Reklama

Datový analytik: Ruský majetek v Česku? Nejtěžší je vůbec jej dohledat

Roman Abramovič, ruský oligarcha
ČTK
Petra Jansová

Ruských firem napojených na české veřejné peníze není moc. Soustředit bychom se měli na ty, které slouží jako „kasičky“ pro uskladnění prostředků vyvedených z rozpočtů Ruska, říká v rozhovoru Jiří Skuhrovec ze společnosti DataLab. Ta na žádost české vlády zpracovala analýzu ruských firem působících v Česku.

Reklama

Jak velký majetek v tuzemsku vlastní Rusové, jejichž jméno se ocitlo na sankčním seznamu, nebo jsou nějakým způsobem na sankcionované navázány?

Asi nejvýznamnější je podíl Olega Děripasky ve společnosti Strabag. Ale dost možná vidíme jen malou část. Osob s dohledatelnou vazbou na sankční seznamy je doslova pár.

Jde spíš o nemovitosti, nebo o například podíly ve firmách?

O firmy. Identifikovali jsme i firmy s ruským vlivem nehledě na vazbu na sankční seznamy. Tam je z nalezených 21 tisíc subjektů zhruba stovka firem, které získávají veřejné zakázky a dotace.

Aeroflot, Moskva, letiště

Rusové mohou létat jen do 20 zemí na světě

Ruské ministerstvo dopravy aktualizovalo seznam přímých letů z Ruska do zahraničí. Tamní letouny přijímá jen 20 zemí. Z Evropy mohou Rusové létat jen do Srbska, Běloruska a Turecka.

Přečíst článek

Podařilo se vám identifikovat dvojnásobek firem, než kolik lze vyčíst například z evidence skutečných majitelů. Jak konkrétně jste postupovali?

Vycházíme i z dat obchodního rejstříku a jeho zahraničních obdob, stejně jako kombinace více nepřímých indikací – jména a občanství statutárů například. Cennou pomoc nám tu poskytla společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

Jaké přístupy ke správné identifikaci ruského vlivu jste využívali?

Kombinovali jsme zhruba dvě desítky přístupů, psali si vlastní software, který zkoumal všechny české firmy a sčítal možná rizika.

Jak časově náročná a přesná je tato metoda?

První rozumně kvalitní výstupy jsme měli připravené během týdne, ale ladit a podstatně zlepšovat by šly další měsíce. Samozřejmě nutným vstupem bylo, že jsme už předtím měli zpracované a připravené jednotlivé datové zdroje – třeba evidenci skutečných majitelů.

Superjachta Dilbar

Prodat, nebo konfiskovat. Jachty, fotbalové kluby a další majetek ruských oligarchů je v ohrožení

Megajachta za 600 milionů dolarů, kterou vlastní ruský oligarcha Ališer Usmanov, se stala jedním z prvních cílů úřadů zabavujících majetek kremelských prominentů nově uvedených na sankčním seznamu Západu. Američané dokonce ustavili speciální jednotku KleptoCapture, která bude dohlížet na dodržování sankcí.

Přečíst článek

Kdy se přežene vlna zabavování majektu sankcionovaných Rusů? 

Když už víme co zabavit, je to stále kus složité právničiny to reálně udělat. My se ale zabýváme tím z našeho pohledu těžším: jak vůbec poznat, jaký dům či firma by teoreticky měl být zabavován.

Existuje varianta, že osoba či firma, na něž by se postihy měly vztahovat, nepůjde dohledat? 

Když má třeba poslanec ruské Státní dumy šikovné právníky, jeho domy dnes spíš nenajdeme. Jsou nutné legislativní změny u nás i jinde v EU, abychom to změnili.

Jak Putinovi lidé zakrývají své majetky? 

To je otázka spíš na investigativce – datovou stopu skutečně nezanechávají.

Zabavená jachta Alexeye Mordashova

Zabavené jachty je tak nebolí. Miliardové majetky se ruským oligarchům daří přesouvat

Zabavené jachty, luxusní nemovitosti nebo sportovní kluby zřejmě nebudou podle agentury Bloomberg dostatečně silným tlakem na ruské elity, na ruského prezidenta Vladimira Putina jej tak podle všeho nepřenesou. Ruští oligarchové totiž nadále přesouvají svoje majetkové podíly tak, aby o ně nepřišli.

Přečíst článek

Jde zabránit tomu, aby takoví lidé „obhospodařovali“ firmy, které jsou financovány i z veřejných peněz?

Problém ruských firem napojených na české veřejné peníze není významný. Spíš bychom se měli zaměřit na firmy sloužící jako „kasičky“ pro uskladnění prostředků vyvedených z rozpočtů Ruska. Tam poslouží lepší legislativa proti praní špinavých peněz, víc dat, kompetencí a kapacit pro odpovědné orgány, jako je policie či Finanční analytický úřad.

Richard Stojar

Vojenský expert: Ukrajina nemá sílu vyhnat Rusy ze svého území

Dodávky zbraní ze Západu pomůžou Ukrajině bránit se. Ale vyhnat Rusy ze svého území se Ukrajincům nepovede, říká vojenský stratég a analytik Univerzity obrany Richard Stojar. Rusové dělají chyby, podcenili protivníka, ale jejich kapacity jsou obrovské.

Přečíst článek

Vladimir Putin a  čínský prezident Xi Jinping

Rusko se propadlo na dno úvěrového ratingu. Není schopno splácet dluhy

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila úvěrový rating Ruska hlouběji do podřadného pásma z dosavadní známky CCC- na stupeň CC. Země oznámila, že má potíže se splácením dluhopisů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenská média: Přerušení vztahů je nevídaný krok, Česku překáží sbližování s Ruskem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme