Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nikki Haleyová poprvé v republikánských primárkách porazila ve Washingtonu Trumpa

Nikki Haleyová
Profimedia
 ČTK

Bývalá velvyslankyně Spojených států při OSN Nikki Haleyová v republikánských primárkách poprvé zvítězila, když exprezidenta Donalda Trumpa v neděli porazila v americkém hlavním městě Washingtonu. Zatím jde ale hlavně o úspěch symbolický, protože Trump nadále nominačnímu procesu dominuje.

Reklama

Dvaapadesátiletá politička Trumpa porazila v poměru 62,9 procenta ku 33,2 procenta a získala všech 19 zdejších delegátů. „Není překvapivé, že republikáni, kteří mají nejblíže k nefunkčnímu Washingtonu, odmítají Donalda Trumpa a všechen jeho chaos,”uvedla v prohlášení kampaň Haleyové, která se stala první ženou, jež kdy zvítězila v některém z republikánských nominačních hlasování.

Trumpova kampaň v reakci sarkasticky blahopřála Haleyové ke jmenování „královnou bažiny lobbistů a insiderů z Washingtonu, kteří chtějí chránit nefunkční status quo”.

Washington je převážně demokratické město, registrovaných republikánů je v něm mezi zhruba 700 000 obyvateli jen kolem 23 000 a značná část z nich je umírněná. Trump zde v primárkách prohrál i v roce 2016.

Donald Trump

Problém pro Trumpa. Soud v Illinois ho vyloučil z republikánských primárek

Soudkyně z Illinois rozhodla o vyloučení amerického exprezidenta Donalda Trumpa z republikánských primárek v tomto státě. Informovala o tom agentura AP, podle které je verdikt pozastavený do pátku, aby soud umožnil odvolání.

Přečíst článek

Zatím osm ku jedné

I přes nynější úspěch považují agentury šance Haleyové získat republikánskou nominaci na prezidenta za mizivé. Trump ji v předchozích osmi nominačních hlasováních jasně porazil a očekává se, že vyhraje i prakticky ve všech dalších amerických státech.

K nominaci je potřeba získat 1215 delegátů. Trump jich teď podle serveru NBC News má 247, Haleyová 43.

Pokud se předpoklady potvrdí, střetne se sedmasedmdesátiletý politik v listopadových volbách s demokratickým prezidentem Joem Bidenem. Trumpa zatím průzkumy veřejného mínění vidí jako mírného favorita takovéhoto klání.

Bývalý americký prezident Donald Trump

Trump musí zaplatit obří pokutu. Jde o drtivou porážku, míní americká média

Pokuty v celkové výši přes 350 milionů dolarů (přes osm miliard korun) uložil newyorský soudce bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a jeho firmám v kauze zveličování hodnoty majetků v komunikaci s bankami či pojišťovnami. Rozhodnutí soudce Arthura Engorona také exprezidentovi zakazuje na tři roky vést ve státě New York jakýkoli podnik včetně jeho vlastní firmy Trump Organization.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme