Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

EU možná posune embargo na ruskou ropu. Kvůli Orbánovi

maďarský premiér Viktor Orbán
čtk
Petra Jansová
pej

Rozhodnutí Orbánova Maďarska nepodpořit embargo na dovoz ruské ropy do Evropy, které je součástí šestého balíku sankcí na Rusko, rozděluje evropské politiky, upozorňuje server agentury Bloomberg.

Reklama

Část zemí Evropské unie nyní zastává názor, že embargo na dovoz ruské ropy by se mělo prozatím zvážit dokud se nepodaří Maďarsko přesvědčit o jeho podpoře a dále pokračovat s hlasováním o zbytku šestého sankčního balíku. Na schválení sankcí je potřeba jednomyslný souhlas všech 27 členských států.

Ministři zahraniční unijních států by o něm měli diskutovat v pondělí na půdě Evropské komise, píše Bloomberg.

Postoj maďarského premiéra Viktora Orbána, který se obává, že by embargo na ruskou ropu dramaticky dopadlo na ekonomiku jeho státu, navíc získává mezi evropskými politiky čím dál silnější podporu. Ozývají se ale i hlasy, že odstranění embarga z následujících sankcí by bylo známkou slabosti unie.

Ruská ekonomika letos klesne kvůli invazi na Ukrajinu nejvíce za 30 let, přiznává interní analýza Kremlu

Ruská ekonomika letos klesne nejvíce za 30 let, přiznává interní analýza Kremlu

Rusko čelí nejhlubšímu hospodářskému poklesu za téměř tři desetiletí, protože tlak ze strany sankcí uvalených USA a jejich spojenci narůstá. Uvádí to interní prognóza ruského ministerstva financí s tím, že HDP Ruska se letos sníží až o 12 procent, což je výrazně více než dubnový odhad ruské centrální banky, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na své zdroje.

Přečíst článek

Viktor Orbán nicméně již naznačil, že o zákazu ropy by měli diskutovat na unijním summitu, příští je naplánován na konce května.

Výjimku z embarga na dovoz ropy si kromě Maďarska vyjednala slovenská i česká vláda, všechny tři státy jsou na ruské ropě závislé.

Kromě embarga na dovoz ropy zahrnuje šestý balík sankcí vyřazení dalších tří velkých ruských bank z mezinárodního platebního systému SWIFT.

V příštím týdnu by EU měla představit strategii energetické nezávislosti. Její součástí bude dle předpokladů plán investic do ropné infrastruktury, která by měla zajistit bezpečný dovoz ropy do zemí, které jsou nyní zcela závislé na Rusku.

Tether

Černá labuť krouží nad tetherem. Stablecoin prolomil vazbu na dolar

Krytoměnový trh zachvátila panika, výprodeje digitálních měn nepolevují. Do potíží se dostaly už i takzvané stablecoiny, které si měly udržovat stabilní cenu. Největší z nich, tether, který je základní součástí kryptoměnového ekosystému, ve čtvrtek prolomil svou vazbu na dolar. Jeho kolaps by přitom podle některých ekonomů mohl být pomyslnou černou labutí pro celý trh kryptoměn.

Přečíst článek

Jaderná elektrárna Hinkley Point

Britové chtějí do 30 let postavit nové jaderné elektrárny. Vláda uvolnila miliony liber a hledá další investory

Britská vláda investuje 120 milionů dolarů na rozvoj jaderné energii, která se podle dokumentu odsouhlaseného minulý měsíc stala jedním z hlavních pilířů energetické nezávislosti země, upozorňuje server agentury Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ropovod Družba

Fialova vláda si může oddechnout. Orbánův kabinet prosadil, že embargu EU nebude podléhat ropa z Družby

Přečíst článek
Brusel uvolnil Česku dotace 702 milionů eur z mimořádného fondu obnovy

Česko splnilo cíle a podmínky. Od eurokomisařů v rámci dotací dostane stovky milionů eur

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme