Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Haleyová končí v boji o Bílý dům

Haleyová končí v boji o Bílý dům
Profimedia
 ČTK

Bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová oznámila, že vzdává souboj s Donaldem Trumpem. Odstoupení Haleyové ze souboje o republikánskou nominaci do prezidentských voleb se očekávalo poté, co ji Trump jednoznačně porazil v klíčových primárkách napříč USA, naposledy nyní v takzvaném superúterý.

Reklama

Americkému exprezidentovi Donaldu Trumpovi odpadl poslední soupeř v boji o nominaci Republikánské strany do listopadových voleb prezidenta Spojených států, napsal deník The Wall Street Journal (WSJ). 

Svému dosavadnímu soupeři, exprezidentu Donaldu Trumpovi Haleyová  popřála hodně štěstí. Trump vzápětí na své sociální síti prohlásil, že Haleyová utrpěla drtivou porážku a vyzval její voliče, aby se k němu připojili.

Haleyová byla už od konce ledna poslední významnější soupeřkou exprezidenta v republikánském nominačním procesu, její šance na vítězství se však od počátku zdály být mizivé. Trump ji v únoru porazil i v Jižní Karolíně, kterou vedla mezi lety 2011 a 2017, a jeho dominance pokračovala při úterních kláních v 15 státech USA. Haleyová zvítězila pouze v jednom z nich a dohromady má na kontě méně než 100 delegátů pro republikánský nominační sjezd, zatímco Trump už má jistých přibližně 1000.

„Nyní nastal čas, abych pozastavila svou kampaň. Řekla jsem, že chci, aby hlasy Američanů byly slyšet. To se mi podařilo. Nelituji toho,“ řekla ve středu Haleyová v Jižní Karolíně. „I když už nebudu kandidovat, nepřestanu používat svůj hlas pro věci, kterým věřím,“ doplnila bývalá velvyslankyně Spojených států při OSN za Trumpovy administrativy.

Repríza prezidentského klání 

Haleyová se v kampani prezentovala jako umírněnější varianta ve srovnání s exprezidentem a některými dalšími kandidáty. Měla blíže k tradičnější republikánské politice z doby před Trumpovou érou a jako jedna z mála kandidátů se hlásila k vojenské podpoře Ukrajiny, která čelí ruské invazi.

Zpočátku odmítala Trumpa otevřeně kritizovat, to se ale v posledních týdnech změnilo. Označila jej za „totálně vyšinutého“ a charakterizovala jeho působení jako „katastrofu“. Nedávno také prohlásila, že neví, zda by Trump během svého případného druhého mandátu ctil americkou ústavu.

Zpravodajský web televize CNN si všímá, že ačkoliv Haleyová nyní Trumpovi v kampani popřála hodně štěstí, přímou podporu mu zatím nevyjádřila. Uvedla přitom, že se Trump s největší pravděpodobností v červenci na nominačním sjezdu stane republikánským kandidátem do prezidentských voleb.

„Gratuluji mu a přeji mu vše dobré. Přeji vše dobré každému, kdo by se chtěl stát americkým prezidentem. Naše země je příliš cenná na to, abychom se nechali rozdělit našimi rozdíly,“ uvedla Haleyová. „Nyní je na Donaldu Trumpovi, aby si získal hlasy těch, kteří ho v naší straně i mimo ni nepodporovali. A já doufám, že to udělá,“ dodala.

Trump na své sociální síti Truth Social uvedl, že Haleyová utrpěla drtivou porážku během superúterý, kdy se o republikánské nominaci rozhodovalo v 15 státech USA. Její voliče vyzval, aby se k němu připojili, svou kampaň označil za „nejlepší hnutí v dějinách našeho národa“. V příspěvku Trump mimo jiné také tvrdil, že sponzoři i mnozí voliči Haleyové pocházeli z řad „radikálních levicových demokratů“ a demokratického prezidenta Joea Bidena označil za „nepřítele, který ničí naši zemi“.

Nejrušnější den prezidentských primárek ve Spojených státech (tzv. superúterý) nic nezměnil na tom, že americký prezident Joe Biden a jeho předchůdce Donald Trump míří k listopadové repríze souboje o Bílý dům. 

Biden a Trump míří k repríze souboje o Bílý dům

Biden a Trump míří k repríze souboje o Bílý dům

Nejrušnější den prezidentských primárek ve Spojených státech nic nezměnil na tom, že americký prezident Joe Biden a jeho předchůdce Donald Trump míří k listopadové repríze souboje o Bílý dům. Klání konaná během tzv. superúterý ale znovu naznačila, že oba čelí ve svých táborech značnému odporu, píší americká média.

Přečíst článek

Reklama

Související

Poslední šance? Umírnění republikáni i velký byznys stojí za Haleyovou

Karel Pučelík: Poslední šance k odstranění Trumpa? Umírnění republikáni i velký byznys stojí za Haleyovou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme