Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fico kritizuje Západ. Velké demokracie si nepřejí mír, ale eskalaci napětí s Ruskem, řekl

Postřelený Robert Fico byl propuštěn z nemocnice do domácí péče
Profimedia
 ČTK

Slovenský premiér Robert Fico využil volby do Evropského parlamentu (EP) ke kritice západních zemí za to, že souhlasily, aby Ukrajina používala jejich zbraně k útokům na Rusko. V příspěvku na sociální síti Fico tvrdil, že velké demokracie si nepřejí mír, ale eskalaci napětí s Ruskem.

Reklama

Šéf nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko (PS), které se spolu s Ficovou stranou Směr-sociální demokracie (Směr-SD) těšily před eurovolbami podle sondáží největším preferencím, očekává těsný výsledek hlasování.

Předseda slovenské vlády uvedl, že volil v nemocnici. Fico se zotavuje ze střelných poranění po atentátu, který na něj byl spáchán v polovině května.

„Souhlas západních zemí, který daly Ukrajině, aby mohla používat západní zbraně k útokům proti cílům na ruském území, je jen důkazem toho, že velké západní demokracie si nepřejí mír, ale eskalaci napětí s Ruskou federaci, ke které určitě dojde,“ uvedl Fico. Dodal, že jako předseda vlády nebude Slovensko zatahovat „do žádných podobných vojenských dobrodružství“ a že v rámci možností své země bude dělat všechno pro to, aby „mír dostal přednost před válkou“.

Nynější Ficova vláda po svém nástupu do úřadu loni na podzim zastavila ze státních zásob vojenskou pomoc Ukrajině. Ta se od února 2022 brání ruské vojenské invazi.

Reklama

Těsné volby

„Tyto volby budou velmi těsné. A nejde v nich vůbec o málo. Rozhodujeme se, jací lidé nás budou reprezentovat v EU. Každý hlas může rozhodnout o tom, zda vyhraje proevropské Slovensko,” uvedl šéf PS Michal Šimečka. V roce 2019 jeho tehdy neparlamentní hnutí v koalici s další neparlamentní stranou Spolu volby do EP na Slovensku vyhrálo.

Ficova strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) patří na Slovensku k favoritům na vítězství ve volbách do EP. Po loňských parlamentních volbách na Slovensku strana evropských socialistů (PES) pozastavila Směru-SD a také straně Hlas-sociální demokracie členství, což zdůvodnila Ficovým odklonem od hodnot evropských socialistů a tehdy ještě jen připravovanou vládní spoluprací s nacionalistickou Slovenskou národní stranou (SNS), kterou evropští socialisté označili za krajně pravicovou.

Právě Směr-SD, Hlas-SD a SNS po posledních parlamentních volbách složily slovenskou vládu.

Slovenský premiér Robert Fico

„Vše při starém“. Fico nevyužil proslovu ke zklidnění situace ve společnosti, píší slovenská média

Slovenský premiér Robert Fico nevyužil šanci ke smíru, píší některá slovenská média o prvním veřejném projevu Fica po květnovém pokusu o jeho atentát. Podobně už ve středu reagovali představitelé slovenské opozice.

Přečíst článek

Slovenskou vládní stranu Hlas-SD po Pellegrinim povede Šutaj Eštok

Slovenskou vládní stranu Hlas-SD po Pellegrinim povede Šutaj Eštok

Slovenskou vládní stranu Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) povede po zvoleném prezidentovi země Peteru Pellegrinim podle očekávání její dosavadní generální manažer a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Rozhodl o tom sobotní sněm strany, na kterém Pellegrini oficiálně rezignoval na funkci jejího předsedy. Šutaj Eštok byl jediným kandidátem na nového šéfa Hlasu-SD, získal 750 z 795 platných hlasů delegátů.

Přečíst článek

Moderátor slovenské televize Markíza Michal Kovačič

„Orbánizace slovenských televizí“. Moderátor zkritizoval vedení Markízy v přímém přenosu

Moderátor slovenské televize Markíza Michal Kovačič, který tento týden získal už podruhé novinářskou cenu za diskusní pořad Na telo, v neděli v živém vysílání zkritizoval vedení stanice a varoval před takzvanou orbánizací médií na Slovensku.

Přečíst článek

Reklama

Související

Vítězství Fica ukazuje na únavu z války v regionu, ne obrat v politice

Ficovo vítězství jako obrat v politice? Nikoliv. Jde o únavu z války ve středoevropském regionu

Přečíst článek
Maďarský premiér Viktor Orbán

Orbán v ohrožení? Fidesz si připsal nejslabší volební výsledek za 20 let, šanci má proevropský soupeř

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme