Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fialova vláda váhá, Poláci už ceny energií domácnostem zmrazili

polský premiér Matezeus Morawiecki a polský prezident Andrej Duda
ČTK
 ČTK

Polský parlament ve čtvrtek schválil návrh zákona, který v příštím roce zmrazí ceny elektřiny pro domácnosti na letošních úrovních. Češi se ničeho takového nedočkali, vláda Petra Fialy je v podobných prohlášeních opatrná.

Reklama

Polský parlament schválil zákon o zmrazení cen elektřiny pro domácnosti, uvedla agentura PAP. Cílem zákona je zabránit prudkému nárůstu nákladů domácností na elektřinu. Podle agentury Reuters polský parlament rovněž zrušil povinnost elektrárenských společností prodávat elektřinu na komoditní burze. Úřad pro regulaci energetického trhu tento krok kritizuje, vláda si však od něj slibuje snížení cen elektřiny, píše Reuters.

Polsko je ve výrobě elektřiny silně závislé na uhlí. Letos v reakci na válku na Ukrajině zavedlo embargo na dovoz uhlí z Ruska, což vedlo k nedostatku tohoto paliva a k nárůstu jeho ceny, upozorňuje PAP. Poukazuje rovněž na náklady polských elektráren související s nutností nakupovat emisní povolenky.

dělníci, stavba

Poláci se dočkali. Už jen pár dní a plynovodem Baltic Pipe poteče plyn z Norska

Naděje Polska, které Rusko odstřihlo od dodávek plynu, se upíraly k plynovodu Baltic Pipe. A Poláci se dočkali. V úterý byl norsko-polský plynovod slavnostně uveden do provozu. Stane se důležitou trasou pro přepravu plynu z Norska do Dánska a Polska.

Přečíst článek

Návrh zákona o zmrazení cen elektřiny získal v parlamentu silnou podporu. Hlasovalo pro něj 414 poslanců, proti byl pouze jediný. Dalších 26 poslanců se hlasování zdrželo. Zmrazení se podle zákona bude v základní podobě vztahovat na roční spotřebu do dvou megawatthodin. U rodin s nejméně třemi dětmi a u zemědělců bude roční limit činit tři megawatthodiny. Za elektřinu nad stanoveným limitem budou muset domácnosti platit tržní ceny.

Domácnosti budou mít podle zákona rovněž možnost získat desetiprocentní snížení ceny v případě, že se jim podaří zredukovat spotřebu elektřiny o deset procent. Vláda bude elektrárenským podnikům za zvýhodněné ceny elektřiny pro domácnosti poskytovat kompenzace, píše PAP. Podle pondělního prohlášení vlády bude zmrazení cen elektřiny stát polský rozpočet kolem 23 miliard zlotých (zhruba 116 miliard korun).

elektroměr, elektřina

Síkela: Zastropování cen energií u domácností nebude limitováno spotřebou

Stanovení maximálních cen energií nebude u domácností v Česku limitováno spotřebou. U malých a středních firem budou v pátek jednat evropští ministři zodpovědní za energetiku o návrhu, který by jim pomohl zavedením cenového stropu do výše 80 procent nejvyšší spotřeby za posledních pět let. Uvedl to ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Přečíst článek

Karel Havlíček, místopředseda hnutí ANO

Karel Havlíček: Plyn nakonec bude, to si Německo pohlídá. Otázkou je za kolik

Rozhovor s Karlem Havlíčkem, místopředsedou sněmovny a korunním princem v ANO, jsme vedli v pátek velmi brzy ráno. Brzy proto, že Havlíček, jak známo, nikdy nespí. Jelikož je workoholikem. Debatovali jsme tedy ještě před volbami, ve kterých ANO nakonec solidně uspělo. Výsledek jsme samozřejmě v té brzké hodině ještě netušili. Věnovali jsme se energetice, Havlíček byl za minulé vlády vicepremiérem a měl na starost průmysl. Jak se následně při volbách ukázalo, ceny energií se staly klíčem k výsledku.

Přečíst článek

Reklama

Související

Polský premiér Mateusz Morawiecki

USA posilují vliv ve střední Evropě. Polákům postaví jadernou elektrárnu, Česko s tendrem váhá

Přečíst článek
plynovod, ilustrační foto

Češi a Poláci neustále kritizují Brusel, teď tu ale žadoní o peníze. Na dostavbu plynovodu Stork II

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme