Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Rusko si své uhlí může klidně nechat. Do Česka se skoro nedováží

Uhelný důl - ilustrační foto
Stanislav Šulc / Newstream
Lukáš Kovanda

Embargo na dovoz uhlí z Ruska českou ekonomiku nepoškodí. Pouze necelých sedm procent dováženého černého uhlí je z Ruska, hnědé uhlí Česko prakticky nedováží.

Reklama

Rusko představuje čtvrtého největšího dovozce černého uhlí do České republiky. Po Polsku, USA a Kanadě. Loni Česko z Ruské federace dovezlo přes 300 tisíc tun černého uhlí. Celkový dovoz přitom činil zhruba 4,5 milionu tun. Rusko se tak na dovozu černého uhlí do ČR podílí z necelých sedmi procent. Takový podíl lze poměrně snadno nahradit dodávkami z jiné země či zemí, než je Rusko.

Podívejte se na polský hnědouhlený důl Turów

Embargo na ruské uhlí v ČR samo o sobě nezpůsobí ani zdražení elektřiny, protože z černého uhlí už se elektřina vyrábí pouze v jediné elektrárně, Elektrárně Dětmarovice, kde navíc bude tato výroba z černého uhlí podle všeho již letos končit. 

Hnědé uhlí se do ČR prakticky nedováží, resp. jeho dovoz v porovnání s objemem vlastní produkce v severočeských revírech je zcela zanedbatelný.

Plynovod Jamal, ilustrační foto

Kolik by stálo okamžité vypnutí ruského plynu? Každého Čecha tisíce korun

Kompletní odpojení od ruských energií by každého dospělého Čecha stálo průměrně 7600 korun, celkem asi 66 miliard korun. Uvádí to analytický tým při francouzské vládě. Česko by tak vyšlo šestkrát levněji než loňský schodek.

Přečíst článek

Černé uhlí (zatím) máme vlastní

Dovezené černé uhlí se v ČR průmyslově využívá hlavně v podnicích na Ostravsku. Na Ostravsku, resp. Karvinsku také Česko těží černé uhlí své vlastní, i když už jen v jediném dole, Dole ČSM (Československé mládeže) ve Stonavě. Ten patří státem vlastněnému podniku OKD. OKD ročně vytěží přes dva miliony tun uhlí. Z toho zhruba 1,5 milionu tun představuje uhlí koksovatelné a zbytek pak energetické černé uhlí. Těžba ve Stonavě ale nejspíše skončí také letos. 

Koksovatelné uhlí se používá v hutnictví jako palivo, ale také jako činidlo, které je důležité při přeměně surové rudy v železo. Uhlí využívají hutě na Ostravsku, především ty patřící podniku Liberty Ostrava a pak také Třineckým železárnám. Klíčovým výrobkem těchto provozů je ocel. Ocel obecně slouží třeba jako základ při výrobě automobilů nebo ve stavebnictví při realizaci domů a dalších staveb typu mostů.

Jan Palaščák

Jan Palaščák: Nikdo pro Putina neudělal tolik, jako spekulanti na trhu s energiemi

V energetice se pohybuje již 15 let. Je dlouhodobým odpůrcem spekulací na trzích s energiemi. V současnosti se Jan Palaščák věnuje budování skupiny Amper, v níž mimo jiné vyvíjí fintechové energetické start-upy CO2IN či Amper Meteo. V roli poradce je členem klimatické komise hlavního města Prahy, které se nyní potýká s problémy při nákupu energií. „Už je to téměř rok, co začaly dramaticky růst ceny plynu. Kdo neměl nakoupeno 90 až 100 procent budoucí spotřeby dopředu, má dneska velký problém,“ upozorňuje Palaščák.

Přečíst článek

Zmíněné energetické černé uhlí je pak hlavním zdrojem energie v tepelných elektrárnách. V Česku jej ještě stále využívá zmíněná Elektrárna Dětmarovice společnosti ČEZ. Slouží však i k výrobě tepla, například v teplárnách společnosti Veolia Energie, a obecně také při výrobě cementu, papíru nebo v chemickém průmyslu.

Poslední černé uhlí by se ale v Česku mělo vytěžit letos, takže závislost na dovozu, zejména ze zámoří, se tudíž nadále prohlubuje tak jako tak. S embargem na dovoz ruského uhlí bude muset dojít ke změně struktury dodavatelských zemí, což by však neměl být fatální problém.

Ekonom Lubomír Lízal

Lubomír Lízal: Řešení závislosti na ruském plynu? Přestaňme ho využívat na výrobu elektřiny

Česká národní banka ani vláda v aktuální situaci nemohou plně kontrolovat tuzemskou inflaci. Na jejím růstu se stále výrazněji podepisuje válka na Ukrajině, jejíž případné dlouhé trvání může vést i k recesi, domnívá se bývalý člen rady České národní banky Lubomír Lízal, který v současnosti vyučuje na Anglo-American University a ČVUT. „Pokud válka skončí brzy, vrchol inflace zažijeme již v létě a pak začne klesat. Pokud ne, budeme tu mít vyšší inflaci třeba i rok,“ domnívá se ekonom.

Přečíst článek

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Dalibor Martínek: Babiš bude prezident, Havlíček premiér. Co na to kontrolní úřad?

Z cizího krev neteče, anebo, kdo nekrade, okrádá rodinu. To jsou moudra, která se vyprávěla po hospodách v osmdesátých letech minulého století, když tady ještě vládl bolševik. Zvrácené „pravdy“ zvráceného režimu, který pokřivil tři generace tohoto národa.

Přečíst článek

Reklama

Související

Hongkong přístav

Čína nakupuje jako šílená zlevněnou ruskou ropu, uhlí i plyn. Od prosince už to bude mít složitější

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme