Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Černá labuť krouží nad tetherem. Stablecoin prolomil vazbu na dolar

Tether
iStock
Zdeněk Pečený
pez

Krytoměnový trh zachvátila panika, výprodeje digitálních měn nepolevují. Do potíží se dostaly už i takzvané stablecoiny, které si měly udržovat stabilní cenu. Největší z nich, tether, který je základní součástí kryptoměnového ekosystému, ve čtvrtek prolomil svou vazbu na dolar. Jeho kolaps by přitom podle některých ekonomů mohl být pomyslnou černou labutí pro celý trh kryptoměn.

Reklama

Stablecoiny jsou něco jako bankovní účty v kryptosvětě, které jsou navrženy tak, aby sloužily jako spolehlivý uchovatel hodnoty, na který se mohou investoři obrátit v dobách kolísání trhu. Tether by proto měl být v každém okamžiku směnitelný za dolar v poměru 1:1. Ve čtvrtek ráno se ale poprvé po dvou letech obchodoval za méně než 0,98 dolaru. Na některých burzách se jeho cena propadla dokonce k 95 centům. 

To přinutilo jejího technologického ředitele Paola Ardoina, aby tweetoval ujištění pro investory, že společnost Tether, která stojí za stejnojmennou měnou, je stále schopna dostát svým závazkům a poskytnout výplaty za nominální hodnotu stablecoinu, tedy dolar za virtuální minci.

„Přes 300 milionů dolarů bylo investory vybráno za posledních 24 hodin, a to bez jediného problému,“ napsal Ardoina na Twitteru.

Proč vůbec tether padá? Znervóznění stablecoinu přichází uprostřed širšího poklesu americké ekonomiky, kdy technologické akcie klesají a americká inflace dosahuje 8,3 procenta. Skutečnou paniku, že krypto sektor může čelit existenčním problémům, ale vyvolal téměř totální kolaps terry, což je třetí největší stablecoin. Terra se ve středu místo jednoho dolaru obchodovala za pouhých 30 centů. 

To rozproudilo obavy, že by taková zkáza mohla potkat i tether. Někteří ekonomové tento okamžik spojují s pomyslnou černou labutí pro kryptoměnový trh, který by de facto přestal existovat. Princip „too big to fail“ tady na rozdíl od jiných trhů totiž příliš neobstojí.

Bitcoin, ilustrační foto

Kryptospekulanti panikaří. Výprodej poslal bitcoin pod 27 tisíc dolarů

Výprodej na trhu kryptoměn zrychluje, bitcoin dopoledne spadl pod 27 tisíc dolarů a je nejníže od konce roku 2020. Výrazně klesají i další digitální měny, například ether od začátku roku odepsal už přes 50 procent, ukazují záznamy na specializovaném webu CoinDesk. Spolu s kryptoměnami klesají i ceny dalších aktiv považovaných za riziková, například akcie mnoha technologických firem, které nevytvářejí žádný zisk.

Přečíst článek

Vijay Ayyar, šéf mezinárodní kryptoburzy Luno, CNBC řekl, že propad tetheru pravděpodobně vyvolaly spekulativní nákupy kryptoměny. Na rozdíl od terry, která si udržuje svou hodnotu pomocí složitého algoritmu propojeného s hodnotou jiné kryptoměny, společnost Tether slibuje, že všechny tokeny jsou stoprocentně kryty jejími rezervami, které podle prosincového reportu dosahovaly 80 miliard dolarů (přes 1,9 bilionu korun). Tyto rezervy zahrnují také půjčky, drahé kovy a investice do jiných společností v krypto sektoru.

Tether se také zavazuje vyměnit své tokeny za americké dolary přímo, ale pouze každému dostatečně velkému zákazníkovi. Takovým je zákazník, který chce směnit minimálně 100 tisíc dolarů (2,4 milionu korun) najednou při zaplacení poplatku ve výši 0,1 procenta. V důsledku toho by se tether teoreticky nikdy neměl obchodovat pod jedním dolarem.

Kdykoli se tak stane, existuje zaručený zisk od komerčních arbitrů ochotných koupit token se slevou a vrátit ho do Tetheru za plnou hodnotu. Zástupce krypto brokera Aplo Nicholas Bonnet tvrdí, že přesně to se nyní děje. „Někteří obchodníci využívají poklesu tetheru k arbitrážním obchodům – v podstatě koupili token za méně než dolar a poté jej vyměnili za dolar,“ řekl CNBC.

Tento systém, který spoléhá na stabilní token, je ale křehký, když zkolabuje, ztráty budou nedozírné.

>>>>>> Další zprávy z trhu kryptoměn čtěte zde <<<<<<

Ruža Ignatovová, podvodná kryptokrálovna

Kryptokrálovnu Ignatovovou hledá Europol. Je podezřelá v kauze mnohamiliardového podvodu

Zakladatelku podvodné kryptoměny OneCoin Ružu Ignatovovou hledá Europol. Je podezřelá, že přiměla zájemce z celého světa investovat miliardy do bezcenné kryptoměny.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bitcoin, ilustrační foto

Kolik aktuálně stojí bitcoin, ethereum, stablecoin, litecoin, „psí“ krypotoměny?

Přečíst článek
Bitcoin, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Zkáza bitcoinu nehrozí. Trh se jen pročistí od horlivých spekulantů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme