Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brunch se stal emirátským fenoménem za pár tisíc korun

Brunch se stal emirátským fenoménem za pár tisíc korun
Zdeněk Pečený / Newstream
Zdeněk Pečený

Sobotní brunch je v Dubaji a v Abú Dhabí něco jako instituce. Oblíbený je především u západních cizinců žijících ve Spojených arabských emirátech, ale i u turistů.

Reklama

Místo pátku sobota

Zatímco brunch je populární víkendovou kratochvílí v mnoha světových městech – zvláště tam, kde žije velký počet expatů, ve Spojených arabských emirátech má brunch více nádech večírku než snídaně spojené s obědem. Každý hotel se chce předvést s tím nejlepším brunchem.

Brendan McCormack, bývalý manažer dubajských hotelů W a LeMeridien říká: „Mezi pětihvězdičkovými hotely existuje velká konkurence v nabídce toho nejlepšího z výběru jídel světové kuchyně a kvalitních nápojů.“ Brendan dříve pracoval v Hongkongu a Singapuru, tedy ve městech, kde je víkendový brunch také velkou událostí. Sobotní „bruncheři“ v Emirátech ale nejsou brzděni prací druhý den. V asijských, evropských či amerických městech se brunch většinou koná v neděli. „Většina emirátských brunchů zde začíná uvolněně a rozjíždí se postupně.“ Nejčastěji se brunche konají od 12.30 do 16 hodin, ale tím celá událost nekončí.

Až do loňského roku se emirátské brunche konaly v pátek. Volnými dny byly totiž v pátek a sobotu. Letos od ledna ale Spojené arabské emiráty přestoupily na západní verzi víkendu, tedy sobota a neděle. S touto změnou se brunch přesunul z pátku na sobotu. Stále po něm tedy následuje den volna, což dává prostor pro pokračování různých afterparty až do pozdních nočních hodin.

Pětihvězdičkové ceny

O unikátnosti Wikipedie má dokonce záznam o „Dubajském brunchi“ (zjevně odlišném od brunchů jinde ve světě). Mnoho velkých hotelů a restaurací nabízí all-inclusive bufet s nápoji a jídlem během časného odpoledne a velké skupiny expatů a turistů si z této události dělají vrchol svého víkendu. Stoly těch nejvybranějších brunchů se vskutku prohýbají pod vybranými lahůdkami. Od mořských plodů včetně různých druhů humrů, po sushi z kvalitních ryb až po steaky.

Dubaj či Abú Dhabí se ale nenechají zbytkem světa zahanbit ani, co se cen týče. Neomezená konzumace vybraného jídla v pětihvězdičkovém hotelu začíná s cenovkou zhruba na 2500 korunách, a to pouze s nealko nápoji. Brunch v top podnicích s „bezedným“ šampaňským se dostane i přes pět tisíc korun na osobu. Ale pro některé návštěvníky je to stále levné. Rajesh Kumar, manažer prodeje v dubajském mediálním domě, říká, že brunche jsou perfektní místo, kam vzít rodinu, když přijede z Indie. „Když za mnou přijedou členové rodiny z Dillí, milují to, že si můžeme udělat téměř celodenní výlet a přitom ochutnat hned několik světových kuchyní – a přesto to celé nestojí majlant. Doma v Dillí mají brunche ještě mnohem vyšší cenovky.“

Brunche se stále vyvíjejí a nabírají na popularitě. Jednotlivé hotely a restaurace se stále snaží nabídnout něco nového či jiného ve snaze se odlišit od konkurence. Ať jde o nabídku jídla, pití či zábavy. Jak se kultura „brunchování“ dále rozvíjí, dokonce již i běžné kavárny či bistra začínají nabízet své verze víkendového „sněz co můžeš“, je to jen potvrzujím toho, jakým fenoménem se brunch v Emirátech stal.

Nástup pomocí autobusu na letištní ploše vždy potěší

Business Class Zdeňka Pečeného: Noční let s Lufthansou přinesl neněmecký chaos

Na zpáteční cestě z Dubaje nás čekal pozdní noční odlet, navíc na letu, který má jen něco málo přes šest hodin. Po dlouhém večeru v hotelové lounge jsme na check in přepážku dorazili krátce před 11. hodinou večerní. Odbavení netrvalo příliš dlouho. Dostavilo se zklamání z toho, že Lufthansa se vůbec neobtěžuje zajistit svým premiovým pasažérům salonek na terminálu 3 dubajského letiště. Naštěstí byl po ruce LoungeKey a salonek Al Marhaba.

Přečíst článek

Chrám nebes v Číně

Lukáš Kovanda: Vítězem střetu mezi Západem a Ruskem je... Čína

Ruská ropa – typu Ural či Sokol – se obchoduje třeba o s třetinovou slevou oproti severomořské ropě Brent, jejíž cena představuje světový standard. A Čína nyní proto zahájila s Ruskem jednání o odkupu jeho zlevněné ropy. Tou zamýšlí doplňovat své strategické rezervy dané suroviny a mírnit svou vlastní inflaci. Vítězem souboje mezi Západem a Ruskem tak může být právě Čína.

Přečíst článek

Kritizované paraple od Gucci

Deštník od Gucci propouští vodu, stěžují si Číňané. Přitom stojí skoro 40 tisíc

Toto není deštník, ale luxusní módní doplněk a ideální sběratelský předmět, hájí se luxusní značka kritice, že její paraple je obyčejný šmejd.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Letoun Máňa se po 40 letech vrátil z Pardubic do Kunovic

FOTOGALERIE: „Máňa“ se stěhuje. Legendární letoun se po 40 letech vrátil do Kunovic

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme