Reklama

Itálii čekají předčasné volby. Po Draghiho demisi prezident rozpustil parlament

Mario Draghi, italský premiér podal demisi
ČTK
 ČTK

Italský prezident Sergio Mattarella rozpustil parlament. Italové půjdou předčasně k volbám, italská média hovoří o termínu 25. září. Premiér Mario Draghi podal dnes ráno do rukou Mattarelly svou demisi. Prezident jej požádal, aby kabinet dočasně vedl dál.

Reklama

Draghiho rezignace a rozpuštění parlamentu je vyústěním vládních sporů, které odstartovalo populistické Hnutí pěti hvězd (M5S), když se neúčastnilo hlasování o důvěře vládě minulý týden. Draghi posléze prohlásil, že ve funkci premiéra zůstane, pokud se za něj strany široké vládní koalice postaví.

Evropská centrální banka, ilustrační foto

ECB řeší úrokové sazby. Volí mezi rostoucí inflací a hrozbou krachu Itálie

Zvýší Evropská centrální banka úroky? A pokud ano, bude to o čtvrt procentního bodu, nebo dokonce o půl? A zvládnou zadlužené jižní státy eurozóny zvýšené nároky na obsluhu svých dluhů?

Přečíst článek

Nové hlasování o důvěře v senátu ve středu ale kromě M5S bojkotovaly další dvě pravicové vládní strany Liga a Vzhůru, Itálie (Forza Italia), čímž podkopaly Draghiho „koalici národní jednoty“. Premiér v reakci podal demisi.

Mattarella řekl, že nové volby se musí konat do 70 dnů. Stanovení přesného data přenechal vládě, pravděpodobně ale připadnou na konec září, píše agentura Reuters. Italská státní televize uvádí, že volby budou 25. září.

Christine Lagardeová, šéfka ECB

Lukáš Kovanda: ECB boří měnově-politické tabu. Bohatí tak budou ještě bohatší a chudí ještě chudší

Nastává lom v měnové politice ECB. Zvyšování úroků už centrální banka eurozóny nepodmiňuje ukončením nákupu dluhopisů. Tento přístup může závažně zvýšit rozdíly mezi bohatými a chudými.

Přečíst článek

„Období, kterým si procházíme, nám nepovoluje žádnou prodlevu ve vládnutí. Potřebujeme činy ke zvládaní ekonomické a sociální krize a rostoucí inflace,“ řekl prezident v krátkém projevu z Kvirinálského paláce.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme