Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brusel si vyšlápl na Wagnerovu armádu miliardáře Prigožina. Uvalil na ni sankce

Návštěvníci ve vojenské kamufláži stojí u vchodu do „PMC Wagnerova centra“, které je spojeno s podnikatelem a zakladatelem soukromé vojenské skupiny Wagner Jevgenij Prigožin, během oficiálního otevření kancelářského bloku během Dne národní jednoty v St. Petersburg, Rusko, 4. listopadu 2022.
ČTK / AP
 ČTK

Evropská unie zařadila na svůj sankční seznam ruskou Wagnerovu (v ruském přepisu Vagnerovu) skupinu kvůli její "aktivní" účasti na ruské agresivní válce proti Ukrajině. Informovala o tom ve čtvrtek večer Rada EU. Činnost žoldnéřské skupiny podle členských zemí unie ohrožuje "územní celistvost, svrchovanost a nezávislost Ukrajiny".

Reklama

EU již v únoru uvalila sankce vůči jedenácti fyzickým a sedmi právnickým osobám spojeným s Wagnerovou skupinou. Některé z nich jsou obviněný ze závažného porušování lidských práv ve Středoafrické republice a Súdánu, jiné z ohrožování bezpečnosti nebo stability v Mali, připomněla agentura DPA.

Žoldnéřská armáda verbující vězně 

Žoldnéři Wagnerovy skupiny, v minulosti verbovaní i v ruských věznicích, nesou hlavní tíhu ruské ofenzivy na město Bachmut, kde se v posledních několika měsících na Ukrajině odehrávají nejtvrdší boje.

Miliardář Jevgenij Prigožin, vlastník soukromé vojenské společnosti Wagner Group, která v březnu útočí na ukrajinský Bachmut.

Wagnerovi nájemní žoldáci obsadili většinu východního Bachmutu. Ukrajina čelila stovce ruských útoků

Žoldnéři ruské Wagnerovy skupiny za poslední čtyři dny převzali kontrolu nad většinou východní části ukrajinského města Bachmut, uvedlo ve své dnešní analýze vývoje bojů na Ukrajině britské ministerstvo obrany. Frontová linie se tam podle něj nyní nachází v centru města – u řeky Bachmutky. Ukrajinský generální štáb ve svém pravidelném ranním operačním hlášení oznámil, že obránci země odrazili za uplynulý den na východě Ukrajiny více než sto ruských útoků.

Přečíst článek

EU také uvalila sankce na ruskou mediální organizaci RIA FAN. Ta patří do mediální skupiny Patriot, v jejímž čele stojí šéf Wagnerovy společnosti, miliardář Jevgenij Prigožin. Podle prohlášení se tato tisková agentura podílí na provládní propagandě a dezinformacích o ruské agresivní válce proti Ukrajině.

Unijní sankce spojené s ohrožováním územní celistvosti, svrchovanosti a nezávislosti Ukrajiny se nyní vztahují na 1473 osob a 207 právních subjektů. Sankcionovaným je zmrazen majetek, mají zakázán vstup do unie a občané a firmy z EU jim mají zakázáno poskytovat finanční prostředky.

Sergej Aksjonov (na snímku z roku 2014) založil novou soukromou vojenskou skupinu.

Na Krymu vznikla nová soukromá vojenská společnost. Konvoj má vazby na wagnerovce

Šéf ruské okupační správy poloostrova Krym Sergej Aksjonov založil novou soukromou vojenskou společnost s názvem Konvoj. Její vznik oznámil Aksjonov tento měsíc. Ve velení Konvoje jsou bývalí spolupracovníci Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) vojenské společnosti, uvedl ruský investigativní portál Važnyje istorii.

Přečíst článek

Nástěnná malba zobrazující žoldáky ruské Wagnerovy skupiny, která zní: „Wagnerova skupina – ruští rytíři“ poničená barvou na zdi v Bělehradě, Srbsko, 13. ledna 2023. Ruská Wagnerova skupina, soukromá vojenská společnost vedená Jevgenijem Prigozhinem , darebácký milionář s dlouholetými vazbami na ruského prezidentaVladimír Putin, hraje stále viditelnější roli v bojích na Ukrajině.

Rusko zahájilo velkou ofenzívu v Luhansku. Stoupá role soukromé Wagnerovy armády

Ruské síly znovu získaly iniciativu na Ukrajině a zahájily další velkou ofenzivu v Luhanské oblasti, uvedl ve své aktuální zprávě o stavu bojů na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW). Tempo ruských operací podél linie Svatove-Kreminna v západní Luhanské oblasti se za poslední týden výrazně zvýšilo a ruské zdroje podle ISW informují o tom, že ruské jednotky útočí na ukrajinské obranné linie a postupují na hranicích Charkovské a Luhanské oblasti, především pak severozápadně od Svatove u Kupjanska a západně od Kreminny.

Přečíst článek


 
Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme