Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína vyslala další špionážní balón nad Latinskou Ameriku. USA uvažují o sestřelení

Horkovzdušný balon (ilustrační foto)
Pixabay
 ČTK

Další špionážní čínský balón se vznáší nad Latinskou Amerikou. S odkazem na sdělení Pentagonu o tom informovala stanice CNN a zahraniční tiskové agentury. Už v pátek americké úřady informovaly, že už několik dní pozorují čínský špionážní balón ve vzdušném prostoru Spojených států. Úřady uvedly, že „jistě“ jde o balón vybavený špionážní technikou, který se pohyboval nad citlivými vojenskými objekty v USA, a zvažovaly jeho sestřelení. Čína uvedla, že incidentu lituje, a balón označila za meteorologický.

Reklama

USA uvažuje o sestřelení

Spojené státy uvažují o tom, že by nad Atlantickým oceánem sestřelily čínský balón, který je podle nich vybavený špionážní technikou, informovala agentura AP. Podle ní by úřady následně pozůstatky balónu z oceánu sesbíraly. Prezident Joe Biden dnes řekl jen to, že se USA o balón „postarají“. Washington v pátek uvedl, že už několik dní pozoruje čínský špionážní balón ve vzdušném prostoru USA. Čína v reakci sdělila, že incidentu lituje, balón ale označila za meteorologický.

Agentura AP napsala, že není jasné, zda už prezident Biden přijal konečné rozhodnutí, jak se USA k čínskému balónu postaví. Biden se vyjádřil k incidentu jen krátce. "Postaráme se o to," řekl.

Pentagon v pátek informoval, že už několik dní pozoruje čínský špionážní balón ve vzdušném prostoru Spojených států. Balón se podle něj pohyboval mimo jiné nad citlivými vojenskými objekty, například Malmstromovou leteckou základnou v Montaně, jednou ze tří v USA, kde se nacházejí strategické rakety. Dnes byl podle AP balón spatřen nad Severní Karolínou a blížil se k pobřeží Atlantického oceánu.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Podle AP chtěl Biden balón sestřelit, už když se o něm v úterý poprvé dozvěděl. Zástupci ministerstva obrany jej ale tehdy údajně odradili z obavy, že by trosky mohly být nebezpečné při dopadu na zem.

Dokáže měnit kurz

„Máme zprávy o balónu letícím nad Latinskou Amerikou. Považujeme ho za další čínský špionážní balón,“ uvedl mluvčí Pentagonu Patrick Ryder. Polohu balónu blíže neupřesnil.

Agentura AP píše, že podle Pentagonu jsou v balónu senzory a sledovací technologie, je řiditelný a ukázalo se, že dokáže měnit kurs. Konstrukce pod balónem má na délku okolo 27 metrů. Ve Spojených státech se vznášel nad oblastmi Montany, kde jsou uloženy jaderné hlavice. To přinutilo podniknout americkou armádu takové kroky, aby mu zabránila shromažďovat informace, píše AP bez dalších podrobností. Americká vláda o balónu nad USA věděla už před několika dny, ještě než se na Aljašce začátkem tohoto týdne dostal do amerického vzdušného prostoru. Prezident Joe Biden o něm průběžně dostává informace.

Horkovzdušný balon (ilustrační foto)

Nad USA se potuluje čínský špionážní balon. Zkoumá počasí, tvrdí Peking. Zavál ho vítr

Nad Spojenými státy se několik dní pohybuje čínský špionážní balón, řekl ve čtvrtek AP nejmenovaný vysoce postavený činitel z ministerstva obrany. USA pohyby balónu sledují a Pentagon na žádost prezidenta Joea Bidena zkoumal možnost, že by ho sestřelil. Nakonec se ale ministr obrany Lloyd Austin a šéf sboru náčelníků štábů Mark Milley pro takový krok nerozhodli kvůli obavám, že by úlomky zařízení mohly ohrozit lidi na zemi. Čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že balón je civilním výzkumným přístrojem, který zkoumá hlavně počasí, a kvůli jeho omezeným manévrovacím schopnostem ho z plánovaného kurzu vychýlil vítr.

Přečíst článek

Podle CNN byli bezpečnostní činitelé původně proti návrhu balón sestřelit kvůli tomu, že trosky z něho padající by mohly být nebezpečné, to se ale může změnit s tím, jak směřuje k východu. Očekává se, že během víkendu se balón dostane k východnímu pobřeží do oblasti Severní a Jižní Karolíny, píše britská BBC.

Balón zapoříčinila vyšší moc

Čínské ministerstvo zahraničí v pátek reagovalo na balón nad USA prohlášením, že incidentu lituje a že se jedná o meteorologický balón, který nedokáže sám dobře manévrovat a nad USA jej zanesl vítr. Americký ministr zahraničí Antony Blinken kvůli incidentu odložil plánovanou návštěvu Pekingu, kterou měl zahájit v neděli.

Dnes čínské ministerstvo zahraničí připojilo, že přítomnost balónu ve vzdušném prostoru Spojených států je nehoda, kterou zapříčinila vyšší moc. Uvedlo také, že Peking „nikdy nenarušil území ani vzdušný prostor žádné suverénní země“. O incidentu jeho představitelé mluvili s Blinkenem. Úřad zdůraznil, že je důležité udržet komunikační kanály na všech úrovních „zejména kvůli řešení různých neočekávaných situací s klidem“. Někteří politici a média v USA tuto událost podle Pekingu využívají k útočení na Čínu a k její diskreditaci.

Agentura AP cituje penzionovaného generála Johna Ferrariho, podle kterého může být samotný let balónu testem schopnosti Američanů reagovat na ohrožení zvenčí a hledáním mezer v americkém systému varování pro protivzdušnou obranu. Číňané také podle něho mohli vyslat balón nad americké území, aby "nám ukázali, že to dokážou, a možná by příště mohl nést zbraň". "Takže nyní musíme vydávat peníze i čas na vývoj obrany," dodal.

Bitcoin, ilustrační foto

Zabezpečení nestačí. Hackeři loni okradli investory do kryptoměn o 3,8 miliardy dolarů

Hackeři loni investory do kryptoměn připravili o rekordních 3,8 miliardy dolarů (83,7 miliardy korun). Předloni investoři přišli o 3,3 miliardy dolarů. Ukazuje to poslední analýza společnosti Chainalysis, upozornil zpravodajský server CNBC.

Přečíst článek

Reklama

Související

Horkovzdušný balon (ilustrační foto)

Nad USA se potuluje čínský špionážní balon. Zkoumá počasí, tvrdí Peking. Zavál ho vítr

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme