Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína jako chytrá horákyně. Konflikt na Ukrajině podle ní škodí světu, pomáhat Rusku ale nepřestane

Představitel čínského ministerstva obchodu Wang Lu-tchung
ČTK
 ČTK

Jednání mezi představiteli Evropské unie a Čínou podle obou stran bylo velmi otevřené. Zástupci států se shodli, že konflikt na Ukrajině přináší řadu problémů a poškozuje globální ekonomiku. Čína však odmítá mluvit o válce, necítí se být součástí konfliktu a nechce přestat obchodovat s Moskvou. Navíc vinu svaluje i na sankce uvalené Západem vůči Rusku. "Sankce mohou vést až k obchodním a měnovým válkám," tvrdí čínští diplomaté.

Reklama

Čína úmyslně neobchází sankce zavedené západními státy proti Rusku kvůli invazi na Ukrajině. Peking se ale nepovažuje za součást konfliktu a chce dále udržovat obchodní vztahy s Moskvou, prohlásil představitel čínského ministerstva obchodu Wang Lu-tchung. Při páteční videokonferenci představitelé Evropské unie Čínu vyzvali, aby pomohla s řešením konfliktu na Ukrajině a neobcházela uvalené sankce.

Vítkovice Steel

Drahá ocel otřásá evropským průmyslem. Auta zákonitě zdraží

Spirálovitě rostoucí ceny ocele, spolu s rostoucími cenami energií, stavějí evropské průmyslové a stavební společnosti před těžkou volbu, zda mají převzít tyto náklady na sebe, přenést je na zákazníky nebo omezit výrobu.

Přečíst článek

„Čína nepatří mezi strany dotčené krizí na Ukrajině. Myslíme, že by konflikt neměl ovlivnit naše normální obchodní vztahy s jakoukoliv další zemí,“ řekl Wang, který vede na ministerstvu odbor pro evropské záležitosti. Dodal, že udržováním běžného obchodu s Moskvou Peking podporuje globální ekonomiku. Dodal, že Čína podporuje jednání o příměří, ale role Pekingu v rozhovorech „by neměla být přeceňována“.

Sankce mohou vést k měnovým válkám, tvrdí Čína

Představitel čínského ministerstva uvedl, že jeho země je proti sankcím. „Je tu také riziko, že dopady těchto sankcí se rozšíří do zbytku světa a že povedou k měnovým, obchodním a finančním válkám a že ohrozí dodavatelské a průmyslové řetězce,“ uvedl Wang.

Zlaté slitky

Pozor na zlato. Za draho koupíte, prodáte jen se slevou

Češi ve snaze ochránit své úspory před inflací zběsile nakupují zlaté slitky. Ekonomové varují před rozčarováním, které se může dostavit při pokusech investiční zlato prodat. Někteří obchodníci zpětný výkup vůbec neumožňují, jiní nastavují nákupní cenu o desítky procent níž než tu prodejní. „Rozdíl spreadu by se měl pohybovat do pěti procent. Jinak je to snaha obrat prodávajícího,“ říká hlavní analytik BHS Štěpán Křeček. 

Přečíst článek

Páteční jednání mezi čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a premiérem Li Kche-čchiangem a nejvyššími představiteli Evropské unie označil představitel ministerstva za velmi otevřené a podrobné. Šéf Evropské rady Charles Michel uvedl, že se obě strany shodly na tom, že konflikt „ohrožuje globální bezpečnost a světovou ekonomiku“. Špičky EU Peking vyzvaly, aby Moskvě s invazí nepomáhal a neobcházel sankce zavedené Západem.

Peking odmítl odsoudit ruskou vojenskou agresi a nazvat ji invazí. Současně kritizoval sankce zavedené USA, EU a dalšími zeměmi a označil je za nelegální a jednostranné, uvedla agentura Reuters. Čína se také domnívá, že viníkem krize jsou Spojené státy a rozšiřování Severoatlantické aliance, řekl v pátek mluvčí ministerstva zahraničí.

Ekonom Lubomír Lízal

Lubomír Lízal: Řešení závislosti na ruském plynu? Přestaňme ho využívat na výrobu elektřiny

Česká národní banka ani vláda v aktuální situaci nemohou plně kontrolovat tuzemskou inflaci. Na jejím růstu se stále výrazněji podepisuje válka na Ukrajině, jejíž případné dlouhé trvání může vést i k recesi, domnívá se bývalý člen rady České národní banky Lubomír Lízal, který v současnosti vyučuje na Anglo-American University a ČVUT. „Pokud válka skončí brzy, vrchol inflace zažijeme již v létě a pak začne klesat. Pokud ne, budeme tu mít vyšší inflaci třeba i rok,“ domnívá se ekonom.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Další peníze pro důchodce kvůli dynamice růstu inflace připouští už i ministr Jurečka

Důchodci se letos dočkají ještě třetí valorizace, připouští to už i ministr Jurečka. Třetí valorizace by byla kvůli inflaci způsobené válkou na Ukrajině. Zdražování je totiž už tak rychlé, že by měly být splněny podmínky právě i pro druhou mimořádnou valorizaci.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme