Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brutální vražda, tragédie pro ruský lid. Svět reaguje na úmrtí Navalného

Zemřel Alexej Navalnyj, kritik Kremlu
Profimedia

Svět reaguje na úmrtí vězněného Putinova odpůrce Alexeje Navalného v trestanecké kolonii za polárním kruhem.

Reklama

Za smrt ruského opozičního předáka Alexeje Navalného je zodpovědný ruský prezident Vladimir Putin, prohlásil americký prezident Joe Biden. Při projevu v Bílém domě událost označil za další důkaz Putinovy brutality. 

Podle německého kancléře Olafa Scholze jde o strašný důkaz toho, jak se Rusko v posledních letech změnilo. Francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné uvedl, že Navalného osud ukazuje realitu Putinova represivního režimu. „Alexej Navalnyj zaplatil životem za svůj odpor vůči represivnímu režimu,“ uvedl šéf francouzské diplomacie.

Kamala Harrisová

Spojené státy napadenému členovi NATO pomohou, ujišťovala v Mnichově Harrisová

Spojené státy se jasně hlásí k závazku Severoatlantické aliance, kdy je útok na jednoho člena považován za útok na všechny. V projevu na úvod Mnichovské bezpečnostní konference to prohlásila viceprezidentka Spojených států Kamala Harrisová. Řekla také, že vedoucí postavení USA ve světě je v zájmu Američanů a že Spojené státy pod vedením prezidenta Joea Bidena budou bránit demokratické hodnoty doma i v zahraničí. Dodala, že Biden je odhodlán dál stát na straně Ukrajiny v její obraně před ruskou invazí.

Přečíst článek

Předseda Evropské rady Charles Michel k úmrtí Navalného na síti X uvedl: „Alexej Navalnyj bojoval za hodnoty svobody a demokracie. Za své ideály přinesl nejvyšší oběť. EU považuje ruský režim za jediného odpovědného za tuto tragickou smrt. Vyjadřuji jeho rodině hlubokou soustrast. A také těm, kteří bojují za demokracii na celém světě v těch nejtemnějších podmínkách. Bojovníci umírají. Ale boj za svobodu nikdy nekončí.“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil za zřejmé, že Navalného zabil ruský prezident Vladimir Putin tak jako tisíce jiných svých odpůrců. „Pro mě je to zřejmé: Byl zabit. Jako další tisíce, které byly umučeny kvůli tomuto člověku," řekl Zelenskyj na adresu šéfa Kremlu. „Putinovi je jedno, kdo zemře. Hlavní je, aby zůstal na své pozici,” uvedl také prezident země, která se už skoro dva roky brání ruské agresi. „A proto by měl (Putin) také všechno prohrát. Měl by prohrát ... a pak by měl být za své zločiny pohnán k zodpovědnosti,” prohlásil Zelenskyj.

Lotyšský prezident Edgars Rinkévičs přímo označil Navalného skon za brutální vraždu vykonanou Kremlem. „To je fakt a je to něco, co by se mělo vědět o pravé podstatě současného ruského režimu,“ doplnil na síti X slova o vraždě Rinkévičs. Jeho litevský protějšek Gitanas Nauséda prohlásil, že ruští představitelé by měli za Navalného smrt nést následky a stanout před spravedlností.

Ministr zahraničí USA Antony Blinken řekl, že údajná smrt Navalného jen zdůrazňuje slabost a prohnilost ruského režimu. „Pokud se to potvrdí, je to strašná tragédie," uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan ve veřejnoprávním rozhlasu NPR. „Vzhledem k dlouhodobému a odpornému tíhnutí ruské vlády k umlčování svých odpůrců, vyvstávají zjevné otázky kolem toho, co se přihodilo,” dodal Sullivan.

Volodymyr Zelenskyj a Olaf Scholz podepsali dohodu o bezpečnostní spolupráci

Historický krok. Scholz a Zelenskyj podepsali dohodu o bezpečnostní spolupráci

Německý kancléř Olaf Scholz a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes v Berlíně podle očekávání podepsali bilaterální dohodu o bezpečnostní spolupráci. Informuje o tom agentura Reuters. Podobnou dohodu zřejmě ukrajinský prezident dnes večer podepíše také s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v Paříži.

Přečíst článek

„Na prvním místě a především, pokud jsou tyto zprávy pravdivé, soucítíme s jeho manželkou a rodinou,” řekl v první reakci šéf americké diplomacie Blinken na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Navalného smrt a to, jaký strach z něho měla současná moc v Rusku, podle Blinkena jen „podtrhují slabost a prohnilost podstaty systému”, který stvořil ruský prezident Vladimir Putin. 

Britský premiér Rishi Sunak označil Navalného úmrtí za velkou tragédii pro ruský lid. Jako zapálený obhájce ruské demokracie ukazoval neuvěřitelnou odvahu, uvedl Sunak.

Podle prezidenta Petra Pavla zaplatil Navalnyj tu nejvyšší cenu za svoji odvahu ukazovat Rusům i světu pravou tvář ruského režimu. „V ruských věznicích zůstává mnoho dalších kritiků ruského režimu, jejich boj za svobodu a pravdu nám nesmí být lhostejný,” dodal prezident, který se nachází v Mnichově na bezpečnostní konferenci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme