Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na Krymu vznikla nová soukromá vojenská společnost. Konvoj má vazby na wagnerovce

Sergej Aksjonov (na snímku z roku 2014) založil novou soukromou vojenskou skupinu.
ČTK/AP
 ČTK

Šéf ruské okupační správy poloostrova Krym Sergej Aksjonov založil novou soukromou vojenskou společnost s názvem Konvoj. Její vznik oznámil Aksjonov tento měsíc. Ve velení Konvoje jsou bývalí spolupracovníci Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) vojenské společnosti, uvedl ruský investigativní portál Važnyje istorii.

Reklama

Příslušníci Konvoje uzavírají dvě smlouvy, jednu přímo s vojenskou společností a druhou s ruským ministerstvem obrany, což jim zaručuje výplatu náhrad v případě zranění nebo smrti. Konvoj nyní působí na pozicích v ukrajinské Chersonské oblasti, která sousedí s Krymem.

Si Ťin-pching a Vladimir Putin na archivním snímku z února 2022, ještě před ruskou invazí na Ukrajinu.

Lukáš Kovanda: Si Ťin-pching v Moskvě Putinovi do náruče úplně nepadl. V otázce plynu volí vyčkávací taktiku

Čínský prezident Si Ťin-pching se při své právě skončené třídenní státní návštěvě Ruska snažil dávat světu zřetelně najevo, že je se svým hostitelem zajedno v celé řadě věcí. V tom pro Kreml opravdu důležitém byl však zdrženlivý. Nekývnul třeba na nabídku svého protějšku Vladimira Putina, aby Čína odebírala mnohem více plynu.

Přečíst článek

Zdroj investigativního portálu, který do společnosti na nějakou dobu vstoupil, uvedl, že ve chvíli, kdy vznikala, měla asi 300 členů. Tento bývalý příslušník skupiny také sdělil, že všichni lidé z velení jsou bývalí spolupracovníci wagnerovců. V čele Konvoje stojí Konstantin Pikalov, pravá ruka šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina.

Prigožin už není bůh

Dříve neochvějná Prigožinova pozice se v poslední době zhoršila, podotkl také investigativní portál. Ruské úřady Prigožinovi zakázaly verbovat do řad žoldnéřů vězně. Tohoto úkolu se místo něj zhostilo ruské ministerstvo obrany.

O víkendu na Ukrajině padl český dobrovolník, který bojoval na ukrajinské straně.

Na Ukrajině padl český dobrovolník, je to druhý případ za rok

O víkendu na Ukrajině padl český dobrovolník, který bojoval na ukrajinské straně. Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake uvedl, že se jedná o druhý takový případ za poslední rok. Prezident Pavel rodině vyjádřil soustrast.

Přečíst článek

Prigožin si kromě toho stěžuje, že se jeho bojovníkům nedostává munice, což je podle něj záměrné. Ruský bezpečnostní a politický aparát vnímá Wagnerovu skupinu jako rostoucí mocenskou hrozbu, uvedla ve čtvrtek agentura Bloomberg. Právě nedostatek munice je podle armádního analytika Kirilla Michajlova jedním z důvodů, proč se žoldnéřům i přes několikaměsíční úsilí a ohromující ztráty nedaří dobýt jejich hlavní cíl - ukrajinské město Bachmut.

Daniel Křetínský

Křetínský jako sponzor ruské války? Nepravdivé a urážející, reaguje mluvčí EPH

Ukrajina dala na svůj seznam „mezinárodních sponzorů války” německý obchodní koncern Metro AG, který nadále působí v Rusku. Upozornil na to polský server Onet, který zároveň zdůraznil, že „klíčovým podílníkem v koncernu je český oligarcha Daniel Křetínský” s vazbami na ropný, plynárenský a bankovní sektor ruské ekonomiky. Mluvčí Energetického a průmyslového holdingu (EPH) většinově vlastněného Křetínským sdělil, že společnosti ovládané EPH napojení na ruskou ekonomiku nemají a že podobné tvrzení je „nepravdivé, neférové a urážející”.

Přečíst článek

Reklama

Související

Miliardář Jevgenij Prigožin, vlastník soukromé vojenské společnosti Wagner Group, která v březnu útočí na ukrajinský Bachmut.

Wagnerovi nájemní žoldáci obsadili většinu východního Bachmutu. Ukrajina čelila stovce ruských útoků

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme