Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Odvetná čínská cla na dovoz z USA porušují mezinárodní pravidla, tvrdí WTO

Si Ťin-pching
profimedia.cz
 ČTK

Světová obchodní organizace (WTO) dospěla k závěru, že cla, která Čína uvalila na dovoz ze Spojených států v odvetě za americká cla na dovoz oceli a hliníku, jsou v rozporu s mezinárodními obchodními pravidly. Informovaly o tom agentury AFP a Reuters.

Reklama

USTR rozhodnutí WTO vítá

Peking se může proti rozhodnutí odvolat. Odvolací orgán WTO je však nyní nefunkční, protože Washington blokuje jmenování jeho nových členů, napsala agentura Reuters. Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR) rozhodnutí WTO přivítal. Čínské ministerstvo obchodu uvedlo, že verdikt zaznamenalo, a vyzvalo Spojené státy k okamžitému odstranění cel na dovoz oceli a hliníku.

Spojené státy v roce 2018 uvalily 25procentní clo na dovoz oceli a desetiprocentní clo na dovoz hliníku z řady zemí. Administrativa tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa opatření zdůvodnila tím, že dovoz těchto produktů ohrožuje americkou ekonomiku a tím i národní bezpečnost. WTO loni rozhodla, že tato cla rovněž porušují mezinárodní obchodní pravidla. Washington se proti verdiktu WTO odvolal.

Spojené státy již v roce 2021 souhlasily, že přestanou cla na ocel a hliník uplatňovat u dovozu z Evropské unie. Čína jako odvetu za americká cla zavedla dodatečná cla ve výši 15 až 25 procent na různé produkty z USA.

Zlaté slitky

Zlato je přes pokles stále drahé. Kdy bude šance nakupovat?

Za propadem ceny zlata v posledních týdnech je především posilování amerického dolaru v důsledku zvyšování úrokových sazeb v USA. Shodli se na tom analytici. Zlato od začátku roku zlevnilo o tři procenta na dnešních 1907 dolarů, tedy asi 42 100 korun, za unci, což odpovídá 31,1 gramu.

Přečíst článek

Intel

Intel dojel na postoj Pekingu. Ruší plán na stamiliardovou akvizici

Americká společnost Intel ukončila plány na převzetí izraelského smluvního výrobce čipů Tower Semiconductor za 5,4 miliardy dolarů (119 miliard korun). Nepodařilo se jí totiž včas získat souhlas regulačních orgánů s transakcí. Intel to uvádí v prohlášení.

Přečíst článek

Evropa má problém. Německo, motor Evropy, ztrácí výkon a paktuje se s Čínou

Německo stále dramatičtěji zaostává za USA, varuje největší německá banka. Tím se i stupňuje jeho technologická závislost na Číně. A Německo je pro Česko největším obchodním partnerem, takže jeho podoba vztahů s Čínou bude do budoucna stále více ovlivňovat i výkon české ekonomiky a zaměstnanost v ČR, míní ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Reklama

Související

Třetí se směje. Čína díky západním sankcím ušetřila miliardy při nákupu ropy

Třetí se směje. Čína ušetřila díky západním sankcím miliardy dolarů při nákupu ropy

Přečíst článek
„Reglobalizace" začala. Vietnam, Mexiko a Indie posilují ve světovém obchodu na úkor Číny

„Reglobalizace" začala. Vietnam, Mexiko a Indie posilují ve světovém obchodu na úkor Číny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme