Reklama

ČEZ se topí v zisku, rozdělte ho podnikatelům, vzkázal Babiš. To nemůžeme, reagoval Fiala

Andrej Babiš
ČTK

Vláda by podle předsedy opozičního hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše měla na pomoc podnikatelům, kteří se kvůli vysoké inflaci potýkají s prudce rostoucími výrobními náklady a úroky z úvěrů, použít desítky miliard korun z nerozděleného zisku polostátní energetické společnosti ČEZ. Stát může tímto způsobem získat 60 až 70 miliard korun. Babiš to řekl ve čtvrtek na celostátním sněmu Hospodářské komory v Olomouci. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) vláda dividendy ČEZ použije na pomoc občanům, avšak při jejich rozdělování je na místě obezřetnost, aby tento krok nedal další impulz už tak rychle rostoucí inflaci.

Reklama

Energetická společnost ČEZ, ve které má stát bezmála sedmdesátiprocentní podíl, se podle Babiše „topí v zisku“. „Opakovaně jsem žádal vládu, vezměte si tu dividendu. Je tam 150 miliard korun nerozděleného zisku. To jsou peníze pro státní rozpočet a můžete to dát i podnikatelům,“ uvedl Babiš. Podle něj zisk ČEZ skýtá obrovskou možnost, jak pomoci podnikatelům v době, kdy jim výrazně rostou výrobní náklady i úroky z půjček. „Vláda by měla pomoci podnikatelům se zárukami a měla by si potom promyslet, jestli nepodpoří tedy i úroky,“ řekl Babiš.

Vláda podle něj nyní disponuje dostatečnými finančními zdroji. „Za první čtyři měsíce má rekordní výběr na DPH, má o 24 miliard korun navíc. ČEZ se topí v zisku a české finance jsou ve skvělé kondici,“ podotkl Babiš, podle kterého vláda také může stanovit maximální ceny pohonných hmot.

elektroměr, elektřina

Dalibor Martínek: V létě přijde další zdražování elektřiny. O kolik? Dodavatelé ceny tají, ještě je počítají

Nejtěžší otázka, kterou můžete položit dodavateli elektřiny, zní: O kolik zdraží v letošním roce elektřina? Nikdy jste neslyšeli tolik výmluv, neměli tolik telefonátů, kdy se vám zaměstnanci dodavatelské firmy snaží vysvětlit, že to prostě spočítat nejde. Lze to pochopit, doba je těžká. Nicméně výsledné sdělení je, že lze čekat další zdražování elektřiny.

Přečíst článek

Fiala reagoval, že pokud by stát při rozdělování zisku ČEZ nyní postupoval podle Babišových představ, tak inflace „roste do nebe“ a zvýšila by se zadluženost. „To my dělat nemůžeme,“ uvedl Fiala, podle kterého ČEZ navíc není státem vlastněná firma. „Stát má sedmdesátiprocentní podíl, jsou tam menší akcionáři a je to také firma, která je kótovaná na burze. Představa, že přijdu a řeknu, tak teď bereme a rozdělujeme dividendy uprostřed roku, to je představa hodně naivní a nereálná,“ řekl Fiala.

Vláda s částí dividend ČEZ, které odpovídají podílu státu, do budoucna počítá. „Budeme s ní nakládat tak, aby se vrátila českým občanům,“ podotkl premiér. Připomněl, že vláda na pomoc podnikatelům zrušila silniční daň vozidel do 12 tun a snížila na povolené minimum daň pro vozidla nad 12 tun, odložila platby DPH či zrušila povinné přimíchávání biosložky do paliv. „Snížili jsme spotřební daň na naftu a benzin, což by mělo ve výsledku přinést další snížení ceny pohonných hmot,“ uvedl Fiala.

ČEZ, sídlo

Akcie ČEZ letí nahoru. Úvahy o dělení podniku z nich dělají vysoce žádané zboží

Scénář dělení ČEZ je po pěti letech opět na stole. Akcie podniku i díky tomu zažívají burzovní rally. Jejich cena letí nahoru suverénně nejvíce ze všech akcií, co se v Praze obchodují.

Přečíst článek

Vláda připravuje i další krátkodobá opatření, jako jsou například kompenzace nepřímých nákladů. „To by mělo pomoci firmám, které mají energeticky náročný provoz, mají vysoké náklady na ceny emisních povolenek. Vyčleníme 800 milionů korun na projekty pro firmy, které povedou k úsporám energií. Snažíme se pomoci podnikatelům i v oblasti výpadku dovozu, ale také s nalezením nových exportních trhů,“ řekl Fiala. Pomoc se týká i podnikatelů, kteří v minulosti exportovali na Ukrajinu a do Ruska.

Další chystaná opatření mají podle premiéra střednědobý a dlouhodobý efekt. „Jsou významná a předcházející vláda je bohužel nedělala, takže Česká republika není energeticky zabezpečena,“ řekl Fiala, podle kterého vláda například vyjednává podíl na terminálech na zkapalněný zemní plyn (LNG) v zahraničí či prosadila rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL).

ilustrační obrázek

Dalibor Martínek: Sny o levné dovolené se rozplývají. Budeme šetřit na elektřinu

Distribuční energetické firmy začaly rozesílat dopisy. Není to pěkné čtení. Kromě zdvořilostní omáčky obsahují sdělení, že od poloviny roku zdraží silová energie. Ta přitom tvoří téměř polovinu celkové ceny elektřiny pro zákazníky. Lama energy, jeden z větších distributorů z Moravy, přiložil celý list tabulek. A také graf, podle kterého cena silové elektřiny za poslední dva roky vzrostla na trzích o šest set procent.

Přečíst článek

elektřina, elektrický stožár, energie

Ceny energií by se mohly snižovat už na podzim, musí se ale změnit podmínky trhu

Odstřihnout se od evropského trhu s elektřinou by byl pro Českou republiku krok úplně vedle. ČR potřebuje evropskou solidaritu nejenom v elektřině, ale i v plynu a nebo v dodávkách ropy. Evropa v minulém desetiletí ušetřila 34 miliard eur díky společnému evropskému obchodování s elektřinou. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost a programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Vláda se v pololetí vešla do „povoleného“ schodku. Ale do konce roku to nevydrží

Lukáš Kovanda: Vláda se v pololetí vešla do „povoleného“ schodku. Ale do konce roku to nevydrží

Přečíst článek
Premiér republiky Petr Fiala v Evropském parlamentu

Lukáš Kovanda: „Válečná“ daň je boudou na voliče. Fialův kabinet porušuje předvolební slib

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme