámil, že po volbách bude jeho hnutí usilovat o ministerstvo práce a sociálních věcí, „v jehož vedení současná ministryně za ČSSD Jana Maláčová selhala“. Na rozdíl od ní, jak řekl, budou „podporovat lidi, kteří pracují, ne kteří nepracují“.

Podle průzkumu firmy Kantar CZ a Data Collect má sociální demokracie ještě stále desetiprocentní volební potenciál. To je údaj, který naznačuje, jaký by mohl být v tuto chvíli maximální možný zisk každé dané strany, hnutí nebo koalice, pokud by se k němu přiklonili všichni voliči, kteří ho zvažují. ČSSD zatím zjevně svůj potenciál vytěžit neumí. Na sestavování kandidátek se neblaze podepsal vnitřní rozkol strany, navíc, ČSSD tak dobře žonglovat se sliby a čísly jako hnutí ANO zkrátka nedokáže. Osud socialistů je krajně nejistý, šance, že překročí práh do Poslanecké sněmovny mizivá.   

>>>>>>Co slibují politické strany ve svých volebních programech? Čtěte přehledně<<<<<<

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme