Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obcházel Bosch sankce po Krymu? Jeho díly našli v ruských obrněncích

Boje na Ukrajině
ČTK

Německé ministerstvo hospodářství vyšetřuje firmu Bosch kvůli možnému porušení zákazu vývozu zboží dvojího užití do Ruska, napsal týdeník Der Spiegel. Vývozní embargo na zboží, které by mohlo sloužit vojenským účelům, platí od roku 2014, kdy Rusko anektovalo Krym. Bosch odmítá, že by díly dodal přímo výrobcům ruských obrněnců, v nichž součástky objevili ukrajinští vojáci.

Reklama

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba už dříve řekl, že Ukrajina, která čelí ruské invazi, našla součástky od firmy Bosch v ruských ozbrojených vozidlech.

„Před několika dny naše armáda zabavila ruská pěchotní vozidla - a my jsme se podívali do jednoho z těchto vozidel a viděli jsme, že jednu z hlavních součástí, které to vozidlo pohánějí, skutečně dodala společnost Bosch,” řekl Kuleba německé moderátorce Anne Willové v jejím nedělním politickém pořadu na kanálu ARD. „Není správné, že Německo mělo v posledních letech rozsáhlou obrannou spolupráci s Ruskem,” dodal ministr.

Případ souvisí se sankcemi Evropské unie, které od ruské anexe Krymu z roku 2014 omezily vývoz zboží dvojího užití. Bosch uvedl, že jej ukrajinské ministerstvo ve věci kontaktovalo, a potvrdil, že šlo skutečně o jeho výrobek. Tvrdí ale, že ho nedodal přímo výrobci zmíněných vozidel.

>>>>>> Vše k aktuálnímu dění na Ukrajině sledujte zde <<<<<<

„Bosch nové objednávky z Ruska a od ruských výrobců automobilů už nepřijímá, pokud jde o objednávky náhradních dílů pro prodejce a dílny. Zastavili jsme i dodávky stávajících objednávek v Rusku,” uvedl mluvčí firmy.

Spolková vláda bude informace o porušení sankcí předávat přímo příslušným orgánům vyšetřování a státnímu zastupitelství, uvedlo ministerstvo hospodářství. Zdroje z německé vlády tvrdí, že se tak už stalo.

Vývoz zboží dvojího užití je dlouhodobě kontroverzní, protože jej firmy a německé úřady jen velmi obtížně kontrolují, upozornil Der Spiegel. Zásadní je spolupráce se zeměmi, kam se zboží vyvezlo, což je v případě ruských celních orgánů krajně nepravděpodobné, dodává list.

Kišiněv

Příštím Putinovým cílem může být Moldavsko, varuje analytik

Sporné Podněstří s ruským separatistickým obyvatelstvem se může stát rozbuškou. Vojensky je země velmi slabá, upozorňují bezpečnostní analytici.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme