Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dost bylo sabotáží. Polsko omezí pohyb ruských diplomatů na svém území

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski
ČTK
 ČTK

Polsko omezí možnosti pohybu ruských diplomatů na svém území kvůli zapojení Moskvy do hybridní války proti Evropské unii. Podle agentury Reuters to oznámil polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski.

Reklama

Vztahy mezi Polskem a Ruskem se prudce zhoršily poté, co Moskva v únoru 2022 zahájila invazi na Ukrajinu. Varšava, která bránící se Kyjev jednoznačně podporuje, rovněž obvinila Moskvu ze špionážní činnosti a účasti na sabotážních akcích na svém území.

„Máme důkazy, že se ruský stát podílí na schvalování sabotáží i v naší zemi. Doufáme, že to Ruská federace bude brát jako velmi vážné varování," řekl Sikorski novinářům v Bruselu. Ruské velvyslanectví ve Varšavě na žádost agentury Reuters o komentář bezprostředně neodpovědělo.

Sikorski dodal, že velvyslanectví brzy obdrží nótu v této věci. Omezení se podle něj bude týkat všech pracovníků velvyslanectví a konzulátů s výjimkou velvyslance. Ti budou moci cestovat pouze v rámci provincie, kam jsou přiděleni.

Evropská unie uvalila sankce kvůli porušování práv v Rusku

Evropská unie uvalila sankce kvůli porušování práv v Rusku. Navalného jméno neprošlo

Evropská unie uvalila sankce na 19 lidí a jednu právnickou osobu v souvislosti s nedodržováním lidských práv v Rusku. Omezení schválili unijní ministři zahraničí a očekává se, že Rada EU brzy zveřejní podrobnosti.

Přečíst článek

Reklama

Lipavský je pro evropské řešení

Česká republika už dřív navrhla omezení pohybu ruských diplomatů v schengenském prostoru. Praha měla výhrady proti tomu, že opatření není součástí nového, čtrnáctého balíčku sankcí proti Rusku. Přijetí balíku se očekává až po volbách do Evropského parlamentu, které se konají na začátku června.

Polsko český návrh dlouhodobě podporuje, uvedl dnes ministr zahraničí Jan Lipavský s tím, že ho Sikorski o kroku Varšavy informoval. „Polsko mělo několik vážných bezpečnostních incidentů, ze kterých obviňují (ruskou vojenskou zpravodajskou službu) GRU, a já si myslím, že toto je přímá reakce na ně,” řekl Lipavský.

Podle Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích má každý stát, který přijímá diplomata na svém území, možnost omezit geograficky jeho pohyb. V případě Polska to bude Varšava a blízké okolí a rovněž města, ve kterých sídlí ruské generální konzuláty.

„My o této variantě víme, v tuto chvíli jsme ji vnímali jako spíše nouzové nebo ústupové řešení. Mým cílem je prosadit evropské řešení,” dodal Lipavský s tím, že paradoxně diplomat s takto omezeným pohybem po celém Polsku může nastoupit do letadla a odletět například na dovolenou do Španělska. „Budeme se krokem Polska detailně zabývat a určitě se budu zabývat i tím, jaké by mohly být návazné kroky za Česko, teď je to ale velmi čerstvé,” doplnil šéf české diplomacie.

Podle Varšavy je například velmi pravděpodobné, že ruské tajné služby stojí za nedávným velkým požárem tržnice ve Varšavě, oznámil před týdnem polský premiér Donald Tusk.

Viktor Medvedčuk

Po Česku i Evropská unie. Voice of Europe a Marčevský s Medvedčukem jsou na sankčním seznamu

Evropská unie rozhodla na návrh Česka o zařazení tří subjektů na unijní sankční seznam. Jde o mediální platformu Voice of Europe a proruské ukrajinské podnikatele Arťoma Marčevského a Viktora Medvedčuka. Informovalo o tom české ministerstvo zahraničí na sociální síti X.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lipavský nechal opět předvolat ruského velvyslance v Pra

Ministr Lipavský nechal opět předvolat ruského velvyslance v Praze. Kvůli kyberútokům na instituce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme