Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Experiment v Británii. Lidé budou mít zaručený příjem 1600 liber měsíčně, ať se děje, co se děje

Inflace v Británii se v dubnu dostala pod deset procent. Brzdí, ale ne dost rychle
ČTK

V Anglii bude v rámci pilotního programu poprvé vyzkoušen nepodmíněný základní příjem ve výši 1600 liber (43 923 korun) měsíčně. Test bude trvat dva roky a jeho účastníci budou sledováni, aby se zjistilo, jaký vliv má na jejich duševní a fyzické zdraví, napsal list The Guardian.

Reklama

Třiceti lidem bude každý měsíc po dobu dvou let vyplácena jednorázová částka. Pro pilotní projekt byla vybrána dvě místa v Anglii: Jarrow v severovýchodní Anglii a East Finchley v severním Londýně. V rámci experimentu bude sledována i kontrolní skupina, které nebude základní příjem vyplácen, aby bylo možné sledovat její zkušenosti ve stejném období. Účastníci budou náhodně vybráni ze skupiny dobrovolníků, přičemž 20 procent míst bude přiděleno osobám se zdravotním postižením.

Británie v potížích, tok pracovníků z Evropské unie vysychá. Polákům je líp doma

Británie v potížích, tok pracovníků z Evropské unie vysychá. Poláci se mají lépe doma

Není to jen brexit, který zastavil příliv pracovníků z Evropské unie do Velké Británie. Evropské ekonomiky od Polska až po Portugalsko teď totiž nabízejí víc pracovních míst a lepší mzdy než Británie. Podle tamního Národního statistického úřadu byl loni počet příchozích ze zemí Evropské unie zhruba poloviční oproti roku 2019. A to navzdory rekordní celkové migraci do Spojeného království čítající celkem 606 tisíc osob.

Přečíst článek

Průměrná mzda v Británii v roce 2021 podle údajů OECD činila 3596 liber měsíčně. "Je to (1600 liber) značná částka. Univerzální základní příjem obvykle pokrývá základní potřeby lidí, ale my chceme zjistit, jaký vliv má tento nepodmíněný paušál na duševní a fyzické zdraví lidí, ať už se rozhodnou pracovat, nebo ne," uvedl ředitel výzkumu v institutu Autonomy Will Stronge, který plán podpořil.

Základní příjem bude jednou nutností

"Naše společnost bude v nadcházejících letech potřebovat určitou formu základního příjmu, vzhledem ke změnám klimatu, technologickému rozvratu a průmyslovému přechodu, které nás čekají. Proto je nyní tak důležité budovat důkazní základnu a zapojit veřejnost, aby byla půda pro zavedení na národní úrovni dobře připravena," dodal.

Brexit hodnotí jako neúspěch dvě třetiny Britů

Tvrdé vystřízlivění. Brexit hodnotí jako neúspěch dvě třetiny Britů

Po nadšení z možnosti “znovu nabýt svobodu” vystoupením z EU přišlo vystřízlivění. Jako neúspěch hodnotí brexit většina Britů, vyplývá z aktuálního průzkumu společnost YouGov.

Přečíst článek

Zastánci tvrdí, že nepodmíněný základní příjem může zajistit určitou úroveň ekonomického zabezpečení pro každého. Považují jej za potenciální řešení nejistoty na trhu práce, zatímco podle kritiků je nákladný a podpora by měla být cílená.

V loňském roce Andy Burnham, starosta Velkého Manchesteru, řekl, že základní příjem je myšlenka, "jejíž čas nadešel", když hovořil o krizi životních nákladů. "Všeobecný základní příjem každému poskytne pevný základ, aby měl zajištěný život a přestal se o všechno starat," uvedl.

Testy probíhají i ve Walesu

Podobné pilotní projekty se již uskutečňují v jiných zemích. Ve Walesu provozuje decentralizovaná vláda program, v jehož rámci vyplácí mladým lidem opouštějícím ústavní péči po dobu dvou let 1600 liber měsíčně. Uvádí, že po skončení zkušebního provozu podá zprávu o jeho výsledcích.

Peněženka, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Mzdy rostou o takřka 10 procent, inflaci ale ani tak nepřekonají

Průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla v letošním prvním čtvrtletí podle odhadu Trinity Bank meziročně o 9,7 procenta, na 41 608 korun. „Vzhledem k inflaci, která v prvním čtvrtletí letošního roku dosáhla 16,4 procenta v meziročním vyjádření, však mzdy reálně klesly, a to o stále poměrně výrazných 6,7 procenta,“ uvádí k odhadu hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Český statistický úřad příslušná data zveřejní v pondělí 5. června.

Přečíst článek

V roce 2020 více než 170 poslanců a úředníků vyzvalo vládu, aby zavedla nepodmíněný základní příjem, který by "každému poskytl finanční podporu, kterou potřebuje k zajištění sebe a svých rodin" v době pandemie koronaviru.

"V jedné z nejbohatších zemí světa by se nikdo neměl potýkat s chudobou, neměl by si vybírat mezi vytápěním a jídlem. Nepodmíněný základní příjem má potenciál zjednodušit systém sociálního zabezpečení a řešit chudobu v Británii," uvedla Cleo Goodmanová, spoluzakladatelka iniciativy Basic Income Conversation.

Český miliardář Daniel Křetínský

Danielem Křetínským ovládaná Royal Mail odvrátila hrozící stávku. Přidá všem zaměstnancům

Druhý nejbohatší Čech a 208. nejbohatší muž planety Daniel Křetínský si může oddychnout. Jím ovládaná britská pošta Royal Mail se dohodla s odbory na nových mzdových podmínkách pro zaměstnance, a odvrátila tak stávku.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme